EK-zilver bewijst: wielrenner Lonneke Uneken op schema naar de top

Lonneke Uneken op het podium. Foto: Roy Schriemer

Succes op het allerhoogste niveau is nog iets te hoog gegrepen, maar wielrenner Lonneke Uneken uit Veendam liet zich woensdag zien in de categorie beloften-vrouwen (-23). Ze won zilver op het Europees Kampioenschap in Plouay.

Het talent van Uneken wordt ook door haar ploeg Boels-Dolmans gezien. Daar kreeg de Groningse onlangs een vierjarig contract aangeboden. Daarmee moet ze zich de komende seizoenen ontwikkelen tot een van de nieuwe kopvrouwen van de ploeg, als de komende jaren Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Jolien D’Hoore in de remmen knijpen.

,,Ik leer veel in dit team. Maar in de grote en vaak zware wedstrijden die ik rijd, ben ik nog niet de renster die het af moet maken. Ik krijg de ruimte om te groeien. Maar juist een keer voor eigen kans rijden op een Europees Kampioenschap voor beloften-vrouwen is dan zeker iets om naar uit te kijken. Je rijdt daar tegen leeftijdsgenoten en dan kun je jezelf onderscheiden. Dat houdt de motivatie ook hoog.”

Voor het tweede jaar op het podium

Op het zilver in Bretagne viel weinig af te dingen. Uneken reed de sprint die ze in gedachten had. Maar toch: Elisa Balsamo won afgetekend na een wedstrijd waarin weinig ruimte werd gegeven aan aanvallers. En dus stond de Groningse voor het tweede jaar op het podium, nu aan de andere kant van de hoogste trede.

Vorig jaar won ze immers brons in de continentale titelstrijd in Alkmaar. „Ik maak het mezelf niet gemakkelijk”, grapte ze zelf maar. „Na brons in Alkmaar en zilver hier in Plouay blijft er nog maar één plaatsje over voor de toekomst. Nee, maar serieus, het is nooit evident om een medaille te pakken op een EK. Ik ben er dan ook heel blij mee.”

Volgend jaar in Trento ligt er bovendien een zwaar, heuvelachtig parcours te wachten. Dit EK was iets tussen Alkmaar en Trento in. ,,Het was elke ronde serieus koers op een klimmetje, maar daar wist ik telkens stand te houden.”

In de wedstrijd werd Uneken door bondscoach Loes Gunnewijk achter de hand gehouden voor de sprint. „De andere vijf meiden van de selectie (waaronder Lieke Nooijen uit Coevoerden, red.) mochten aanvallen en hebben tijdens de koers vooral gereageerd op anderen. Als er iemand wegreed, zat er altijd wel een oranje shirtje bij.’’

Op naar La Course

Uneken vervolgt: ,,Met name de Fransen en de Duitsers probeerden aan te vallen, maar we hadden al snel door dat het niet mogelijk zou zijn weg te blijven. De meiden zetten me in de slotkilometer keurig in het wiel van Balsamo af. Ik kon er aan de goede kant langs, dus alles verliep perfect, maar ze was gewoon te sterk voor de rest vandaag. Dan kan ik prima leven met zilver. De Deense Emma Norsgaard ging aan de andere kant, maar die kon ik nog net voorblijven.”

De Veendamse reisde direct door naar La Course, waar ze zaterdag in het shirt van Boels-Dolmans haar opwachting mag maken in Nice. ,,Daarna ga ik toewerken naar oktober, waarin ik nog enkele mooie koersen hoop te rijden, zoals de voorjaarsklassiekers.”

Nieuws

Meest gelezen

menu