Een basisplaats bij Oranje is nu de volgende uitdaging voor Aké

Een basisplaats bij Oranje is nu de volgende uitdaging voor Aké ANP

Als kersverse speler van het machtige Manchester City bereidt Nathan Aké zich met het Nederlands elftal voor op de interlands met Polen en Italië in de Nations League. "Ik heb een mooie transfer gemaakt", zegt de verdediger van 45 miljoen euro. "Misschien kijkt de buitenwereld anders naar mij. Maar ik moet het nog steeds laten zien."

De omweg naar de top was lang voor Aké en lag bezaaid met uitdagingen. "Ik heb altijd een challenge nodig", vertelt de voetballer die als linksback, linker centrale verdediger en verdedigende middenvelder inzetbaar is. "Van ADO naar de jeugd van Feyenoord vond ik leuk. Toen op mijn zestiende naar Chelsea, dat was ook weer een challenge. En daarna heb ik elke stap ook weer als een challenge gezien."

Trainer Rafael Benítez liet Aké al op 17-jarige debuteren in het eerste elftal, maar na de komst van José Mourinho vertroebelde zijn uitzicht op het eerste elftal van Chelsea. De zoon van een Ivoriaanse vader en Nederlandse moeder werd verhuurd aan Watford, Reading en Bournemouth, dat hem drie jaar geleden definitief overnam.

Nooit twijfel, vooral speelminuten

"Ik heb nooit getwijfeld over mijn stappen en wist dat ik ergens vooral veel speeltijd moest krijgen", vertelt de 13-voudig international voordat hij erkent dat het voor een verdediger best lastig uitblinken was bij de club waarmee hij het afgelopen seizoen uit de Premier League degradeerde. Hoe goed hij zijn best ook deed bij Bournemouth, het bleef maar tegendoelpunten regenen. "Het enige wat je dan kunt proberen, is je eigen niveau halen."

Dat ging Aké kennelijk zo goed af dat trainer Pep Guardiola van City contact met hem zocht. "Het was een warm gesprek", vond Aké. "Eerst over het normale leven en familie. Ik kreeg meteen een warm gevoel. Ik denk dat het een voordeel is dat ik op drie posities inzetbaar ben. Ik zit nu bij een van de grootste clubs met misschien wel de beste trainer ter wereld. Dat is geweldig."

Sterke verdediging

Bij Oranje staat Aké ook weer voor een uitdaging. De defensie is al een tijdje niet meer de achilleshiel van het Nederlands elftal. Zelfs Stefan de Vrij, tot beste verdediger van de Serie A verkozen, en Aké waren geen basisspelers onder de vertrokken bondscoach Ronald Koeman. Voor beiden gloort er hoop in de aanloop naar de duels met Polen en Italië, nu Matthijs de Ligt en Daley Blind niet beschikbaar zijn. "Ik moet gewoon iedere kans grijpen die ik krijg", beseft Aké. "Zo moet ik uiteindelijk basisspeler worden."

Een plekje bij de beste elf verwerven bij Oranje is niet meer zo makkelijk met concurrenten die bij Liverpool, Barcelona, Juventus, Manchester United, Internazionale, Tottenham Hotspur, Sevilla en Olympique Lyon voetballen. "Veel jongens hebben mooie transfers gemaakt, ik ook", weet Aké. "Dat is een goed teken. Daar kan Nederland alleen maar sterker van worden."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu