Een hoofdrol voor Donar-basketballer Henry Caruso tijdens eerste clash der giganten in Den Bosch, maar blijft hij in Groningen

Het leek een kansloze missie te worden voor Donar in Den Bosch, maar uiteindelijk keerde alles ten goede voor de Groningers. Met een speciale rol voor Henry Caruso, die het na afloop aan de stok kreeg met zijn vroegere fans. Intussen hoopt de Amerikaan vurig dat zijn contract wordt verlengd.

Henry Caruso, die hier de bal opdrijft tegen Den Bosch, hoopt op een jaarcontract in Groningen. Maandag vindt overleg plaats.

Henry Caruso, die hier de bal opdrijft tegen Den Bosch, hoopt op een jaarcontract in Groningen. Maandag vindt overleg plaats. Foto: Dijks Fotografie

‘Wil jij dat vreselijke shirt onmiddellijk uittrekken?’’ Met een vieze blik wijzen de vier vrijwilligers van Den Bosch op het tricot van Donar. Het is een opmerking met een glimlach, maar de ondertoon is niet te missen. Met wat onhandige armgebaren probeert Henry Caruso zich te verontschuldigen tegenover zijn voormalige fans, die hem liever in het tenue van de Brabantse basketbaltrots hadden gezien.

Vorig seizoen nog maakte de 25-jarige Amerikaan de blits in De Maaspoort, maar dit jaar zijn de rollen omgedraaid. Gistermiddag was het uitgerekend hij die de beslissende punten door de ring gooide tegen zijn oude club. Het was in de ultieme slotfase van de eerste clash van het seizoen tussen beide aartsrivalen. ,,Vrije worpen nemen is bepaald niet mijn specialiteit, er is nog een hoop te verbeteren op dat punt’’, meent Caruso. Maar twee van de vier raak was genoeg om Den Bosch met 88-89 het nakijken te geven.

Eerste serieuze test

Voor Donar was de kraker in de Brabantse basketbaltempel de eerste serieuze test in de competitie na twee walk overs tegen eredivisiedebutant Almere Sailors en Apollo Amsterdam. Den Bosch daarentegen speelde vorige week al de eerste topper van het seizoen tegen Zwolle. In de Overijsselse hoofdstad waren de mannen van coach Jean-Marc Jaumin met 84-78 te sterk.

Donar was dus gewaarschuwd, al leek dat besef niet tussen de oren te zitten bij het team van coach Ivan Rudez. In de openingsfase gaf Donar niet thuis. Misschien was het de desolate aanblik van de lege Maaspoort die de moed in de schoenen deed zakken. De diskjockeys deden flink hun best om de afwezigheid van toeschouwers te verbloemen en ook de vijf cheerleaders probeerden er wat van te maken. Toch was er het verlangen naar publiek, al was dat Donar in het verleden lang niet altijd goed gezind.

Payne deed Donar pijn

Hoe dan ook, de Groningers kwamen moeizaam op gang tegen Den Bosch en keken halverwege het eerste kwart tegen een 22-7 achterstand aan. Met name de Brabantse spelverdeler Jacori Payne deed Donar pijn. De pointguard gooide in de eerste helft al 20 punten door de ring en kwam uiteindelijk uit op een puntentotaal van 28. De Groningse vloerleider Jarred Ogungbemi-Jackson had er een zware kluif aan.

Donar stelde er in het begin vooral veel turn overs tegenover. Den Bosch oogde als een beter ingespeeld geheel. Dat was vooral af te lezen aan de vele assists waarmee de Brabanders elkaar wisten te vinden. ,,Bovendien was bijna elk open schot raak, ze schoten driepunters tegen een percentage van 50 procent’’, zocht Rudez na afloop naar een verklaring voor het zwakke begin. ,,We wisten dat ze dat niet vol gingen houden.’’

Geen Kroatische donderspeech

Toch bleven de noorderlingen tot aan de rust tegen een behoorlijke achterstand aankijken (53-40). Pas in het derde kwart kwam er een geheel ander Donar uit de kleedkamer. Rudez verklaarde na afloop dat hij geen Kroatische donderspeech had gehouden. ,,Dat was niet nodig. Ik zag de spanning op de gezichten van mijn jongens. Pas als ze er relaxed uit hadden gezien, had ik misschien Balkan-middelen moeten gebruiken. Nu ging het een vredelievende Kroatische speech. We hebben gewoon wat tactische zaken besproken en we spraken af dat we geen enkele score uit een turn over meer zouden toestaan.’’

Daarnaast ging de intensiteit aan Groningse zijde flink omhoog. Het bleek een probaat middel om het Den Bosch alsnog lastig te maken. De thuisclub wist, zoals Rudez al had verwacht, het hoge percentage driepunters van de eerste helft onder de verhoogde druk niet vast te houden. Donar daarentegen liet juist een paar belangrijke afstandsschoten door de ring glijden. Zo was het Will Moreton die met twee driepunters op rij de stand van 68-65 naar 68-71 tilde, waarmee de Groningers voor het eerst op voorsprong kwamen in De Maaspoort.

Caruso bewaakt Lapornik

Wat ook effect sorteerde was het feit dat Caruso zich wat meer ging bemoeien met de bewaking van de Bossche klasbak Miha Lapornik. ,,Een heel ervaren tegenstander die al overal in Europa heeft gespeeld. Ik moest hem het leven zo zuur mogelijk maken’’, blikte Caruso terug op zijn belangrijke opdracht, die vooral Davonté Lacy iets meer aanvallende vrijheid moest geven. Beiden slaagden. Lacy werd topscorer met 17 punten en ook Caruso kweet zich uitstekend van zijn taak. Lapornik lag in de tweede helft behoorlijk aan banden. Onder aanvoering van de enthousiaste bank, die zowaar voor nog wat sfeer zorgde in de lege hal, hield Donar de minieme voorsprong vast.

In de slotfase dreigde de overwinning nog even in gevaar te komen toen Bosschenaar Boy van Vliet er bij 82-87 nog een driepunter ingooide. Door het bekende spelletje van expres fouten maken in de hoop dat de tegenstander vrije worpen zou missen om vervolgens in de eigen aanval toe te slaan probeerde de thuisclub nog iets te forceren. Het was aan Caruso om oog in oog met de basket de zenuwen de baas te blijven. Het was net voldoende. Met twee punten uit vier pogingen bracht de guard annex forward de stand op 85-89, waardoor de afsluitende rake driepunter van Payne in de allerlaatste seconden de thuisclub niet meer aan de winst kon helpen.

Persoonlijke aanbeveling Caruso

Het was een mooie opsteker voor de Groningers en zeker ook voor Caruso zelf, die met zijn goede spel een persoonlijke aanbeveling afgaf om hem een contract voor de rest van het seizoen te geven. De Amerikaan verblijft nog op try out -basis in Groningen, nadat hij in augustus Justin Watts verving, die niet kwam opdagen in verband met paspoortproblemen. Morgen loopt de proefperiode van Caruso af. De Amerikaan wil dolgraag blijven en ook Rudez lijkt overtuigd van zijn laatste aanwinst.

,,We houden van hem. Hij is zeer geliefd, zowel bij de staf als binnen de groep. Verder is hij slim en leert hij heel snel. Ik ga met het bestuur praten en we gaan met hem en zijn agent om tafel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu