Een steil klimmetje die Muur van Emmen, maar op het NK Tijdrijden nog geen scherprechter. Althans, zo oordelen de experts (waaronder Joop Zoetemelk)

De Muur van Emmen is een steil klimmetje, een venijnige kuitenbijter. Maar een scherprechter? Misschien als je er tijdens één koers vaker dan twee keer overheen moet, oordelen de experts na het NK Tijdrijden in Emmen; nu niet. De pret was er niet minder om.

De Muur van Emmen. Hij lag er mooi bij. Als een verse pukkel, badend in de felle zomerzon. Voor het eerst in zijn prille bestaan werd de ruim 48 meter hoge gewezen vuilnisbelt in officieel wedstrijdverband beklommen, als onderdeel van het NK Tijdrijden. Zou het net als zijn 0,05 centimeter kleinere broer de VAM-berg een scherprechter blijken te zijn? Dat was voorafgaand de grote vraag. Een vraag die al vrij snel werd beantwoord. Het viel namelijk wel mee, vonden diverse deelnemers.

Anna van der Breggen: ‘Leuk om hier terug te komen en kampioen te worden’

,,Misschien als je er tijdens één koers zestien keer overheen rijdt, dan wel”, zei Anna van der Breggen bijvoorbeeld nadat ze iets ten noorden van stadion De Oude Meerdijk als winnaar over de eindstreep kwam.

Van der Breggen, die tegenwoordig in Meppel woont, legde de twee ronden durende tijdrit van in totaal 29,6 kilometer af in 39.58 minuten. Zij was daarmee sneller dan Ellen van Dijk (13 seconden), Lucinda Brand (32 seconden) en bijna een minuut sneller dan nummer vier Annemiek van Vleuten.

,,Het was echt een mooi rondje”, vervolgde Van der Breggen. ,,Ik heb hier vroeger bij De Oude Meerdijk in de jeugd ook veel gereden. De Driedaagse van Emmen, De Paasronde en Kleine Hein. Die laatste finishte precies zoals het parcours van vandaag.’‘

,,Leuk om hier terug te komen en Nederlands kampioen te worden. Richting de Spelen is dit heel fijn. Als je deze wereldtoppers verslaat, dan lig je op schema. Het geeft een fijn gevoel, maar er moet nog veel gebeuren.” Voor de Spelen rijdt ze nog het NK op de weg en de Giro Rosa.

Tom Dumoulin blaast hoop op Olympisch goud nieuw leven in

Een paar uur later dan Van der Breggen kwam Tom Dumoulin over de finish. De Limburger won in Emmen zijn vierde NK Tijdrijden en is in de categorie elite mannen nu gedeeld recordhouder met Stef Clement. De gebalde vuist en bijbehorende juichkreet van Dumoulin („Yes, ik heb gewonnen!”) na afloop, zeiden alles.

De Giro-winnaar van 2017 is weer op de weg terug nadat hij vorig jaar een sabbatical inlaste. Dumoulin herstelde niet meer van zijn inspanningen, werd constant ziek. Maar die tijd is voorbij, liet hij nu opgelucht weten.

Het hoofddoel zijn de Spelen in Tokio, waar Dumoulin in augustus Olympisch tijdritgoud wil winnen. Woensdag voltooide de 30-jarige Limburger de 29,6 kilometer in Emmen met een gemiddelde van ruim 49 kilometer per uur in 36.06 minuten.

Daarmee was hij duidelijk sneller dan Sebastian Langeveld (36.33) van EF Education-Nippo en Koen Bouwman (37.30), zijn teamgenoot bij Jumbo-Visma. Daarmee laat hij net als Van der Breggen zien op de goede weg te zijn. Pijnvrij rijden zit er niet meer in, maar de hoop op het goud is levend.

Joop Zoetemelk over de Muur van Emmen: ‘Hoe meer heuvels, hoe beter’

Dumoulin en Van der Breggen bevonden zich in goed gezelschap. Joop Zoetemelk, de tweede en laatste Nederlandse tourwinnaar, trapte het NK Tijdrijden in Emmen af. De 74-jarige wielerheld beoordeelde het Emmer parcours als ‘mooi’ en ‘selectief’ uitgestippeld.

,,Lange rechte stukken, wind op de kop, wind mee. Alles zit erin.” En die gloednieuwe Muur van Emmen? ,,Ik heb ‘m te voet gedaan. Een steil klimmetje, maar pas echt moeilijk als je er meer dan twee keer overheen moet.”

Zoetemelk genoot zichtbaar van het evenement in Emmen, meestentijds zittend in de schaduw naast zijn metgezel Steven Rooks. Hij had er een autoritje van ruim zes uur voor over vanuit zijn Franse woonplaats Germigny-l’Évêque, even ten oosten van Parijs.

Komend weekend is Zoetemelk ook bij het het NK wielrennen, op en rondom die andere Drentse pukkel: de VAM-berg. Hij was zeer te spreken over de metamorfoses van de twee vuilnisbelten. „Ze moeten er toch wat van maken. Zoiets moet geen vuilnisbelt blijven. Ik vind het een goed idee. Hoe meer heuvels, hoe beter”, lachte de klimgeit van weleer.

Elmar Reinders en Danny van der Tuuk springen in het oog

Naast de nationale toppers, deden ook de nodige regionale wielrenners mee aan het NK Tijdrijden. Degenen die bij de mannen het meest in het oog sprongen waren de 29-jarige Emmenaar Elmar Reinders en de 21-jarige Assenaar Danny van der Tuuk.

Eerstgenoemde eindigde met een eindtijd van 37.40 minuten op een verdienstelijke zesde plaats. Echt tevreden was hij niet, aangezien hij na de eerste omloop als vierde doorkwam. De hitte speelde hem naar eigen zeggen parte. Van der Tuuk reed naar de negende plek, in een tijd van 38.21 minuten.

Zijn één jaar jongere broer Axel van der Tuuk leek bij de beloften op weg naar een goede tijd, maar een lekke band gooide roet in het eten. Hij eindigde in het achterveld. Bij de dames reed Lieke Nooijen uit Coevorden naar de dertiende tijd van de dag. De 19-jarige debutante toonde zich na afloop content met haar prestatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Wielrennen
menu