Bekijk dit weekend het eerste deel van een film over de geschiedenis van het jarige FC Groningen. 'Ze kregen wel wat geld, maar het was in het kampioensjaar 1980 een veredeld vriendenteam'

FC Groningen tegen PSV in 1971. Koeman (l) verwerkt de bal tot hoekschop, voordat De Vrindt (m) danig op de huid gezeten door Cornelis, gevaarlijk kan worden.

FC Groningen tegen PSV in 1971. Koeman (l) verwerkt de bal tot hoekschop, voordat De Vrindt (m) danig op de huid gezeten door Cornelis, gevaarlijk kan worden. Foto: ANP

FC Groningen bestaat vijftig jaar. Dat zal niemand zijn ontgaan. Het bracht filmmaker Meinoud Sportel op het idee om voor het Dagblad van het Noorden een webfilm te maken over de jubilerende club. Dit weekend komt het eerste deel, de jaren 1971 tot 1981, online.

Meinoud Sportel sprak voor de film met talloze oud-voetballers, -trainers, -bestuurders en supporters. Het eerste deel, dat de jaren 70 behelst, is vanaf morgen te zien. Natuurlijk gaat het over de dood van Tonny van Leeuwen, de legendarische keeper die een dag voor de oprichting van FC Groningen bij een auto-ongeluk om het leven kwam. En over de terugkeer van De Trots van het Noorden naar de eredivisie. Bekende verhalen over club en spelers komen voorbij, maar ook zeker de vergeten verhalen worden verteld.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's