Een whizzkid van 21 jaar aan de knoppen bij FC Groningen

Mark-Jan Fledderus en Wes Beuvink. Foto: DVHN

Bij FC Groningen lijkt het motto tegenwoordig: des te jonger, des te beter. Met Wes Beuvink heeft de club een whizzkid van 21 aangesteld als hoofd van het scoutingsapparaat.

Waar de directie van de Trots van het Noorden uit dertigers bestaat, de trainer vorige maand net 38 kaarsjes uitblies, heeft de nieuwbakken hoofd scouting zelfs nog de leeftijd van een student. Studeren deed Beuvink maar heel even. De jongeman uit Oldenzaal probeerde communicatiewetenschappen in Utrecht, maar gaf zich al snel gewonnen aan zijn grote passie: voetbal.

Reisgezel van Arnold Bruggink

Al op jonge leeftijd ging de Tukker in de leer als reisgezel van scout Arnold Bruggink. Beuvink maakte analyses voor voetbalwebsite Tussen de Linies en vanaf zijn vijftiende werd hij actief voor het adviesbureau SciSports. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus haalde hem vorig jaar naar FC Groningen als videoscout. Beuvink deed in die rol vanachter zijn computer het voorwerk voor de scouts in het veld.

Dat beviel kennelijk goed, want Fledderus gaf de slimmerd deze week alle touwtjes in handen door hem te promoveren naar de functie van hoofd scouting. Daarmee volgt Beuvink scoutingscoördinator Peter Moltmaker op, die zich bij FC Groningen weer als vanouds gaat richten op het live scouten langs de lijn.

Voor 60 procent een bureautijger

Volgens Fledderus was de mutatie nodig omdat de voetbalwereld snel verandert. De invulling van de rol van hoofd scouting bij FC Groningen is in de visie van de technisch directeur anders dan zoals Moltmaker die voor ogen had. Fledderus verwacht van de chef van het scoutingsapparaat dat hij voor 60 procent een bureautijger is, terwijl Moltmaker juist de ambitie heeft om zoveel mogelijk op pad te zijn.

,,Vooropgesteld, de scouting is een superbelangrijke ader van de club’’, vertelt Fledderus. ,,Binnen onze organisatie is een constante zoektocht gaande naar de juiste spelers die passen binnen onze speelwijze.’’ Om bij de gewenste voetballers uit te komen wordt het bureauwerk volgens de beleidsmaker steeds belangrijker. ,,Daarbij gaat het bijvoorbeeld om beleidsvragen als welke markten we in kaart moeten brengen en welke juist niet’’, schetst Fledderus.

Ook verwacht hij van Beuvink dat hij een toekomstvisie gaat neerleggen. Fledderus: ,,Hoe moet de scouting er over vier jaar uitzien in deze snel veranderende wereld? Het leiding geven aan de scouting binnen onze club is in mijn optiek voor meer dan 60 procent een kantoorbaan.’’

Rondtouren in Scandinavië

Moltmaker geeft toe dat hij zich in dat takenpakket minder thuisvoelt. Hij kan zich er goed in vinden dat hij zich weer volledig gaat toeleggen op live scouting. Sterker nog, de Groninger tourt op dit moment alweer rond in Scandinavië op zoek naar nieuwe aanwinsten voor de FC.

,,Het functieprofiel van hoofd scouting zoals Mark-Jan dat voor zich ziet, past niet bij mij’’, laat Moltmaker vanuit de auto weten. ,,Daarover zijn we in gesprek gegaan. Het veldwerk vind ik nou eenmaal het allerleukste. Als ik alleen maar van overleg naar overleg moet lopen, gaat me dat snel tegenstaan. Wel wilde ik heel graag mijn werk voor FC Groningen blijven doen. Ik kom al vanaf mijn zesde bij deze club, toen ik met mijn vader naar het stadion ging. Het is goed opgelost zo. Ik kan me prima vinden in de nieuwe rolverdeling.’’

Als één team op zoek naar talent

Volgens Fledderus is Beuvink de baan van hoofd scouting op het lijf geschreven. ,,Ik zie het als een belangrijke taak van mij om het personeel in hun kracht in te zetten en dat doen we op deze manier’’, stelt Fledderus. ,,Toen Peter Moltmaker en ik tot de conclusie kwamen dat het beter bij hem beter past om veelvuldig op pad te zijn, zijn we eerst extern en vervolgens intern gaan kijken naar een kandidaat die zijn positie goed zou kunnen invullen. Uiteindelijk zijn we bij Wes uitgekomen. Hij is iemand die een goede structuur kan neerzetten, procesmatig kan denken en een visie kan ontwikkelen op hoe wij in de komende jaren voetballers gaan filteren om bij de juiste spelers uit te komen. Uiteindelijk staat iedereen hier achter. We gaan als één team verder op zoek naar talent dat ons kan versterken.’’

Naast Beuvink en Moltmaker bestaat de vaste bezetting van het scoutingsapparaat van FC Groningen uit datascout Sil Piek, hoofd jeugdscouting Arno de Jong, Scandinavië-scout Rene Bakhuis en een leger vrijwillige scouts. Beuvink rapporteert als hoofd scouting aan Fledderus.

Lees ook

Nieuws

Meest gelezen

menu