Tour de France: Eenmaal op fiets waait coronagekte vanzelf over

Van links boven met de klok mee: De etappe begint, Team Trek-renner Toms Skujins uit Litouwen rijdt verder na een crash, etappewinnaar Sam Bennett viert zijn overwinning bij het passeren van de finish, het peloton rijdt door La Rochelle. Foto's: AFP

Al sinds de start in Nice is het complete Tourpeloton in de greep van corona. Na de testen op de eerste rustdag mochten alle renners verder, maar nota bene Tourbaas Christian Prudhomme testte positief en werd uit koers gehaald. Verslag van een krankzinnige Tourdag.

In de verte rijden de teambussen één voor één over de 3 kilometer lange brug naar Île d’Oléron, maar bij de start weet eigenlijk niemand of alle renners wel in de bus zitten. Het vertrek van de tiende Touretappe is een bizarre happening. Op de rustdag is het complete Tourpeloton opnieuw getest, maar bij de start in Le Chateau d’Oléron weten publiek en journalisten niets van de uitslag. Ondertussen draait de wereld op het Franse kusteiland gewoon verder. De zon schijnt in overvloed, de restaurants prijzen massaal oesters en vis aan en de terrassen stromen langzaam vol.

Uitkomst van de testen

Deze ochtend zijn alle ploegen geïnformeerd over de uitkomst van de testen – meer dan 800 in totaal –- maar een communiqué van Tour-organisator ASO laat op zich wachten. Dus bij vertrek uit de hotels en bij binnenkomst in de startplaats begint het speurwerk. Zijn er renners of zelfs hele ploegen – twee positieve gevallen in één team betekent uitsluiting – die vandaag niet naar de start komen?

Aan het lijf van Romain Bardet , nummer 4 in het klassement, geen polonaise. De Fransman doet een dutje terwijl de buschauffeur van AG2R de parkeerplaats opdraait. Bauke Mollema zit vooraan in de bus van Trek-Segafredo en gaat vandaag dus ook gewoon van start. Maar de ploeg van Deceuninck Quick-Step doet veel langer dan gepland over de reis van Lagord naar Île d’Oléron. Bij de test van buschauffeur Dirk Clarysse blijkt iets fout te zijn gegaan in het lab en dus zit verzorger Filip Sercu deze ochtend achter het stuur. Als na een hertest blijkt dat chauffeur toch coronavrij is, wordt die alsnog in allerijl naar de bus gereden om verder te rijden.

Coronagekte

Alsof de coronagekte deze ochtend nog niet groot genoeg is, komt vlak voor de start naar buiten dat Tourdirecteur Christian Prudhomme vandaag niet plaats neemt in de rode juryauto met nummer 1. De geruchten dat Prudhomme zelf corona heeft, worden aangewakkerd wanneer blijkt dat hij een interview met de Italiaanse website Sapzio Ciclismo voor de start heeft afgezegd. Een half uur voor vertrek brengen de internationale wielerbond UCI en de ASO een officieel bericht uit waarin melding wordt gemaakt van vier positieve gevallen bij begeleiders van Michelton-Scott, Ineos, Cofidis en AG2R. Direct volgt het bericht dat Tourdirecteur Prudhomme zelf corona heeft en zeven dagen verplicht in quarantaine moet.

De Tour wacht op niemand, dus ook niet op de hoogste baas. ,,Ik doe wat elke Fransman in deze situatie zou moeten doen. Ik verlaat mijn werkplek en ga de Tour de komende dagen op televisie bekijken. Iets wat ik al vijftien jaar niet heb gedaan’’, zegt Prudhomme tegen het Franse persbureau AFP. Hij heeft geen klachten, benadrukt Prudhomme. ,,Dus laten we er niet te dramatisch over doen. Het is veel belangrijker dat er geen renners besmet zijn.’’

‘We hebben gezien dat deze racebubbel werkt’

Dat is ook hoe Luka Mezgec, renner bij Michelton-Scott, het ziet. ,,Hij kan vanuit huis de Tour nog wel organiseren, maar een renner kan de Tour niet vanuit huis rijden.’’ Over het positieve geval in de begeleiding van zijn eigen ploeg maakt Mezgec zich geen zorgen ,,Die zit in isolatie en de wedstrijd gaat door. Er zijn bijna 700 mensen getest en er zijn maar weinig positieve gevallen. We hebben gezien dat deze racebubbel werkt.’’

Dat moet natuurlijk nog blijken en Parijs is nog niet in zicht. Al heeft de organisatie in het testsysteem voldoende vluchtmogelijkheden ingebouwd. Bij twee positieve testen in een week moet een ploeg de Tour verlaten. Zo bezien zitten Michelton-Scott, Ineos, Cofidis en AG2R in de gevarenzone. Bij klachten kunnen renners en begeleiders op voorspraak van teamartsen getest worden. Maar met al één positief geval bij Ineos lijkt de kans dat kopman Egan Bernal na een hoestbui of een niesje getest wordt – met het bijkomende risico op uitsluiting – niet heel groot. En bij de nieuwe testronde op de volgende rustdag, na ruim een week, begint elke ploeg weer op nul.

Mooiste dag uit zijn wielerleven

Sprinter Sam Bennett is vooral blij dat de bus van zijn ploeg Deceuninck Quick-Step vanmorgen ondanks het oponthoud op tijd bij de start is aangekomen en zo de mooiste dag uit zijn wielerleven kan beginnen. Ruim drieënhalf uur later drukt Bennett zijn wiel als eerste over de streep en wint voor het eerst een etappe in de Tour. ,,Ik had nooit gedacht dat ik ooit een Tourrit zou winnen en kon me niet indenken hoe het zou zijn.’’

Als het peloton Île de Ré is binnengestormd en gefinisht gaat het eigenlijk alleen nog maar over Bennett en de eerste dag van Primoz Roglic in het geel. De coronagekte van vanmorgen is snel verdreven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Tour de France
menu