'Eerst Wijk aan Zee winnen, en dan sterven.' Grootmeesters gaan ver om het beruchte TATA Steel-schaaktoernooi op hun naam te schrijven. Jorden van Foreest uit Groningen verdedigt bij de 84ste editie zijn titel | reportage

Een uitspraak van de Deen Bent Larsen is in de speelzaal van het TATA Steel-schaaktoernooi op een groot doek gedrukt. ,,Eerst Wijk aan Zee zien en dan sterven.’’ Oftewel: een grootmeester heeft er heel veel voor over om dit evenement op zijn naam te schrijven. Groninger Jorden van Foreest is één van de gelukkigen. Vorig jaar won hij totaal onverwacht het toernooi in Wijk aan Zee en eigende zich daarmee een plekje toe op de erelijst die alle grote spelers bevat.

Een overzicht van de speelzaal van het TATA steel chess tournament

Een overzicht van de speelzaal van het TATA steel chess tournament Jean-Pierre Jans

Het kampioenschap in Noord-Holland beleeft dit jaar de 84ste editie. Van Foreest ging moeizaam van start, maar heeft de stijgende lijn weer te pakken. Dit bleek onder andere afgelopen zaterdag, met een knappe zege op de Indiase koploper Vidit. Een sfeerreportage van een groots evenement dat, ondanks alle pogingen van de organisatie, ook niet gevrijwaard bleef van commotie omtrent corona.

Lege stoel

Nieuws

menu