Eerste divisie: geruime tijd zonder publiek desastreus

Eerste divisie: geruime tijd zonder publiek desastreus ANP

Als er in de Keuken Kampioen Divisie na 1 september nog lang zonder publiek moet worden gevoetbald, zijn de gevolgen desastreus. Dat zegt de Coöperatie Eerste Divisie (CED), die met behulp van het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) een aantal scenario's over de gevolgen van de coronamaatregelen heeft ontwikkeld. Daarbij kunnen de verliezen oplopen van 5 miljoen tot 60 miljoen euro.

"Bij een normaal scenario, waarbij het publiek vanaf het begin van het seizoen welkom is, bedraagt het verlies 5 miljoen", zegt Ron van Oijen, voorzitter van het AG. "Als het komende seizoen in zijn geheel niet doorgaat bedraagt het verlies 60 miljoen." Als er gevoetbald wordt, vooralsnog mag dat per 1 september, lopen de kosten op zo lang het publiek moet wegblijven.

Van Oijen: "Voor iedere branche geldt dat de organisatie goed moet zijn voorbereid op de verschillende situaties. Die hebben we uitgewerkt. Het is van groot belang dat bij ieder scenario plannen worden gemaakt die oplossingen bieden."

Scenario's

Marc Boele, algemeen directeur CED, besprak de scenario's met de clubs. "Met name de sponsorinkomsten, wedstrijdbaten en horecaopbrengsten lopen enorm terug. Iedere club in de Keuken Kampioen Divisie is inmiddels doordrongen van de ernst van de situatie. Vooral het spelen zonder publiek is een grote financiële aderlating. Hoewel het de drijfveer is om te allen tijde wedstrijden met publiek te spelen, is het momenteel vanwege gezondheidsredenen en algemeen maatschappelijk belang nog niet verantwoord dit te realiseren. Hier volgen we uiteraard de adviezen en richtlijnen van de overheid."

Boele zegt er alles aan doen om in overleg met instanties en betrokkenen, toe te werken naar een herstart van de competitie op 1 september, "met het, dan wel deels, toelaten van publiek." De sector zelf kan in zijn kosten rond de 30 procent bezuinigen, zegt de CEV.

Minister Hugo de Jonge zei deze week dat het betaald voetbal rekening moet houden met een lange tijd zonder publiek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu