Eindelijk witte rook voor Deyo Zeefuik, FC Groningen en Hertha BSC zijn eruit

Deyo Zeefuik heeft eindelijk zijn vurig gewenste transfer te pakken. Foto: Jan Kanning

Er is eindelijk witte rook voor Deyo Zeefuik. FC Groningen en Hertha BSC hebben na lang vijven en zessen een akkoord bereikt over de transfer van de rechter vleugelverdediger.

Zeefuik is al in Berlijn om de laatste plooien van het 4-jarige contract met zijn nieuwe werkgever glad te strijken en zich medisch te laten keuren. Daarmee krijgt de 22-jarige Amsterdammer eindelijk zijn zin, al is het veel later dan hij had gehoopt. Het heeft weken geduurd voordat FC Groningen en Hertha BSC het eens werden over de overgang van ‘de tank’.

Afweging

FC Groningen moest een afweging maken tussen ingaan op het beste bod en de vurige wens van Zeefuik om naar de Bundesliga te verkassen. Naast Hertha BSC was er met Southampton nog een kaper op de kust voor de rechtsback. Het bod van de Engelsen lag aanzienlijk hoger dan dat van de Duitsers, maar Zeefuik had zijn hart al verpand aan de Berlijnse Oude Dame. Aan de andere kant wilde technisch directeur Mark-Jan Fledderus voor de hoogste bieding gaan, te meer omdat FC Groningen bijna de helft van de transferopbrengst moet afstaan aan Ajax.

Dat zit zo: FC Groningen nam Zeefuik in de zomer van 2018 na een huurperiode voor 300.000 euro over van Ajax. Daarbij bedong Ajax’ technisch directeur Marc Overmars een recht om Zeefuik terug te kopen voor 800.000 euro. Omdat Zeefuik door zijn sterke ontwikkeling bij FC Groningen veel meer waard werd, hing de bepaling FC Groningen als een molensteen om de nek. Bij de transfer van Kaj Sierhuis naar Stade de Rennes maakte Fledderus van de gelegenheid gebruik om het terugkooprecht van tafel te krijgen. Ajax, die de aan FC Groningen verhuurde Sierhuis graag van de hand wilde doen, ging akkoord met een nieuwe afspraak. Die luidt dat de Groningers elke euro boven de 300.000 euro die ze voor Zeefuik ontvangen moeten delen met de Amsterdammers.

Damil Dankerlui

FC Groningen ontvangt een transfersom van 4 miljoen euro van Hertha BSC en houdt daar na afdracht aan Ajax dus ruim 2 miljoen euro van over. Daarnaast is er een stevig doorverkooppercentage bedongen. Met Damil Dankerlui contracteerde Fledderus onlangs al een vervanger voor Zeefuik. De rechtsback kwam over van Willem II en traint inmiddels al een week mee bij FC Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu