Eindtoernooien vrouwenvoetbal mogen niet achter betaalslot

Eindtoernooien vrouwenvoetbal mogen niet achter betaalslot ANP

Het WK en het EK voetbal voor vrouwen moeten voor iedereen op televisie te zien zijn. Het kabinet heeft die toernooien toegevoegd aan de zogenoemde evenementenlijst, waardoor ze niet achter een betaalslot mogen.

Dat betekent in de praktijk dat alle wedstrijden van het Nederlands vrouwenelftal op de eindtoernooien alleen uitgezonden mogen worden op een open net in het basispakket, of gratis op internet. Datzelfde geldt voor de finales, of Oranje die nu haalt of niet.

Ook komt er meer aandacht voor de Paralympische Spelen. Voorheen werd hier minimaal tien minuten per dag tijd aan besteed. Dat gaat naar een half uur per dag voor de Zomerspelen, en een kwartier voor de Winterspelen.

Voor iedereen

"Dankzij dit besluit zijn het EK en WK vrouwenvoetbal voor iedereen te zien", zegt mediaminister Arie Slob. "Meer dan verdiend voor onze leeuwinnen. Ik kijk ernaar uit dat het interlandvoetbal weer begint."

CDA-Kamerlid Harry van der Molen riep het kabinet al in 2018 op om de wedstrijden van de 'Leeuwinnen' publiek beschikbaar te houden, en de paralympiërs meer aandacht te geven. "Het populaire vrouwenvoetbal en de Paralympische Spelen krijgen nu de erkenning die ze verdienen", zegt Van der Molen.

De evenementenlijst is bedoeld om evenementen die van aanzienlijk belang voor de samenleving worden geacht, breed toegankelijk te maken. Dat geldt bijvoorbeeld al voor de interlands van het Nederlands elftal, Europees voetbal, grote schaatsevenementen, belangrijke tennistoernooien en het Eurovisiesongfestival.

Nieuws

Meest gelezen

menu