Elfstedentocht heeft naast dik ijs nu ook vaccin nodig

Elfstedentocht heeft naast dik ijs nu ook vaccin nodig ANP

Komende winter zou het wellicht eindelijk weer eens in Friesland kunnen gebeuren: de Elfstedentocht. Sinds 4 januari 1997 wacht Nederland op de volgende editie van het schaatsfestijn. Het coronavirus zou echter zomaar een wrede spelbreker kunnen zijn, aangezien grote publieksevenementen vooralsnog niet mogen doorgaan zolang er geen vaccin is. Dat zou wel erg cru zijn: als er eindelijk voldoende ijs ligt en de 'Tocht der Tochten' toch niet kan doorgaan vanwege het gevreesde longvirus.

"We hebben het hier met het bestuur ook over gehad", zegt voorzitter Wiebe Wieling van de vereniging De Friesche Elf Staten op Omrop Fryslân. "Hoe moet je dit in hemelsnaam adresseren als de situatie zich voordoet? Ik heb er nog geen antwoord op, maar we moeten er wel over nadenken."

Het houden van de vereiste anderhalve meter afstand bij een Elfstedentocht is sowieso onmogelijk. "26.000 schaatsers die 's ochtends vroeg bij elkaar komen om te vertrekken. Dat is een heel ingewikkelde vraag, voorzichtig uitgedrukt. Laten we hopen dat er over een halfjaar een vaccin is."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu