Emmelie Scholtens mikt op het podium tijdens het NK Dressuur in Ermelo, Luiten grijpt naast goud

Emmelie Scholtens tijdens het NK Dressuur in 2019 in Ermelo. Foto: Archief D

Dit weekeinde is het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo het decor van de Nederlandse dressuurkampioenschappen. Naast de senioren komen ook de children, de junioren, de Young Riders en de para dressuurruiters in actie. Onder hen Emmelie Scholtens (Onnen), Adelinde Cornelissen (Beilen) en Marten Luiten (Winschoten).

Emmelie Scholtens is met haar dekhengst Desperado een absolute kanshebber om op het podium te eindigen. „Desperado is topfit en volgens mij helemaal klaar om op dit NK van start te gaan. Probleem is - maar dat geldt voor alle deelnemers - dat we weinig wedstrijden hebben gereden en daardoor het wedstrijdritme wel een beetje missen. Daardoor is de voorbereiding op dit NK niet echt optimaal geweest.”

„Toen we er nog van uit gingen dat we naar Tokyo zouden gaan hebben we besloten om Desperado niet voor de fokkerij in te zetten”, vervolgt ze. „Echter, toen bleek dat de Olympische Spelen werden gecanceld heeft hij toch weer zijn werk als dekhengst opgepakt, waardoor ik hem nu weer pas sinds een week of zes volledig in training heb. We zijn heel rustig begonnen en hebben ons vooral geconcentreerd op het verder perfectioneren van de oefeningen. Daarnaast heb ik getracht de expressieve scherpte die deze hengst kenmerkt verder uit te werken. In de training pakt dat helemaal goed uit en nu hopelijk ook komende zaterdag en zondag in Ermelo.”

De amazone traint momenteel bij Edward Gal en dat werpt de vraag op of Gal er als trainer wel alles aan doet om één van zijn belangrijkste concurrenten optimaal aan de start te krijgen. Scholtens: „Daar heb ik nog nooit over nagedacht. Dat komt ook omdat het niet voelt als een strijd tussen mij en hem. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij alleen maar die dingen tegen mij zegt waarmee Desperado en ik nog beter gaan presteren”.

Dagen van de waarheid

Moet Emmelie nog tot zaterdag wachten, voor Marten Luiten waren het gisteren en vandaag de dagen van de waarheid in de strijd om de Nederlandse titel bij de Young Riders. Marten eindigde in de eerste wedstrijd op donderdag als tweede, achter zijn grootste concurrent op het EK, Daphne van Peperstraten. Vandaag werd Luiten eerste, maar dat leverde hem geen gouden plak op.

Hij heeft een glasheldere verklaring voor het feit dat hij in dit eerste onderdeel het hoofd heeft moeten buigen voor Van Peperstraten. „Ik heb mij helemaal gericht op het EK en daar was Fynona in absolute topvorm. Daar was de expressie en de optimale scherpte en maakten we geen enkele fout. Dat was nu drie weken nu hier in Ermelo iets minder. Je kunt immers niet blijven pieken, maar ik zal vandag mijn uiterste best doen om in de Kür het zilver veilig te stellen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu