En dat is nummer vijf: volleyballers Lycurgus nemen Supercup mee naar Groningen

De volleyballers van Amysoft Lycurgus uit Groningen hebben zondag met de Supercup de eerste prijs van het nieuwe seizoen gewonnen. Dat gebeurde in een sfeerloos decor zonder publiek.

Auke van de Kamp is voor Lycurgus op dreef tegen Orion.

Auke van de Kamp is voor Lycurgus op dreef tegen Orion. Foto: Ronald Hoogendoorn

Niet eerder speelde de strijd om de Supercup volleybal zich in een zo sfeerloze omgeving af. Lycurgus was gistermiddag in de Cees van der Knaaphal in Ede met een 3-1 zege (setstanden 25-19, 25-23, 23-25 en 25-21) op Orion uit Doetinchem de terechte winnaar, maar na afloop waren er geen uit Groningen meegereisde supporters om het team toe te juichen. Vanwege de coronabepalingen waren er helemaal geen supporters welkom, zodat aanmoedigingen tijdens de finale van de reserves op de bank kwamen. En zelfs die werden door de speaker bestraffend toegesproken, omdat ze niet mochten schreeuwen en dat wel deden.

Besmet met coronavirus

Het meeste geluid was vanaf de bank afkomstig van de spelers van Orion, dat zaterdag toch wel verrassend in de halve finale met 3-2 te sterk was geweest voor het hoger ingeschatte Apeldoornse Dynamo. De Achterhoekers stuitten gisteren dus op Lycurgus, dat zich direct voor de finale had geplaatst. Sliedrecht Sport, de ploeg waartegen de Groningers in de halve eindstrijd hadden moeten spelen, had zich immers uit het toernooi om de Supercup terug moeten trekken. Bij de Zuid-Hollanders bleken meerdere spelers besmet met het coronavirus.

De Orion-spelers op de bank probeerden hun team schreeuwend vooral tot nog grotere prestaties aan te zetten op de momenten dat Lycurgus te veel steken liet vallen. Dat was met name het geval in set twee, die krap was, en in set drie, die zelfs door de Groningers werd verloren. Maar Orion deed het over het gehele duel nog slechter dan Lycurgus, dat zodoende de vijfde Supercup in de historie kreeg uitgereikt.

Nauwelijks af te stoppen

Bij de Groningers stak de weer bij Lycurgus teruggekeerde Auke van de Kamp er bovenuit. De passer-loper had het duidelijk naar zijn zin en was aanvallend nauwelijks af te stoppen. Dat gold vaak ook voor de hoogspringende en hard slaande Canadese aanwinst, Jerome Cross, die zijn hoge niveau echter niet de gehele wedstrijd wist vol te houden. Oude rot Erik van der Schaaf viel goed in en sloeg met name in de slotfase de nodige punten bijeen.

,,Ik was fit en had er zin in’’, zei uitblinker Van de Kamp. ,,Eigenlijk ging bij mij vanaf punt één alles goed. Ik zat echt in een flow. Het was leuk om na zo’n lange tijd weer een echte wedstijd te spelen. Ik had echte wedstrijdspanning.’’ De sfeer in de hal vond hij een stuk minder. ,,Maar dat is logisch. Natuurlijk is het minder leuk zonder toeschouwers en heb ik liever papa en mama naast me staan, die trots op mij zijn. Maar ik ben al blij dat we hier mochten spelen. Voor hetzelfde geld had dat door de toenemende coronabesmettingen niet gekund.’’

Een beetje geschrokken

Van de Kamp en de rest van het Lycurgus-team werd wat dat betreft weer met de neus op de feiten gedrukt doordat Sliedrecht Sport vanwege besmette spelers niet naar Ede kon afreizen. ,,Daar ben ik wel een beetje van geschrokken’’, zei de passer-loper, ,,vooral omdat wij onlangs in Groningen tegen hen nog een oefenwedstrijd hebben gespeeld. Ik was de zondag daarna nog bij mijn ouders geweest, net als mijn zusje die nu corona heeft. Dus het komt dichtbij. Maar ik voel me goed, daarom speel ik vandaag hier ook. Maar publiek of niet: het belangrijkste was dat we een prijs hebben gewonnen. Want een prijs is een prijs. Onze wedstrijd was echter niet goed. Het serveren was slecht, terwijl we wel een team zijn dat veel servicedruk kan leveren. Volgens mij was het ook geen leuke wedstrijd om naar te kijken, omdat er zoveel fouten werden gemaakt.’’

Ook Lycurgus-coach Arjan Taaij was blij met de beker, maar niet met het vertoonde spel. ,,Ik vond het niet zo’n heel goede wedstrijd. Auke (van de Kamp, red.) en Erik (van der Schaaf) scoorden veel, maar voor de rest maakten we te veel fouten. We kunnen veel meer dat we nu hebben laten zien. Wel heb ik de laatste jaren niet veel Supercup-finales gezien die wel goed waren. Het was na een lange onderbreking door corona ook wat lastig om weer te starten, maar we hebben gedaan wat we moesten doen en dat was winnen. Voor de competitie zegt deze zege niet zoveel. Wij zijn niet opeens de grote favoriet voor de titel, omdat wij van Orion winnen en zij van Dynamo. Ik heb altijd gezegd: het gaat tussen ons en die andere twee ploegen. En dat blijft zo.’’

Jonge jongens scherp houden

Passer-loper Van der Schaaf vond zichzelf goed invallen. ,,Ik ben erbij om die jonge jongens scherp te houden. Ze moeten altijd op hun tenen lopen, anders kom ik erin. Het ging wel lekker.’’ Orion trad onder anderen aan met de onlangs aangetrokken 32-jarige Jasper Diefenbach. De oud-international was al enige tijd gestopt met volleyballen op het hoogste niveau, maar kan het spelletje niet missen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu