Enerverende middag tegen Sparta Rotterdam levert FC Groningen opnieuw drie punten op. Uitslag: 2-3 (update met analyse van Jan Mennega)

FC Groningen viert de 0-1 op het Kasteel. Foto: Pieter Stam de Jonge

FC Groningen gaf na de uitschakeling in de beker het enige juiste antwoord op het Kasteel. Tegen Sparta Rotterdam boekten de noorderlingen een knappe 3-2 zege. Het was alweer de achtste overwinning van het seizoen, waarmee de Groningers zich nog steviger in de subtop van de eredivisie nestelden.

Trainer Danny Buijs had in de aanloop naar de wedstrijd op Spangen al zijn creativiteit nodig om tot een passende opstelling te komen. FC Groningen miste in Rotterdam met Patrick Joosten, Alessio Da Cruz en Azor Matusiwa drie basisspelers, waarbij vooral de afwezigheid van de laatste voor de nodige hoofdbrekens zorgde.

Buijs koos er uiteindelijk voor om een 3-5-2-formatie het veld in te sturen, waarbij Daniël van Kaam de rol van onderscheppingskoning Matusiwa op zich nam. In de verdedigingslinie was er naast Ko Itakura en Bart van Hintum weer eens een plekje ingeruimd voor Wessel Dammers. Damil Dankerlui en Gabriel Gudmundsson waren de hoog geplaatste vleugelverdedigers. Ahmed El Messaoudi cirkelde rond spits Jorgen Strand Larsen en liet zich bij balverlies iets terugzakken. Op de flanken tenslotte waren het Ramon Lundqvist en Mo El Hankouri die zich weer eens vanaf het eerste fluitsignaal mochten bewijzen.

Verwachtingen niet hoog gespannen

Wat het kijkspel betreft waren de verwachtingen vooraf niet al te hoog gespannen. Zowel Sparta Rotterdam als FC Groningen staan dit seizoen te boek als stugge ploegen, die organisatorisch staan als een huis. Toch ontspon zich op het Kasteel vanaf de eerste minuut een levendige wedstrijd, waarin er voor beide doelen genoeg gebeurde. Sparta was in de openingsfase het gevaarlijkst, onder andere met Deroy Duarte die vanuit een flipperkastsituatie in het strafschopgebied van FC Groningen een goede schietkans kreeg. Ook zorgen een paar hoekschoppen voor lichte paniek bij de noorderlingen.

Ook analist Jan Mennega vermaakte zich prima in de eerste helft. ,,Het was een open wedstrijd, dat was mooi. Je kon niet even weg kijken, want er kon zomaar wat gebeuren. Ik was vooraf even bang voor een schaakpartij, maar beide ploegen maakten er wat van.’’

Dit is de analyse van Jan Mennega

Scoren uit standaardsituaties

Een tikkeltje tegen de verhouding in kwam FC Groningen na een kwartier op voorsprong. De mannen van Buijs scoorden tot voorkort zelden uit standaardsituaties, maar tegen Sparta was het voor de tweede keer in korte tijd raak vanuit een hoekschop. De bal kwam eerst voor de voeten van Ahmed El Messaoudi, de middenvelder die de laatste tijd de smaak te pakken heeft als het op het onderdeel scoren aankomt. Deze keer strandde de Belg op Sparta-doelman Maduka Okoye, maar was het in de rebound Wessel Dammers die op scherp stond en de openingstreffer maakte. Een mooie opsteker voor de verdediger, die recent nogal wat kritiek te verwerken kreeg en zijn basisplaats kwijtraakte.

Mennega was intussen vooral te spreken over het optreden van de snelle Zweed Gabriel Gudmundsson bij FC Groningen. ,,Hij zorgt voor dreiging en is ontzettend snel. Dat betekent dus altijd linke soep voor Sparta. Snelheid is in het huidige voetbal levensgevaarlijk. Je kunt het gebruiken als wapen. Dat doet Buijs ook, door Gudmundsson die linkerkant te laten bestrijken.’’

Levensgrote kansen op 0-2

FC Groningen kreeg na de openingstreffer een paar levensgrote kansen om er 0-2 van te maken op Spangen, maar het was onder meer Gudmundsson die verzuimde de trekker over te halen. Bij één situatie moest de VAR nog in actie komen, maar het uitkomen van Okoye waarbij Gudmundsson door de lucht vloog werd niet zwaar genoeg bevonden om de bal op de stip te leggen.

Vervolgens was het de thuisclub die op zijn beurt enigszins tegen de verhouding in op gelijke hoogte kwam. Met een prachtige pass van achteruit werd de Groninger defensie uiteen gereten. Het was vleugelverdediger Dirk Abels die vanaf de flank zijn spits Lennart Thy op maat kon bedienen. De goaltjesdief kon vrij inschieten: 1-1.

Snaarstrakke voorzet op Strand Larsen

In de resterende minuten tot aan de rust was het Sergio Padt die nog een belangrijke redding verrichtte voor FC Groningen, maar beide ploegen hielden het droog. In de tweede helft namen de Groningers opnieuw het initiatief. Dat leidde vrijwel meteen tot een nieuwe voorsprong. Deze keer was het Mo El Hankouri die de complimenten in ontvangst mocht nemen. De vleugelspits, die door velen al is afgeschreven en ook in de eerste helft op Spangen weer geen potten wist te breken, leverde een snaarstrakke voorzet af op Strand Larsen. De spits was vlak voor het doel van Sparta zijn bewaker Michaël Heylen te snel af en schoot vanuit de lucht fraai raak: 1-2.

Voor Mennega maakte Strand Larsen zijn matige optreden tot dat moment goed. ,,Strand Larsen verloor in de eerste helft al zijn duels en je kon hem ook niet aanspelen’’, oordeelde de analist. ,,Technisch vind ik hem wel redelijk beperkt. Ook vanuit El Hankouri kwam eigenlijk geen gevaar. Maar een spits staat er om goals te maken en als hij dat doet, dan doet hij het goed. Het gaat uiteindelijk om de doelpunten.’’

Gudmundsson zet de turbo aan

Mennega kon op dat moment nog niet vermoeden dat Strand Larsen ook nog zou tekenen voor de 1-3. Het was op een moment dat Sparta vol de aanval koos. Daardoor ontstond er in aanvallend opzicht ruimte voor FC Groningen. Eenmaal in balbezit kwam de Buijs-brigade er razendsnel uit via Gudmundsson, die de turbo aanzette. Op snelheid kan de Zweed slechts door weinig eredivisiespelers worden bijgehouden. Dat was ook deze keer het geval. De voorzet die hij afleverde was bovendien van uitstekende kwaliteit. Voor Strand Larsen was het een koud kunstje zijn tweede van de middag te maken.

Daarmee leek FC Groningen de wedstrijd in het slot te gooien, ware het niet dat Sparta van geen ophouden wist. De Rotterdammers bleven maar op jacht gaan naar de aansluitingstreffer. Die kwam er een kwartier voor tijd, een doelpunt van invaller Wouter Burger. Het werd daarna nog een hete slotfase, waarin de Groningse assistent-trainer Adrie Poldervaart ruziede met een steward en Sparta grote kansen kreeg op de 3-3. Uiteindelijk hield FC Groningen het hoofd koel en zette het opnieuw een knap resultaat in de boeken.

Nieuws

Meest gelezen

menu