Er gloort hoop bij FC Groningen en FC Emmen: iedere supporter nog een keer in het stadion dit seizoen

Het is zo langzamerhand een onwerkelijk beeld geworden: publiek in de stadions bij het betaald voetbal. Toch gaat het over twee weken weer gebeuren. Bij FC Groningen en FC Emmen is men opgetogen over het eerste, voorzichtige stapje naar de uitgang van de coronacrisis. ,,We hopen iedereen nog een keer in het stadion te krijgen dit seizoen.’’

FC Groningen deed al eerder positieve ervaringen op met publiek op anderhalve meter, zoals vorig jaar tijdens de oefenwedstrijd tegen Heracles Almelo.

FC Groningen deed al eerder positieve ervaringen op met publiek op anderhalve meter, zoals vorig jaar tijdens de oefenwedstrijd tegen Heracles Almelo. Foto: Jan Kanning

De champagneflessen werden nog net niet ontkurkt, maar op de burelen van de noordelijke betaald voetbalclubs werd de vreugdevolle boodschap van de overheid wel degelijk met instemming ontvangen. In het weekend van 24 en 25 april mag er, zij het mondjesmaat, weer publiek bij de wedstrijden aanwezig zijn.

Het geduld van de achterban van FC Groningen zal nog even op de proef worden gesteld, want voor de Trots van het Noorden staat er in die speelronde een uitwedstrijd bij PSV op de rol. Bij FC Emmen daarentegen kunnen 1200 supporters zich opmaken voor een hernieuwde kennismaking met hun helden. Zij mogen naar de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.

‘Het is een begin’

,,Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee’’, zegt voorzitter Ronald Lubbers van de Drentse profclub. ,,We zijn er nog niet, maar het is in ieder geval een begin. Iets positiefs. Alle kleine beetjes helpen wat dat betreft’’, zo klinkt het hoopvol in Zuidoost-Drenthe. De Oude Meerdijk maakt in speelronde dertig deel uit van de grootschalige proef waarbij mensen met testbewijzen het stadion mogen betreden.

Eenmaal binnen moet nog wel de anderhalve meter afstand in acht worden gehouden. Bij FC Emmen is besloten de seizoenkaarthouders en sponsoren die aan het begin van het seizoen hebben aangegeven naar FC Emmen–Fortuna Sittard te willen het voorrecht te verlenen om de wedstrijd tegen Heracles bij te wonen. Bij het duel tegen de Limburgers was destijds uiteindelijk geen publiek toegestaan.

Bezoek heeft wel flink wat voeten in aarde

Voor de supporters die ingaan op het aanbod om getest en wel de wedstrijd te kunnen bezoeken heeft het nog wel heel wat voeten in aarde. Zo is testen bij de GGD niet mogelijk. Een gang naar de teststraat van Stichting Open Nederland is verplicht, maar die zit vooralsnog alleen in Assen (per 16 april), Zwolle en Groningen. Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen stelt nog wel een poging in het werk om de Emmer achterban dichterbij te kunnen laten testen.

De fans zullen zich 24 uur voor de wedstrijd moeten melden om de door de overheid betaalde sneltest te ondergaan. Via de CoronaCheck-app kunnen de bezoekers vervolgens bij de ingang van het stadion laten zien dat ze over een negatieve test beschikken, waarmee ze op de tribune plaats mogen nemen. Bij FC Utrecht is al berekend dat de toegangssnelheid van het stadion daardoor oploopt van 8 naar 16 seconden per toeschouwer.

Duels verplaatst door avondklok

De kans bestaat dat de avondklok in het weekeinde van 24 en 25 april nog van kracht is. FC Emmen heeft daar geen last van, het duel tegen de Almeloërs is een lunchduel. De wedstrijd PSV-FC Groningen (zaterdagavond 20.00 uur) loopt daarentegen de kans naar voren gehaald te worden. In Eindhoven mogen vierduizend supporters naar binnen. Dat wordt een loterij, want PSV heeft 26.000 seizoenkaarthouders. Hoe de beleidsbepalers van de club het gaan aanpakken, wisten ze woensdag nog niet. ,,Het is goed nieuws, maar we zijn echt totaal verrast”, zo laat commercieel directeur van PSV, Frans Janssen, weten.

Ondanks de beren op de weg en het feit dat FC Groningen nog niet direct aan de beurt is, reageert directeur Wouter Gudde zeer verheugd op het licht dat eindelijk aan het eind van de tunnel gloort. Hij heeft stille hoop dat er na de pilot van speelronde dertig tijdens de laatste vier competitieduels van het seizoen weer publiek welkom is in het Hitachi Stadion. ,,Met een goed verloop van de pilot en de wetenschap dat we in het begin van het seizoen ook al tijdens 130 eredivisiewedstrijden hebben laten zien dat we de veiligheid met beperkt publiek goed kunnen waarborgen, moet dat mogelijk zijn’’, zo schat de Groningse clubbestuurder in.

230 dagen zonder voetbal

FC Groningen speelde de laatste wedstrijd met publiek thuis tegen PSV. Toen zaten er zo’n zesduizend toeschouwers in het stadion. Als de verwachtingen van Gudde uitkomen, zullen er op zondagmiddag 2 mei tijdens de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam voor het eerst weer toeschouwers in de groene kathedraal plaats mogen nemen. De supporters hebben het live voetbal dan 230 dagen moeten missen.

,,Het zou in ieder geval iets van perspectief en nog een beetje gevoel geven bij dit seizoen, dat je nog een keer naar het stadion kan’’, meent Gudde. ,,Laten we hopen dat we iedereen nog één keer binnen kunnen krijgen. Kijk, je kan ook wel weer gaan zeuren over alles en natuurlijk duiken we het liefst gelijk weer met 22.500 man op elkaar, maar ik ben erg blij met dit kleine stipje aan de horizon. Daar krijg ik weer energie van. We zijn druk met seizoenkaarten verkopen, de terrassen gaan weer open, de avondklok gaat eraf, er komt weer publiek in het stadion, in juli zou iedereen gevaccineerd zijn. Dat ziet er goed uit, ook richting half augustus als de nieuwe competitie begint. Volgens mij gaan we de goede kant op met zijn allen.’’

Drieledige doelstelling overheid

De doelstelling van de overheid tijdens het pilotweekend van 24 en 25 april is drieledig. De autoriteiten willen weten of er met testbewijzen daadwerkelijk meer mogelijk is, hoe groot de testbereidheid is onder de mensen en of de apps en de ICT die nodig zijn goed werken. Aan de hand van de bevindingen kan de groepsgrootte in volgende speelronden eventueel worden uitgebreid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
FC Emmen
menu