Er is nog veel onduidelijk over doorgaan 4 Mijl van Groningen

De 4 Mijl van Groningen blijft voor het najaar voorlopig ‘gewoon’ op de agenda staan. ,,Ons uitgangspunt is dat de 4 Mijl gelopen kan worden’’, zegt Johan Meijer van organisatiebureau Golazo Noord Nederland.

Drukte tijdens de 4 Mijl van Groningen op de Vismarkt.

Drukte tijdens de 4 Mijl van Groningen op de Vismarkt. Foto Jaspar Moulijn

De 34ste editie van het hardloopevenement tussen Haren en Groningen met jaarlijks zo’n 20.000 deelnemers staat voor zondag 11 oktober gepland. Maar of de 4 Mijl kan doorgaan, en zo ja in welke vorm, hangt volkomen af van de ontwikkeling van het coronavirus.

,,Het mag duidelijk zijn’’, zegt Meijer, ,,dat er tot 1 september geen evenementen mogen worden georganiseerd. Of het daarna wel kan, daar kan ik nog niets over zeggen. Dat moet in de toekomst duidelijk worden. Dan heb ik het niet over augustus, want zo lang kunnen we niet wachten. De komende weken moeten we wel weten waar we aan toe zijn. Maar ik ga nog altijd ervan uit dat de 4 Mijl kan doorgaan.’’

Persconferentie

Normaal had deze week in het gebouw van hoofdsponsor Menzis de persconferentie van de 4 Mijl-organisatie moeten plaatsvinden, waarop onder meer traditiegetrouw het aan het evenement verbonden goede doel bekend wordt gemaakt. Die bijeenkomst vindt nu niet plaats. Ook de inschrijving voor de 4 Mijl, die normaliter medio mei voor de deelnemers wordt geopend, start voorlopig niet.

Meijer zegt in nauw overleg te staan met de gemeente Groningen, die de vergunning van het evenement moet afgeven. Het kan zelfs zo zijn dat de 4 Mijl, als deze wel kan doorgaan, in aangepaste vorm zal plaatsvinden. Dit als de door de coronacrisis ingevoerde anderhalvemeter-samenleving nog lang aanhoudt. ,,Natuurlijk kunnen er consequenties zijn, maar daar kan ik nu niets zinnigs over zeggen’’, stelt Meijer.

Ladiesrun

Omdat een dergelijk groot evenement veel voorbereiding vergt, kan de onduidelijkheid over het doorgaan niet te lang duren. Zo moeten topatleten uit buiten- en binnenland worden gecontracteerd voor de hardloopwedstrijd. Dat gebeurt tegenwoordig vanuit het Belgische hoofdkantoor van Golazo. Dat laat regelmatig weten welke evenementen, die door de corona-epidemie moesten worden afgelast, naar later dit jaar of naar 2021 worden opgeschoven. De laatste update is van 17 april.

In overleg met de gemeente probeert Meijer voor afgelaste evenementen in het najaar een nieuwe datum te vinden. Zoals voor de Ladiesrun, die voor zondag 14 juni stond gepland. Daarbij lopen enkele duizenden vrouwelijke deelnemers in Groningen voor de organisatie Pink Ribbon, dat het ingezamelde geld gebruikt voor borstkankeronderzoek. Maar ook de Urban Trail en Urban Walk, waarbij door bijzondere gebouwen wordt gelopen, moeten een nieuwe datum krijgen. De evenementen stonden behalve in Groningen ook in Leeuwarden, Utrecht, Breda en Den Haag op de agenda.

Bauke Mollema Tocht

Het is de bedoeling om de achtste editie van de Bauke Mollema Tocht op 11 oktober in Groningen gelijktijdig met de dan geplande 4 Mijl te houden. Volgens Johan Meijer van Golazo Noord Nederland hoeft dat geen probleem te zijn. ,,Daar hebben we als 4 Mijl geen last van. Het gaat maar om een paar duizend wielrenners die meedoen. Ze komen niet in het centrum en rijden snel de stad uit. Dat is geen probleem’’, stelt hij.

Meijer zegt goed overleg te hebben gehad met organisator Wim Jansen uit Sleen. Jansen heeft de organisatie van de toertocht, die onder aanvoering van topwielrenner Bauke Mollema wordt gereden, overgenomen van Le Champion. Mollema gaat met zijn fans en wielerliefhebbers door zijn Groningse trainingsgebied fietsen, met routes van 65, 110 en 165 kilometer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu