Erik Groen sprint naar zege in snelle Geopark Hondsrug Classic

In het jaar dat hij zijn carrière afbouwt, rijgt Erik Groen uit Apeldoorn plots de zeges aaneen. Zondag was hij op de mountainbike de sterkste in de Geopark Hondsrug Classic, voor Assenaar Thom Bonder en Rick Ottema uit Muntendam.

Rick Ottema sleurt aan kop, met in zijn kielzog winnaar Erik Groen bij zwemplas ‘t Gasselterveld.

Rick Ottema sleurt aan kop, met in zijn kielzog winnaar Erik Groen bij zwemplas ‘t Gasselterveld. Foto: Rudie Ottens

De corona-editie van de zevende Geopark Hondsrug Classic begon met mondkapjes op, die vlak voor de start snel in de achterzak of aan de verzorger werd afgegeven. Ook was het zware Superprestige-lusje uit het parcours gehaald, zodat na de wedstrijdrenners de recreanten op tijd aan hun ronde konden beginnen. Het deelnemersveld was zoveel mogelijk over de de dag uitgesmeerd.

Mulle zand

De wedstrijd werd gekleurd door Rick Ottema. De krachtpatser uit Muntendam was in het mulle zand rond ‘t Nije Hemelriek bij elke passage de sterkste, maar kreeg keer op keer geen renners mee op avontuur. Omdat twintig kilometer soleren naar de streep sowieso te ver zou zijn, liet hij zich terugzakken en gokte hij op de sprint.

De winnaar zou sowieso gaan komen uit een groep van zes man. Erik Groen, Thom Bonder, Maarten Vierhout, Roel Verhoeven, Gerben Mos en Ottema hadden de rest van het veld al vroeg achter zich gelaten en stevenden gezamenlijk af op de finishstrook.

Explosieve sprint

Daar besloot Ottema al vroeg aan te gaan. Doordat al vroeg in de race een takje tussen zijn versnellingsapparaat was beland, wist hij dat hij dat zijn ketting bij een explosieve sprint op springen stond. ,,Ik hoopte met een harde, gelijke sprint het verschil te maken.’’

Dat lukte niet. Eerst schoot Bonder over hem heen, vervolgens dook Groen erachteraan. Op de meet hield hij net genoeg over op Bonder om de wedstrijd op z’n naam te schrijven.

Maatschappelijke carrière

,,En dat in een seizoen dat ik eigenlijk afbouw’’, lachte Groen, met de moddervegen nog op z’n gezicht. ,,Ik ben teruggegaan van vijftien naar zeven uur trainen per week, zodat ik me meer kan focussen op m’n maatschappelijke carrière.’’ Toch was het al zijn derde sterke resultaat in korte tijd. Na een derde plaats op het NK Cross-Country won hij onlangs het NK Streetrace.

Zelf weet hij de goede serie aan zijn basisconditie, in combinatie met het goed benutten van die zeven trainingsuurtjes. Al zorgde zijn stapje terug er misschien ook wel voor dat hij nog strategischer is gaan rijden. Geen onnodige kopbeurtjes, een nog beter getimede sprint. Hij wist dat in de geschiedenis van de Hondsrug Classic wel vaker favorieten zich verkeken op hoeveel meters het nog naar de finish was, na het doorkomen van de laatste bocht. Die fout maakte hij niet., door in het laatste wiel te blijven wachten.

Iets te vroeg

Bonder had die kennis ook en koos bewust het wiel van Ottema. ,,Toch kwam ik iets te vroeg’’, analyseerde hij. Daarbij had ook hij al vroeg in de race een mechanisch probleem opgelopen: ,,Mijn schoen schoot in de eerste ronde kapot, waardoor hij niet meer strak om m’n voet zat. Ik kon dus niet voluit trappen.’’ Ook had hij al flink wat krachten vergooid in het mulle zand.

De Assenaar evenaarde met zijn tweede plaats wel zijn beste resultaat uit 2016. Voor de komende maand staan over twee weken een marathon in Oldebroek en het NK in Limburg op het programma. Als dat doorgaat althans, want de ontwikkelingen rond het coronavirus doen voor Bonder het ergste vrezen: ,,Dit zou zomaar eens de laatste wedstrijd kunnen zijn geweest.’’

Geopark Hondsrug Classic, uitslag: 1. Erik Groen, 2. Thom Bonder, 3. Rick Ottema, 4. Maarten Vierhout, 5. Roel Verhoeven, 6. Gerben Mos, 7. Jelle Looijen, 8. Arjan Hofman, 9. Jasper Laat, 10. Lars Hohmann.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu