Erik Harms uit Barger-Compascuum is klaar met de voetballoze zondag. Maar zijn club wacht een flinke opgave. 'SVBC moet zo snel mogelijk uit de kelderklasse'

De gesprekken aan de keukentafel van de familie Harms uit Barger-Compascuum gaan voor een groot gedeelte over voetbal en SVBC in het bijzonder. Voor Erik Harms is het ronduit nagelbijten. De afgelopen twee seizoenen werden van de 44 geplande competitiewedstrijden er slechts 13 afgewikkeld.

Elftalleider Erik Harms (52) van SVBC hoopt dat komend seizoen weer alles als vanouds is.

Elftalleider Erik Harms (52) van SVBC hoopt dat komend seizoen weer alles als vanouds is. Eigen foto

,,Zondag zonder voetbal is een vreemde gewaarwording. Het is de doodsteek voor de beleving. Komend seizoen is hopelijk weer alles als vanouds”, zegt de 52-jarige clubman, die ruim dertien seizoenen zijn kunsten in de hoofdmacht van SVBC vertoonde.

Opgetogen

Voor Erik Harms is het belangrijk dat alle clubleden - op elk niveau - kunnen worden gefaciliteerd. Van kaboutervoetbal tot recreanten. Om zijn clubliefde te onderstrepen heeft Erik ook een aantal jaren zitting gehad in het jeugdbestuur en reageert opgetogen om het feit dat zijn vrouw Gaby tijdens de komende jaarvergadering zitting neemt in het bestuur van SVBC.

„Het is een goede ontwikkeling dat er steeds vaker ook vrouwen in het clubbestuur actief zijn. Mannen en vrouwen vullen elkaar heel goed aan. Het is sowieso belangrijk dat je gemotiveerde en geschikte mensen in een bestuur hebt, het doet er dan niet toe of ze man of vrouw zijn.”

Meisjes- en vrouwenvoetbal

Harms is ook tevreden over de ontwikkeling die het vrouwenvoetbal bij SVBC heeft doorgemaakt. „Dat ook meisjes en vrouwen kunnen voetballen, was jaren geleden nog lang geen uitgemaakte zaak. En kijk nu eens, het vrouwenvoetbal staat bij onze club echt op de kaart. Ik ben er trots op dat we ons in Barger-Compascuum altijd sterk hebben gemaakt voor de ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal. Daar plukken we nu de vruchten van.”

Teamleider

Zelf bouwde Erik Harms zijn voetballoopbaan af in de lagere seniorenteams, maar na een hardnekkige achillespeesblessure heeft de noeste speler de schoenen aan de wilgen gehangen. Inmiddels is dit al weer zijn derde seizoen als elftalleider. ,,Op deze manier blijf ik optimaal betrokken. Ik vind het mooi om dichtbij de groep te staan en een verlengstuk van de trainer te zijn.”

Met de trainer doelt hij op Geert Katoen: net als Harms ook een uitermate betrokken voetbalman. ,,Geert zit met heel zijn hart bij onze club. Dat vind ik mooi om te zien. Deze beleving hebben we ook nodig, want uiteindelijk willen we zo snel mogelijk naar een hoger niveau.”

Veelbelovende groep

SVBC start het seizoen met een 32-koppige selectie. ,,Met deze veelbelovende groep moet de stap naar de vierde klasse haalbaar zijn. We moeten zo snel mogelijk uit de kelderklasse. Dat is echter geen appeltje eitje, want we weten hoe moeilijk het is om uit de vijfde klasse te komen. Een aantal spelers is van vanwege werkzaamheden op zondag niet altijd beschikbaar. Dat blijft een aderlating, maar we voetballen op een niveau waar je geen eisen kunt stellen. Dus moet je wel eens improviseren.”

Onder 23-competitie

De club uit Barger-Compascuum neemt dit seizoen deel aan de door de KNVB geïntroduceerde O23-competitie.

,,Dit kun je zien als een verlenging van het jeugdvoetbal en dat spreekt ons aan. Voor sommige spelers is de overgang naar het seniorenvoetbal – en zeker de fysiek sterke vijfde klasse – simpelweg nog te groot. De O23-competitie is dan een mooi tussenstation, waarin onze jonge voetballers kunnen rijpen en verantwoord de stap naar het seniorenvoetbal kunnen maken. Er is overigens wel een keerzijde, want gezien onze bezetting hadden we bepaalde spelers zeker wel in de hoofdmacht kunnen gebruiken. Een kwestie van kiezen of delen, maar we gaan vol vertrouwen het voetbalseizoen tegemoet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu