Eurocup-indoortoernooi: grote namen, kleine spelers

Eurocup-indoortoernooi: grote namen, kleine spelers

Chelsea, Ajax, Werder Bremen: grote namen voetballen dit weekeinde in Delfzijl. De toppers van de toekomst komen in actie tijdens het vierde Eurocup-jeugdtoernooi.

Chelsea, Ajax, Werder Bremen: grote namen voetballen dit weekeinde in Delfzijl. De toppers van de toekomst komen in actie tijdens het vierde Eurocup-jeugdtoernooi.

Grootste talenten

De kunstgrasmat liet even op zich wachten door de ijzel. Maar sinds donderdagavond is in Delfzijl alles klaar voor de vierde editie van het Eurocup-jeugdvoetbaltoernooi. De jeugdteams ‘Onder 14' van elf Europese topclubs en een selectie van de grootste talenten uit het Eemsmondgebied treden daarvoor in het strijdperk in het ‘Groningen Seaports Stadion'.

Met dank aan het barre weer had de inrichting van de tijdelijke arena in de topsporthal van de Brede School Noord deze week wat meer voeten in de aarde dan normaal. ‘Toernooidirecteuren' Nick de Groot en Roy Boxmeer hebben er echter geen moment aan getwijfeld dat de komende editie nog weer groter en beter wordt dan de drie voorgaande.

Chelsea is dit jaar nieuw in het deelnemersveld, met verder onder meer Werder Bremen, HSV, Bohemians Praag, KV Mechelen, Ajax, PSV, FC Groningen, Heerevenveen, AZ en oud-winnaar Sparta. De Londenaren landen vanmiddag op Schiphol. In de loop van de dag druppelen alle teams binnen in Delfzijl.

Traditie

Vanaf 16.00 uur rolt de bal in het Groningen Seaports Stadion. Voorlopig eerst nog voor de vrij toegankelijke trainingen, zaterdagochtend gaat het echt los. Dan speelt het Regioteam Eurocup om 9.00 uur de openingswedstrijd. Een traditie die de organisatoren koesteren. ,,Wij stáán voor de regio'', zegt De Groot. ,,Spelen tegen Chelsea: voor een voetballertje uit de Eemsmond is dat toch een droom die uitkomt?''

Maanden werk vallen dan voor beide initiatiefnemers op hun plek. Met tweehonderd deelnemers en begeleiders, drieduizend bezoekers en honderd vrijwilligers is het toernooi uitgegroeid tot een hele onderneming. ,,Het begon als hobby'', zegt Boxmeer. ,,Maar onderhand werken we wel met een begroting van 80.000 euro. En wij zijn als 24-jarigen nog steeds met ons tweeën eindverantwoordelijk, ook financieel.''

Uitverkocht

Op basis van de online-voorverkoop rekenen de initiatiefnemers op een uitverkocht huis. ,,We zullen mensen moeten teleurstellen'', verwacht De Groot. ,,Maar dat is een luxeprobleem.'' Op de huidige locatie zit Eurocup aan zijn grenzen. Maar dat betekent niet dat ze voor de toekomst denken aan verhuizen.

,,Groei zit niet per se in meer bezoekers, dat kan ook in kwaliteit en sfeer'', zegt Boxmeer, commercieel manager bij FC Groningen. ,,Met grote groeispurts wordt de combinatie met ons werk ook lastiger. En deze plek heeft ook zijn voordeel. Bij de finale zit het publiek tot boven op het veld. Dan zindert het van de sfeer.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu