Volleybalteam Amysoft Lycurgus speelt woensdagavond Europees duel in Groningen tegen Tours Volley Ball uit Frankrijk. Volg de wedstrijd vanaf 20.00 uur op deze site

Lycurgus in Frankrijk met links coach Erik Noordijk. Foto Hélène Matrat

De volleybalwedstrijd van Amysoft Lycurgus tegen Tours Volley Ball is woensdagavond in Groningen vanaf acht uur live te zien op deze site.

De uitzending van de return in de 16de finale van de Europese CEV Cup wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Dagblad van het Noorden en Lycurgus. Het Groningse volleyteam moet tegen het Franse topteam de 3-1 nederlaag van een week geleden in Tours zien weg te werken.

Daarbij was Lycurgus in de eerste en vierde set kansloos tegen de koploper in de Franse competitie. Maar de tweede set ging met 25-19 naar Lycurgus dat toen Tours VB het vuur na aan de schenen legde. Ook in de derde set waren de Groningers aanvankelijk nog de betere partij, al begonnen de Fransen steeds meer te profiteren van het slechte serveren van Lycurgus. Daardoor trok Tours in deze set (25-17) aan het langste eind om het vervolgens in de vierde set met 25-15 net als in de eerste met groot verschil af te maken.

Lycurgus kan weer beschikken over herstelde hoofdcoach Arjan Taaij

Lycurgus kan in het Europacupduel weer beschikken over hoofdcoach Arjan Taaij, die het uitduel wegens een coronobesmetting aan zich voorbij moest laten gaan. Hij werd vervangen door zijn assistent Erik Noordijk, die werd bijgestaan door manager en oud-speler Wytze Kooistra in de rol van assistent. Taaij is inmiddels uit quarantaine en weer corona-vrij. ,,Ik was door corona zieker dan ik had verwacht’’, zegt Taaij. ,,De kinderen waren zo weer beter, maar ik had het meer te pakken. Dat viel tegen. Mijn vrouw heeft zelfs een paar dagen ziek op bed gelegen.’’

De coach heeft de beelden van het eerste duel tegen Tours inmiddels nog eens goed kunnen bekijken. ,,De wedstrijd ging zoals ik verwacht had. Tours is een topteam, dat niet voor niets ongeslagen bovenaan in de Franse competitie staat. Met Kévin Tillie hebben ze een olympisch kampioen in de ploeg. Maar dat wil niet zeggen dat we tegen Tours niet kunnen strijden en competitief kunnen zijn. In de tweede set ging bij ons alles goed en zag je dat Tours ook kwetsbaar kan zijn. Al verloren we de volgende sets weer dik.’’

Coach Arjan: We moeten eerder onze keuzes maken

,,Het zou mooi zijn’’, vervolgt Taaij, ,,als we woensdag in de thuiswedstrijd in de sets meer dan 20 punten maken. Het zal niet gemakkelijk worden, want je speelt tegen een team dat in Frankrijk al lang aan de top staat. Tours won een paar jaar geleden al een keer de CEV Cup en eerder ook al eens de Champion League. Ze hebben kwaliteit, maar ook veel ervaring. Voor Lycurgus is het goed om twee keer tegen een tegenstander van dit niveau te spelen. Die komen we in de eredivisie niet tegen. Wij hebben een jonge ploeg. Voor onze spelers is dit een mooie en leerzame ervaring. Tegen Tours moeten we niet reageren op wat we op het veld zien, want dan ben je al te laat. We zullen eerder onze keuzes moeten maken hoe we gaan spelen. Met 100 procent overtuiging.’’

De live-uitzending wordt van commentaar voorzien door Machiel Akkerman, sportredacteur van deze krant. De uitzending is mogelijk door de financiële bijdragen van vier sponsors van drievoudig landskampioen Lycurgus: Nedmag uit Veendam, dat magnesiumzout uit de bodem wint, HEPRO in Zuidbroek, producent van aluminium en kunststofkozijnen, Craft Sportswear en een sponsor die anoniem wenst te blijven.

Lycurgus wil de supporters thuis wat bieden

De uitwedstrijd in Tours, waar maar liefst 2000 toeschouwers op de tribunes zaten was vorige week woensdag niet via een livestream te volgen. Dat wilde Tours Volley Ball niet vanwege de kosten en omdat dit mogelijk ten koste zou gaan van de publieke belangstelling. In het Alfa-college sportcentrum zijn woensdagavond bij het thuisduel van Lycurgus door de coronamaatregelen geen supporters toegestaan. Met dank aan de sponsors kan de wedstrijd uitgezonden worden.

Sterspeler Kévin Tillie van Tours in actie in de geboortestad van zijn moeder Caroline

Voor sterspeler Kévin Tillie van Tours wordt de wedstrijd bijzonder. De winnaar van olympisch goud met Frankrijk speelt woensdag in de geboortestad van zijn moeder Caroline Tillie-Keulen (64), zelf een oud-volleybalster en veelvuldig international. Ze woonde met haar Friese ouders in Delfzijl, Diever en Winsum, alvorens op haar zestiende in Leeuwarden neer te strijken. Met DVC Dokkum werd ze in de jaren tachtig vijf keer landskampioen.

Tillies vader Laurent won ook olympisch goud met Frankrijk. Hij was de bondscoach.

Nieuws

menu