Europese duels Donar op losse schroeven: kwalificatieduels Champions League op neutraal terrein?

Het is zeer de vraag of de basketballers van Donar medio september de kwalificatieduels voor de Champions League kunnen spelen tegen Dnipro.

Wanneer keren deze tijden terug? Afgeladen tribunes bij een Europees duel van Donar. Voorlopig lijkt het duel tegen Dnipro helemaal niet gespeeld te kunnen worden.

Wanneer keren deze tijden terug? Afgeladen tribunes bij een Europees duel van Donar. Voorlopig lijkt het duel tegen Dnipro helemaal niet gespeeld te kunnen worden. Foto: Jan Kanning

Op dit moment is het zowel vanuit Nederland naar de Oekraïne als andersom niet mogelijk om vluchten te boeken. Het bestuur van de Groninger basketbaltrots heeft bij de Europese basketbalkoepel FIBA de vraag neergelegd hoe de clubs hiermee om moeten gaan.

,,Wij kunnen geen tickets boeken en het bestuur van Dnipro heeft aangegeven dat zij ons hierbij ook niet kunnen helpen en dat zij bovendien ook niet hier naartoe kunnen komen’’, vertelt voorzitter Jannes Stokroos. Oekraïne heeft code oranje en zelfs deels code rood.

Neutraal terrein

Een optie zou kunnen zijn om het kwalificatietoernooi, dat bestaat uit twee voorrondes, op neutraal terrein af te werken ergens in Europa. ,,Net als de NBA in Orlando bezig is’’, trekt secretaris Gert-Jan Swaving een vergelijking met de Amerikaanse competitie. ,,Gewoon alle zestien teams naar één locatie halen, elke dag alle spelers testen en dan zorgen dat je in een soort van finaleweekend van zestien naar vier teams komt die kunnen toetreden tot het hoofdtoernooi.’’

Voorlopig verkeert Donar in onzekerheid. ,,En dat is niet lekker’’, vindt Stokroos. De wedstrijden tegen Dnipro zouden normaal gesproken op 15 september (thuis) en 18 september worden gespeeld. Daarna zou nog het kwalificatie-tweeluik tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Iraklis uit Thessaloniki en Keravnos uit Cyprus wachten.

Oefenprogramma

Donar heeft intussen de grootste moeite om een goed oefenprogramma samen te stellen voor het nieuwe team van coach Ivan Rudez. De traditionele wedstrijden in Bedum, Uithuizen en Veendam zijn op voorhand geschrapt. Omdat de plaatselijke organisatoren door coronamaatregelen slechts een beperkt aantal kaarten kunnen verkopen, zijn de duels niet rendabel te maken.

Verder zouden de Groningers een sterk bezet toernooi bij Le Portel spelen. ,,Maar die is een tijd geleden al afgezegd’’, weet Swaving. Ook de geplande oefenwedstrijd in België tegen Antwerp Giants gaat niet door. Wel lijkt een duel met Bakken Bears uit Denemarken van de grond te komen. ,,Daar zijn we heel ver mee.’’ Die wedstrijd komt bij wederzijds goedvinden in de tweede helft van augustus op de rol en zal dan de eerste testcase vormen. ,,Verder zijn we nog met een team uit Wallonië bezig’’, vult Stokroos aan.

Amerikanen

Vanuit andere clubs wordt er met belangstelling gekeken naar de wijze waarop Donar de Amerikanen op tijd naar Nederland heeft kunnen halen. Door de coronamaatregelen en het feit dat de VS ook code oranje heeft was het bepaald geen sinecure de aanwinsten in Groningen te krijgen, maar ze zijn er allemaal.

,,Wij hebben andere clubs uit de Dutch Basketball League uitgelegd hoe je dat in deze tijd toch voor elkaar kunt krijgen en we zijn zelfs door een Belgisch team benaderd met die vraag’’, vertelt Swaving. Normaal gesproken worden basketballers uit het buitenland in eerste instantie op een toeristenvisum naar Nederland gehaald. Eenmaal hier wordt dan de werkvergunning en een langer verblijf geregeld. Deze keer heeft Donar de spelers als zakelijke reiziger aangemerkt.

Arbeidscontract

,,Je moet dan zorgen dat ze alle documentatie bij zich hebben’’, legt Swaving uit. ,,Het betekent dat je de uitgaande vlucht ook al op datum moet hebben gezet en die moet dan overeenkomen met de einddatum van het contract. Het arbeidscontract en het papierwerk van de werkvergunning moeten ze bij zich hebben. We zijn blij dat het is gelukt. Nu is het afwachten wanneer we kunnen spelen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu