Europese titels voor Groningse roeiers Melvin Twellaar en Ymkje Clevering

Melvin Twellaar (rechts) en Stef Broenink, winnaars van Europees goud in Polen. Foto: Jakub Kaczmarczyk

De Nederlandse roeiequipe was met zeven titels ongekend dominant bij de EK in Polen. De Groningers Melvin Twellaar in de mannen dubbeltwee en Ymkje Clevering in de vrouwen vier zonder deelden in deze successen.

De Europese titelstrijd was de eerste en ook enige wedstrijd voor de roeiers in dit jaar.

,,Na de voorwedstrijd besefte ik hoelang we al geen wedstrijd hadden geroeid en hoe leuk het is om te doen’’, vertelt Ymkje Clevering. Het was een onzekere aanloop voor de Gyas-roeister dit seizoen, waarbij het uitstel van de Olympische Spelen misschien wel goed uitkwam. Een gebroken sleutelbeen door een fietsongeluk maakte haar terugkeer in de vrouwen vier zonder onzeker. ,,Dat was mijn eerste uitdaging van het seizoen. Wat is het mooi om dan zo af te sluiten met een Europese titel.’’’ De race verliep volgens plan. Het kwartet startte snel en nam de leiding, om die steeds verder uit te bouwen. Uiteindelijk passeerde de Nederlandse boot met meer dan een bootlengte verschil met de rest van het veld de finish.

Revanche

Op dezelfde roeibaan in Poznan baalde Melvin Twellaar twee jaar geleden dat hij in de dubbeltwee met Luuk Adema ‘slechts’ zilver won bij de wereldkampioenschappen onder 23-jaar. Bij de Europese kampioenschappen nam hij opnieuw in de dubbeltwee revanche met Stef Broenink. Met een overwinning in de series en halve finale behoorde de relatief nieuwe combi van Twellaar met Broenink tot van de favorieten.

Motiverend voor volgend jaar

Halverwege de race zag Twellaar dat de Zwitsers aan de leiding lagen en volgens plan versnelde het Nederlandse duo om de leiding over te nemen. ,,De afspraak was om voldoende verschil op te bouwen om ze in de eindsprint op te kunnen vangen’’, aldus de Aegir-roeier. De voorsprong was ruim genoeg om ervoor te zorgen dat de Europese titel niet meer in gevaar kwam. ,,Het was fijn dat we dit zo konden doen; dat is motiverend voor volgend jaar.’‘

Marloes Oldenburg tast wat volgend seizoen betreft nog volkomen in het duister. De Gyas-roeister behaalde met Carline Bouw in de twee zonder de zevende plaats. Voor Bouw, die op de Spelen in Rio zilver won, was dit onvoldoende om haar internationale carrière voort te zetten. Oldenburg moet nu afwachten of ze mogelijk een nieuwe ploeggenoot krijgt of mogelijk in de acht een zetel kan verdienen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu