Evert ten Napel heeft er ineens heel veel nieuwe collega's bij: 'Ga vooral geen mensen na-apen'

Evert ten Napel (76) uit Klazienaveen kreeg er vorige week uit het niets heel wat collega’s bij. Nu alle sportparken verboden terrein zijn voor Jan Publiek, zenden veel amateurclubs hun duels via YouTube uit. Daardoor zijn er plots talloze commentatoren geboren.

Evert ten Napel.

Evert ten Napel. Foto: ANP

Afgelopen weekeinde werden wedstrijden uitgezonden waarbij alleen het geschreeuw van spelers en trainers te horen was. Maar ook duels waarbij het commentaar van goedwillende vrijwilligers wat te wensen overliet. Waar gaat uw voorkeur naar uit?

,,Een wedstrijd zonder publiek is niks en een wedstrijd zonder commentaar al helemaal. Er moet wel wat bij verteld worden. Of het nou goed is of slecht. Anders heb je niks om je aan te ergeren, haha. Daar is het commentaar toch voor bedoeld. Bovendien is het hartstikke leuk voor de mensen die dit doen. De commentator van DVS’33 Ermelo, Piet Smit, ken ik bijvoorbeeld. Hij gaat er helemaal in op. Dat vinden heel veel mensen fantastisch.”

Door deze ontwikkeling heeft u er in één klap talloze collega's bij. Wat is voor hen de grootste valkuil?

,,Het is sowieso een heel lastig vak. Zo is het noemen van de juiste namen al een hele kunst. Als prof weet ik ze in de eredivisie wel. Daarnaast ben ik lid van vierdeklasser EFC’58 in Ermelo. Iedere week fluit ik er een wedstrijdje. Maar stel dat ze mij vragen om een keer verslag van het eerste te doen, dan zeg ik ‘nee’. Ik ken de namen van EFC niet eens. Laat staan die van de tegenstander.”

Bij sommige verenigingen zitten er zelfs twee mensen achter de microfoon. Hoe kijkt u aan tegen een co-commentator?

,,Ik heb er zelf nooit mee willen werken. Ze hebben het één keer aan me gevraagd en toen heb ik het geweigerd. Het gevaar bestaat dat die ander maar blijft doorbabbelen. Ik geniet juist van de stilte. Maar bij een willekeurige wedstrijd in de derde klasse kan het best nuttig zijn om het samen met een oud-speler of oud-trainer te doen. Die weet of ziet soms meer dingen dan jij als verslaggever. Je moet er alleen wel een goede mix in zien te vinden.” 

Heeft u verder nog tips voor al die nieuwe collega's?

,,Blijf jezelf! Je moet niet de fout maken om iemand na te gaan apen. En van kritiek die je krijgt moet je niets aantrekken. Dus zet Twitter uit. Verder is het zaak om niet te veel te praten. Dat Stefan de Vrij bij Oranje een balletje breed speelt op Virgil van Dijk, zien de mensen zelf ook wel. Je moet proberen er wat leuks aan toe te voegen zonder dat het lulkoek wordt. Daar erger ik me wild aan. En zorg dat je de goede doelpuntenmakers noemt. Als ik dat twee keer fout doe, dan stop ik.”  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu