Experts somber over stoppen hooliganterreur: ’Dit houdt nog jaren aan’

De bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax moest woensdagavond tijdelijk worden gestaakt nadat Ajacied Davy Klaassen vanuit het publiek met een aansteker was bekogeld.

De bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax moest woensdagavond tijdelijk worden gestaakt nadat Ajacied Davy Klaassen vanuit het publiek met een aansteker was bekogeld. Foto: ANP

Spelers die worden aangevallen en zelfs verwond, illegaal vuurwerk dat voor dikke rookwolken zorgt, wedstrijden die worden gestaakt, fakkels op het veld: 2022/2023 zal de boeken ingaan als het seizoen waarin het voetbalgeweld in alle hevigheid oplaaide. Voorlopig dieptepunt is de hoofdwond die Ajacied Davy Klaassen woensdagavond opliep in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord, nadat hij door een voorwerp van de tribune werd geraakt. Hoe stoppen we de hooliganterreur?

Voorlopig niet, zegt hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen, die zich heeft verdiept in het gedrag van – zoals ze vroeger heetten – voetbalvandalen. „Dit houdt waarschijnlijk nog jaren aan”, is hij somber. „We leven nu eenmaal in een cultuur van boosheid. Mensen kunnen tegenwoordig hun frustratie steeds moeilijker kwijt. Minder goed met tegenslag omgaan. Daar komt bij dat voetbal een competitieve sport is, waarin wordt geschopt, waarin agressie nodig is om goed te spelen. Dat slaat natuurlijk over op het publiek.”

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's