Naïviteit kost FC Emmen de kop tegen Sparta Rotterdam. Dit is waarom het strijdplan niet werkte

Julius Dirksen baalt na een door hem gemiste kans voor FC Emmen tegen Sparta Rotterdam.

Julius Dirksen baalt na een door hem gemiste kans voor FC Emmen tegen Sparta Rotterdam. Foto: ANP

FC Emmen slaagde er zaterdag niet in verder afstand te nemen van de degradatiezone. De ploeg uit Drenthe verloor met 0-2 van Sparta Rotterdam. Volgens onze analist Marnix Kolder was het naïviteit dat FC Emmen de kop kostte.

1. Weinig zwaktes

FC Emmen nam het zaterdagavond op tegen dé verrassing van dit seizoen. Sparta Rotterdam, dat vorig seizoen nog leek te degraderen, deed het met een voorlopige 6e plaats meer dan naar behoren. Onze analist Marnix Kolder zag dan ook weinig zwaktes bij de ploeg van trainer Maurice Steijn, liet hij voorafgaand aan het duel weten. „Sparta beschikt over een veelzijdige en ervaren ploeg, gevaarlijk via de punt en de zijkanten, zowel over de grond als door de lucht. Met spelers als Tobias Lauritsen, Arno Verschueren en Vito van Crooij hebben ze veel kwaliteit in huis. En dan die doelman, Nick Olij, dat is ook niet bepaalde de minste, hè?”

2. De Achilleshiel

Een zege voor FC Emmen, die de ploeg nog verder uit de degradatiezone zou kunnen brengen, was volgens Kolder op voorhand dan ook allerminst zeker. De voormalige goalgetter van onder meer FC Emmen voorspelde een 0-3 overwinning voor de ploeg uit Spangen. „Een van de weinige manieren om het Sparta moeilijk te maken is het centrale verdedigingsduo (Vriends en Eerdhuijzen, red.) uit positie te krijgen. Dat vinden ze niet fijn, ze houden ervan om in de duels te komen.” Kolder kon het weten; hij speelde bij Go Ahead Eagles een aantal jaar met Vriends samen onder Erik ten Hag. „Lukkien leek dat te proberen met twee valse spitsen (Vlak en Diemers, red.).”

3. Een fris Emmen

De tactiek pakte voor een groot deel van de eerste helft goed uit, constateerde Kolder. FC Emmen speelde fris en creëerde voldoende kansen (5 schoten, 3 op doel), maar kwam niet tot doelpunten. „De ploeg voetbalde weer zoals ik ze kende”, zei onze analist. „Goed positiespel, lekkere combinaties en voornamelijk over de grond. Daarnaast zag je dat Vlak en Diemers inderdaad het centrale duo weglokten.” Aan de andere kant kreeg ook Sparta kansen (9 schoten, 5 op doel), maar FC Emmen stond goed en fel te verdedigen. „Zowel FC Emmen en Sparta wilden voetballen. Daardoor kregen beide ploegen op eigen helft ook de nodige ruimte weg.”

4. Een naïeve Vlak

FC Emmen kon niet voorkomen dat de Rotterdammers vlak voor rust op voorsprong kwamen door een fenomenale treffer van Koki Saito. De Japanner trok vanaf de linkerflank naar binnen, zette zowel Mohamed Bouchouari en Jari Vlak te kakken met een briljante voetbeweging en schoof de bal vervolgens beheerst in de verre hoek langs FC Emmen-goalie Mickey van der Hart. „Prachtig”, zei Kolder respectvol, „maar dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Bouchouari dekte goed de buitenkant en Vlak had op zich goed de binnenkant, maar Vlak hapte en stapte in waar dat je dat nooit moet doen en gaf Saito de ruimte. Heel slecht... Naïef is hier het juiste woord.”

5. Tactische wijziging

Het scheelde niet veel of Sparta had na rust de score verdubbeld, ware het niet dat Van der Hart de doelpoging van Vriends verijdelde. Maar ook FC Emmen kreeg opnieuw kansen, onder meer via invaller Oussama El Messaoudi. Hij had 20 minuten voor tijd de bal voor het inkoppen, maar zijn inzet miste kracht. Kolder: „Met het inbrengen van El Messaoudi in plaats van Lucas Bernadou, kreeg FC Emmen weer enigszins grip op de wedstrijd. Vlak, die daardoor een linie naar achteren schoof, voelde zich zichtbaar ook wat fijner doordat hij het spel vanaf daar meer kon overzien. In de kleine, drukken ruimtes komt hij toch minder uit de voeten.”

6. Teleurstelling

De wijzigingen ten spijt: FC Emmen, dat in de slotfase alles op de aanval gooide, wist de stand niet meer gelijk te trekken. Sterker nog, Sparta Rotterdam breidde alsnog de voorsprong uit. Wat Saito in de eerste helft deed, deed Vito van Crooij vlak voor tijd. Hij speelde de bal op de rechterflank behendig tussen twee Emmenaren (Dirksen en Assehnoun) door en schoot de bal in de korte hoek langs Van der Hart. En dus overheerste na afloop de teleurstelling op De Oude Meerdijk, waar een gedeelte van het publiek voortijdig de tribunes verliet. Doordat concurrent Excelsior wél won, zakte FC Emmen van de 15e naar de 16e plaats op de ranglijst.