FC Emmen-aanwinst Jari Vlak heeft vertrouwen in een goede afloop van het seizoen: 'Als ik het niet zag zitten, was ik niet gekomen'

FC Emmen heeft maandag het aantrekken van Jari Vlak wereldkundig gemaakt. De 22-jarige middenvelder komt over van FC Volendam en tekent een contract voor tweeënhalf jaar. „De trainer vertelde een goed verhaal.”

Jari Vlak aan de bal tijdens de training, met Lucas Bernadou op zijn hielen.

Jari Vlak aan de bal tijdens de training, met Lucas Bernadou op zijn hielen. Foto: FC Emmen

Vorige week dinsdag kreeg Jari Vlak van zijn zaakwaarnemers te horen dat FC Emmen interesse in hem had. De middenvelder van FC Volendam was verheugd met dat nieuws, want een kans om in deze fase van zijn carrière minuten te maken in de eredivisie zag hij wel zitten.

Maar wilde hij zijn cluppie aan het Markermeer wel verlaten? De club waar hij de jeugdopleiding doorliep en al geruime tijd in het eerste speelde? Zou het wel een goede stap zijn? Het zijn de vragen die ongetwijfeld door zijn hoofd spookten, maar na een telefoontje een dag later met FC Emmen-trainer Dick Lukkien was hij om.

Buiten de Volendamse bubbel treden

Er waren weliswaar ook andere clubs in de Volendammer geïnteresseerd, waaronder eentje uit de top van de eerste divisie die hem direct in wilde lijven, maar FC Emmen zou het worden. Het nieuws lekte afgelopen vrijdag al uit, toen bekend werd dat hij plots niet bij de Volendammer wedstrijdselectie voor het duel met sc Cambuur zou zitten.

De handtekeningen waren toen nog niet gezet, maar niets kon wat hem betreft meer een deal met de Drentse eredivisionist in de weg zitten. „De trainer vertelde een goed verhaal”, liet Vlak maandagochtend weten, nadat hij voor de eerste keer met zijn nieuwe ploeggenoten op het trainingsveld stond. „Bovendien is het goed voor mijn ontwikkeling om eens buiten de Volendamse bubbel te treden.”

Vertrouwen in goede afloop

Diezelfde maandagochtend zette hij in het bijzijn van zijn ouders zijn handtekening onder een contract van tweeënhalf jaar. Het is de bedoeling dat Vlak de aankomende maanden een aandeel levert in de strijd van FC Emmen om de weg omhoog in te zetten, maar volgens FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers is hij bovenal ‘een interessante speler met het oog op de toekomst’.

Wetende dat het heel moeilijk zal worden om dat voor elkaar te boksen, heeft Vlak er alle vertrouwen in dat die toekomst zich in de eredivisie zal afspelen. „Het is duidelijk dat er wat moet gebeuren. We staan aardig wat punten achter, maar als ik het niet zag zitten was ik hier niet naartoe gekomen.”

Balans aanbrengen in de ploeg

Vlak omschrijft zichzelf als een middenvelder met veel loopvermogen, diepgang en een goed schot. Ook verdedigend zegt de rechtspoot zijn mannetje te staan. Deze combinatie zou hem in staat stellen balans te brengen in een ploeg. Hoewel FC Volendam een andere strategie hanteert dan FC Emmen, komt Vlak naar eigen zeggen het beste tot zijn recht als controlerende of iets vooruitgeschoven middenvelder.

In dienst van FC Volendam speelde de 22-jarige in totaal 72 officiële duels, waarin hij zeven keer scoorde. In oktober werd hij disciplinair geschorst nadat hij aanwezig zou zijn geweest op een ‘illegaal feest’. Hij betuigde spijt, maar desondanks lukte het hem in de periode die volgde niet meer een vaste basisplaats af te dwingen.

Last-minute coronatest

De eerste ervaring bij zijn nieuwe club was meteen een goeie. „Ik kwam zondagochtend aan, omdat ik met het oog op de wedstrijd tegen Heracles last minute nog een coronatest moest doen. Ik moest dus vroeg opstaan”, zegt Vlak met een knipoog.

Op dat moment had hij nog geen fysieke tests ondergaan en moest hij nog zijn handtekening onder een contract zetten. „De sfeer op de club was niet heel optimistisch, gezien de nederlaag tegen FC Twente de avond ervoor. Maar uiteindelijk heb ik met iedereen kennisgemaakt. Allemaal leuke mensen. Nu is het aan mij om zo snel mogelijk in de basis te komen.”

Bij FC Emmen is hij de opvolger van Michael Chacon, die vorige week bij het Colombiaanse Atlètico Nacional tekende. Dinsdagavond tegen Heracles zit de nieuwbakken middenvelder al bij de selectie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu