FC Emmen bekert verder na moeizame zege op FC Eindhoven

FC Emmen-speler Lentini Caciano controleert de bal in duel mer FC Eindhoven-speler Dico Jap Tjong Foto: Jan Kanning

Mooi was het niet, maar daar was-ie woensdagavond dan toch eindelijk: de eerste overwinning voor FC Emmen van dit seizoen. In de strijd om de volgende ronde in de KNVB-beker werd FC Eindhoven met 2-0 verslagen.

Wie van tevoren een ‘wedje’ had gelegd op de wedstrijd tussen FC Emmen en FC Eindhoven zou bij winst voor de thuisploeg 1,48 keer de inleg terugkrijgen. Als de bezoekers uit Eindhoven aan het langste eind zouden trekken, viel het financiële gewin met 6,00 keer de inzet aanzienlijk hoger uit. Afgaande op dit verschil zou het voor de Emmenaren haast wel een makkie moeten worden tegen de nummer twaalf van de eerste divisie. Of zoals Dick Lukkien het verwoordde: „Dat wij de favoriet zijn is glashelder.”

Zo vanzelfsprekend is een overwinning van FC Emmen in de beker echter niet, al helemaal niet tegen FC Eindhoven. In de voorgaande twintig jaar kwamen de Drenten nooit verder dan de derde ronde. Maar liefst drie keer gooide de ploeg uit Eindhoven roet in het eten. Bovendien beleefde FC Emmen dit seizoen tot nu toe geen gelukkige start met drie gelijke spelen in zes wedstrijden. Zou de ploeg het tij nog weten te keren? Dat was de vraag die voetbalminnend Nederland zichzelf voorafgaand aan de bekerwedstrijd stelde.

Trainer Dick Lukkien en de zijnen zagen zich genoodzaakt het antwoord te geven met een flink gewijzigde basisopstelling. Nikolai Laursen was geschorst, Anco Jansen en Marko Kolar geblesseerd. Mede daardoor mochten Sekou Sidibe en Lentini Caciano woensdagavond de flanken bestrijken. Daarnaast kreeg Felix Wiedwald de voorkeur boven de bekritiseerde Dennis Telgenkamp en verving Ricardo van Rhijn links centraal in de verdediging zijn concurrent Nick Bakker.

Ietwat onwennig

De ‘elf’ van Lukkien begonnen ietwat onwennig aan de wedstrijd, stroef zelfs. FC Eindhoven maakte het de Rood-Witten lastig in de opbouw en leek niet onder de indruk van de ploeg die het tot ruim twee jaar geleden nog geregeld in de eerste divisie tegenkwam. Hoewel FC Emmen zich regelmatig op de helft van de tegenstander bevond, kwam het de eerste dertig minuten niet tot écht grote kansen. Een paar mogelijkheden werden vakkundig in de kiem gesmoord, een poging van Michael de Leeuw ging over.

Aan de andere kant was het FC Eindhoven dat in de 22ste minuut bijna verrassend de voorsprong nam. De Belg Brian de Keersmaecker kreeg de bal aangespeeld, draaide snel om zijn as en schoot het leder tegen de paal. Debutant Wiedwald stond erbij en keer ernaar. Gelukkig voor de Emmenaren werd het ze niet fataal. FC Emmen kon er in het restant van de eerste helft echter weinig meer tegenover stellen, hoofdzakelijk door slordige passing.

Bevliegingen blijven uit

Wat dat betreft was het wachten op een bevlieging van de Peruaanse smaakmaker Sergio Peña, die woensdagavond voor de verandering eens met een blonde coupe ten tonele verscheen, of van de jongelingen op de flanken: Sidibe en Caciano. Van laatstgenoemde zou het na rust echter niet komen, zijn basisdebuut duurde tot de rust. Lukkien wisselde Caciano na de thee voor een andere jongeling, Luciano Carty. Ook Van Rhijn moest het veld ruimen, voor Keziah Veendorp.

Van die bevliegingen kwam het echter lange tijd niet. FC Emmen probeerde beheerst op te bouwen, maar slaagde daar net als in de eerste helft niet in. FC Eindhoven zakte meermaals volledig terug op eigen helft waardoor er voor de Emmenaren geen doorkomen aan was. Sterker nog, de bezoekers leken wederom bijna op voorsprong te komen, ware het niet dat doelman Wiedwald op de kopbal van Jacky Donkor een katachtige reflex in huis had.

De Leeuw redt Emmen

Na dat moment begon het er langzaam maar zeker op te lijken dat de bezoekers genoegen zouden nemen met een verlenging. Iets waar FC Emmen het zichtbaar niet mee eens was. De ploeg pakte het momentum en omsingelde het Eindhovense doelgebied. Na een minutenlange aanvalssalvo ontdeed de mee opgekomen Caner Cavlan zich op het middenveld van zijn tegenstander, passeerde een mannetje en stak de bal op De Leeuw. De aanvoerder aarzelde niet en schoot het leder tegen de touwen.

Een slotoffensief van de Eindhovenaren mocht niet baten. Hoewel ze nog een aantal keer gevaarlijk werden, was het FC Emmen dat in blessuretijd de voorsprong verdubbelde. Een voorzet van de ingevallen Granečný werd binnengegleden door wederom De Leeuw. Of de Emmenaren hiermee een antwoord hebben gegeven op de vraag in hoeverre de ploeg het teleurstellende tij weet te keren, valt te betwijfelen. Eén ding is zeker: de eerste overwinning van dit seizoen is binnen, en dat uitgerekend ten koste van beker-angstgegner FC Eindhoven.

‘Een soort van boost’

„Dit voelt goed”, bekende Lukkien na afloop van de wedstrijd. „We hebben natuurlijk veel te lang niet gewonnen. Dit is dan wel een soort van boost. Kijk, het was niet altijd even goed, maar ik heb wel een ploeg gezien die hard gevochten heeft om die overwinning te behalen. De eerste helft hadden we echter te weinig dreiging voorin, dat was de tweede helft veel beter. Gelukkig hebben we bovendien met Cavlan iemand die met een actie de doorslag kan geven. Hij was medeverantwoordelijk voor die openingsgoal.”

Nieuws

Meest gelezen

menu