FC Emmen bereidt kort geding voor tegen KNVB. Voetbalbond wil sekswinkel Easytoys van de shirts weren

Miguel Araujo (links) en Cander Cavlan in de shirts waarmee FC Emmen dit seizoen had willen spelen. Foto: EasyToys

FC Emmen is het niet eens met de beslissing van de KNVB om een streep te zetten door de sponsordeal met het Veendammer bedrijf Easytoys. De club bereidt samen met de sponsor een kort geding voor.

Woensdag besloot de voetbalbond dat de deal niet zou stroken met artikel 3 van het sponsorreglement, waarin onder andere staat dat een sponsor niet in strijd mag zijn ‘met de goede smaak of het fatsoen’. Volgens de KNVB zou het niet gepast zijn dat de roodwitten met Easytoys op het shirt spelen, omdat deze uiting in verband zou kunnen worden gebracht met de seksindustrie.

„Hierbij houdt het bestuur betaald voetbal rekening met het feit dat het voetbal voor jong tot oud toegankelijk is en moet zijn.”

Voorzitter Ronald Lubbers van FC Emmen liet kort na het statement van de bond weten ‘verbaasd en ontdaan’ te zijn en gaf aan dat zijn club zich zou beraden over vervolgstappen.

Inmiddels is duidelijk dat er een kort geding wordt voorbereid, in de hoop volgende week zondag in eigen huis tegen Willem II alsnog met Easytoys op de shirts te mogen spelen. De inzet van deze strubbelingen tussen beide partijen is de naar verluidt half miljoen euro die met de deal gemoeid zou zijn.

‘De strijd is nog niet gestreden’

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, verdient Easytoys haar geld met de handel in speelgoed. Geen speelgoed voor jongeren, maar voor volwassenen. Het bedrijf levert namelijk pikante accessoires voor op het nachtkastje.

Met succes, want met meer dan 100.000 bezoekers per dag en een aanbod van meer dan 14.000 erotische artikelen is het de grootste erotiekwebshop van de Benelux. Een ideale partner in de zoektocht naar een shirtsponsor dacht FC Emmen, tot de KNVB er een stokje voor stak.

Directeur Eric Idema zegt door de KNVB in ‘een hoekje’ te zijn gedreven. „Wij leveren sexual welness- producten, die inmiddels gemeengoed zijn geworden. Ze staan op Bol.com, Wehkamp en liggen in de Etos-winkels. Om ons op deze manier aan de seksindustrie te linken, vind ik niet gerechtvaardigd.”

Idema laat verder weten dat de strijd om Easytoys op de shirts van FC Emmen te krijgen, nog niet is gestreden. „Wij bereiden in samenwerking met de club een kort geding voor. Het is namelijk meten met twee maten. Bij FC Groningen staan we al enige tijd met onze bedrijfsnaam op de boarding, dat is geen probleem. Waarom zou dat dan op de shirts niet mogen?”

‘Er moet een ondergrens getrokken worden’

Op het voornemen van FC Emmen en Easytoys om een kort geding aan te spannen, reageert de voetbalbond ingetogen. „Hier waren wij niet van op de hoogte, maar dit zijn nou eenmaal de reglementen van de KNVB”, laat een woordvoerder weten. „Daar zijn de clubs, waaronder FC Emmen, van op de hoogte en mee akkoord gegaan. Er moet nou eenmaal ergens een ondergrens worden getrokken.”

De KNVB zegt het kort geding af te wachten.

Nieuws

Meest gelezen

menu