FC Emmen en Dick Lukkien hebben niemand in de steek gelaten. Integendeel, ze lieten Zuidoost-Drenthe eindelijk in zichzelf geloven

Ja, FC Emmen raakte donderdag het eredivisieschap kwijt. Maar de club presteerde het om het o zo pessimistische Zuidoost-Drenthe eindelijk in zichzelf te laten geloven. De club kreeg een ziel. En die raak je niet zomaar kwijt.

Treurende fans van FC Emmen op De Oude Meerdijk.

Treurende fans van FC Emmen op De Oude Meerdijk. Foto: ANP

Het is 10 mei 2018. FC Emmen speelt in de play-offs om promotie naar de eredivisie tegen NEC en ik zit naast Jan van Dijk op de perstribune van De Oude Meerdijk. Vlak voor de aftrap wordt er op de bomvolle Zuidtribune een enorm doek ontrold. 'De hoogste tied'.

Eindelijk broeit er iets op De Oude Meerdijk, het stadion dat vaak niet voor veel meer dan een kwart is gevuld. Van Dijk, die van 2005 tot 2007 trainer was van de Drenten, staat er versteld van. Hij wijst vanaf krappe stoeltje in de richting van het crematorium, op steenworp afstand van het stadion. ,,In mijn tijd leek het er eerder op alsof ik dáár trainer was."

Uit turf, jenever en achterdocht is de Drent gewrocht. FC Emmen in de eredivisie? Eerst zien, dan geleuv'n .

Het gebeurt. Een jochie uit Klazienaveen of Schoonebeek loopt niet langer rond in een shirt van Ajax of Feyenoord. Ineens is er maar één rood-wit. Emmen wordt een voetbalstad en huilt tranen van geluk.

Drie jaar later zijn er weer tranen. Ik denk tijdens de strafschoppenserie aan materiaalman Karel Hilbrands, bekend van zijn imposante buikschuivers. Ik denk ook aan keeperstrainer Richard Moes, stiekem vooral een van de grootste fans van FC Emmen.

En ik zie dat de camera's van ESPN Ronald Lubbers continu in beeld vangen. De stikzenuwachtige voorzitter paft de ene na de andere sigaret weg en zijn blik wordt met de minuut zorgelijker.

Het doek valt na strafschoppen. De ontredderde Dick Lukkien zegt dat hij het gevoel heeft dat hij en zijn spelers de supporters in de steek hebben gelaten. De trainer vergeet even dat ze diezelfde supporters de mooiste jaren uit hun leven schonken.

FC Emmen heeft Zuidoost-Drenthe eindelijk in zichzelf laten geloven. Hier kom ik weg, zong Daniël Lohues als solo-artiest met trots. Hij is allang niet meer de enige.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu