FC Emmen en Go Ahead Eagles lijken lange tijd op weg naar een bloedeloos gelijkspel, maar roerige slotfase levert alsnog zege op

Het oefenduel tussen FC Emmen en Go Ahead Eagles leek zaterdagavond lange tijd in een bloedeloos gelijkspel te eindigen, maar een roerige slotfase leverde de Drentse eerste divisionist in Deventer alsnog een 1-2 overwinning op.

FC Emmen-speler Peter van Ooijen in duel met Go Ahead Eagles-speler Philippe Rommens

FC Emmen-speler Peter van Ooijen in duel met Go Ahead Eagles-speler Philippe Rommens Foto: Dijks Fotografie

FC Emmen zou aanvankelijk vrijdagavond afreizen naar Leeuwarden om de degens te kruisen met SC Cambuur, maar daar werd last-minute een streep door gezet. De promovendus uit de Friese hoofdstad kampt met een sterk uitgedunde selectie als gevolg van het coronavirus. Ook bij Willem II heeft het virus huisgehouden en dus moest het oefenduel van de Tilburgers tegen Go Ahead Eagles, die andere promovendus, worden afgezegd. FC Emmen en de club uit Deventer vonden elkaar vervolgens snel.

Grote afwezige is Knoalster Glenn Bijl

De zaterdagavondwedstrijd op De Adelaarshorst zou de laatste testcase zijn voor de Drenten, voordat ze komende vrijdag de eerste divisie aftrappen op bezoek bij Telstar. De grote afwezige was Glenn Bijl. Hij is drukdoende een transfer af te ronden naar de Russische eredivisieclub Krylya Sovetov Samara. Afgelopen zondag zat de Knoalster om die reden al op de tribune tegen Heracles Almelo (4-1 winst). FC Emmen lijkt op zijn vertrek te hebben geanticipeerd met het aantrekken van Mitch Apau.

Trainer Dick Lukkien posteerde tegen Go Ahead voor de gelegenheid de kersverse aanwinst Rui Mendes in de spits. Eerste optie Jeredy Hilterman kampte met een ‘lichte blessure’ en bleef thuis, evenals Ben Scholte. Ook Apau kon op een basisplek rekenen. Hij maakte in Deventer een redelijke. De ploeg in zijn geheel had echter moeite om Go Ahead onder druk te zetten. Een aandachtspuntje, zeker gezien het feit dat vermoedelijk grotendeels met de nodige beoogde basisspelers werd gestart.

Op weg naar bloedeloos gelijkspel?

Net als FC Emmen kwam ook Go Ahead voor rust tot weinig kansen. Emmen-doelman Michael Brouwer werd één keer onder vuur genomen, maar bleef kalm. Voor het Deventer doel waren het Teun Bijleveld en Jasin-Amin Assehnoun die het aan scherpte ontbraken. De tweede helft kabbelde voornamelijk voort zoals de eerste. Lange tijd leek het er dan ook op dat de ontmoeting op De Adelaarshorst in een bloedeloos gelijkspel zou eindigen. Tot de 80ste minuut.

Amin Assehnoun en invaller Azzedina Toufiqui zochten elkaar op en maakten een één-tweetje, waarna laatstgenoemde de bal beheerst in de verre hoek langs doelman Jerome Prior schoot. Lang konden de mannen van Dick Lukkien niet genieten van de voorsprong. Go Ahead kwam vijf minuten later alweer langszij door een rake kopbal van Marc Cardona. Brouwer zat er nog aan, maar kon de inzet niet meer keren.

Jasin-Amin Assehnoun brengt FC Emmen de overwinning

Even leek de thuisploeg, gesteund door het eigen publiek, ontketend. Invaller Jacob Mulenga was twee keer dichtbij een treffer, maar wederom stond Brouwer zijn mannetje. Degelijk als FC Emmen uiteindelijk overeind bleef, kwam de ploeg er in de slotfase nog eenmaal verraderlijk uit. Het was wederom Assehnoun die vanaf de linkerflank gevaar stichtte, dit keer naar binnen trok en doeltreffend uithaalde: 2-1. In de resterende minuten werd niet meer gescoord.

Het is de vraag in hoeverre deze laatste testcase FC Emmen de bevestiging heeft gegeven die het zocht, richting de seizoenopener van aankomende vrijdag uit bij Telstar. Daar zal moeten blijken of de klinkende resultaten in de voorbereiding, waarin alle wedstrijden winnend werden afgesloten, tot een flitsend begin van de Drentse missie zal leiden, namelijk: na de desastreuze degradatie uit de eredivisie direct weer promoveren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen
menu