FC Emmen en de KNVB-beker? Een dramatische combinatie: 'Het is tijd om daar een keer mee af te rekenen'

De bekerwedstrijd tegen FC Eindhoven van woensdagavond biedt FC Emmen een uitgelezen kans om het seizoen een positieve draai te geven. Geen excuses, zegt trainer Dick Lukkien, er moet gewonnen worden.

Beeld:

Beeld: Rob Hesseling

Door drie gelijke spelen staat FC Emmen na zes competitiewedstrijden met drie punten op de zestiende plek. Een niveautje lager bivakkeert FC Eindhoven in de eerste divisie na negen wedstrijden op de twaalfde plek. Dat moet te doen zijn, zou je denken. Toch heerst rondom de club enige somberheid, zeker gezien de 4-0 nederlaag in Heerenveen van afgelopen zaterdag.

„Dat hakt erin”, blikte Dick Lukkien tijdens de laatste training voor de bekerwedstrijd terug. Hij zag zijn ploeg in Friesland soortgelijke fouten maken als in eerdere wedstrijden dit seizoen, waardoor FC Emmen, ondanks goed voetbal in de beginfase, ook nu weer het onderspit dolf.

Waar rondom de club met het uitblijven van de eerste overwinning de somberheid groeit, is daar binnen de club nog weinig van te merken. Volgens Dick Lukkien is FC Emmen de gedoodverfde favoriet voor de zege vanavond in eigen huis tegen FC Eindhoven.

„Het is een goed ploegie”, oordeelt de trainer. „Lastig te bespelen, maar ook wisselvallig qua resultaten. Ze hebben de laatste drie wedstrijden alles meegemaakt: winst, verlies en gelijkspel. Het is echter niet zo dat je daar even gemakkelijk van wint, maar wij moeten gewoon weer ons ding doen en moeten een ronde verder komen.”

Geen Telgenkamp en Bakker?

Hoewel Lukkien het nog niet wilde bevestigen, ziet het er op basis van de laatste training naar uit dat Dennis Telgenkamp en Nick Bakker tegen FC Eindhoven het veld moeten ruimen. Zij worden vervangen door Felix Wiedwald en Ricardo van Rhijn. Doordat Nikolai Laursen is geschorst en het beroep dat de club tegen zijn rode kaart indiende gisteren niet het gewenste resultaat opleverde, krijgt Sekou Sidibe een basisplaats als rechtsbuiten. Datzelfde geldt voor Lentini Caciano, die de linkerflank zal bestrijken. In tegenstelling tot de wedstrijd in Friesland start Sergio Peña weer als aanvallende middenvelder. Marko Kolar en Anco Jansen zijn nog niet fit genoeg.

Met deze vier basisdebutanten lijkt de puzzel voor de bekerwedstrijd tegen FC Eindhoven gelegd. Desalniettemin is het een flinke aderlating voor FC Emmen dat Laursen zowel vanavond als zondag tegen Feyenoord niet mag spelen. Simon Tibbling, die in Heerenveen eveneens tegen een rode kaart (twee keer geel) opliep, is daarentegen vanavond wél inzetbaar. De Zweed is alleen geschorst voor de eerstvolgende competitiewedstrijd. Zonder Laursen maar mét Tibbling gaat FC Emmen volgens Lukkien vanavond vol voor de overwinning. „Dit is een wedstrijd die wij moeten winnen, vindt ik, en zo gaan we er ook in.”

Zo vanzelfsprekend is een overwinning van FC Emmen in de beker echter niet, al helemaal niet tegen FC Eindhoven. In de voorgaande twintig jaar kwamen de Drenten nooit verder dan de derde ronde. Maar liefst drie keer gooide de ploeg uit Eindhoven roet in het eten. „Emmen en de beker is tot nu toe een dramatische combinatie gebleken”, bevestigt Lukkien. „Het is tijd om daar een keer mee af te rekenen. Natuurlijk is zo’n eerste ronde altijd nog best lastig, maar je moet ervoor gaan en erin geloven. Met die instelling moet je het avontuur beginnen.”

Heb je onze FC Emmen-podcast Radio Meerdijk al beluisterd? Dat kan hieronder! In de podcast praten clubwatcher Jonathan Ploeg, presentator Thijs de Jong en side-kick William Pomp je elke maandag bij over het wel en wee bij de Drentse club.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu