FC Emmen geeft niet thuis. Hekkensluiter begint het nieuwe jaar met een afgetekende nederlaag tegen FC Twente

Sergio Peña en Keziah Veendorp kijken naar Jesse Bosch van FC Twente. Foto: Cor Lasker

FC Emmen had zijn hoop gevestigd op een goede start van het nieuwe jaar, maar kwam zaterdagavond in eigen huis bedrogen uit. FC Twente was met 1-4 te sterk in een wedstrijd die eigenlijk nooit een wedstrijd was.

De voortekenen dienden zich in de loop van de week al af. Trainer Dick Lukkien hintte erop dat hij voor de wedstrijd tegen FC Twente zijn tactische plan zou wijzigen, of beter gezegd: aanscherpen. Niet zozeer vanwege de Tukkers, maar omdat zijn beoogde basiself - mits fit - naar zijn idee op dit moment het meeste succes kan behalen in een 4-4-2-formatie in plaats van een systeem met slechts één diepgaande spits. En zo geschiedde.

Glenn Bijl startte zaterdagavond op de voor hem vertrouwde rechtsbackpositie, waardoor Ricardo van Rhijn links in het centrum van de verdediging plaatsnam. Simon Tibbling mocht na vier wedstrijden op de bank weer eens in de basis beginnen, als rechtermiddenvelder welteverstaan. Het blok op het middenveld werd ingevuld met Lucas Bernadou en Kezia Veendorp en in de aanval vormden Michael de Leeuw en Anco Jansen een koppeltje.

FC Emmen aanvallend onmachtig

In de eerste vijftien minuten van de wedstrijd leken de keuzes van Lukkien gerechtvaardigd. FC Emmen had overwegend de bal, maar bleek desondanks niet in staat gevaar te stichten voor het vijandelijke doel. De Leeuw en Jansen stonden op een eilandje, goed afgeschermd door FC Twente. Slechts één keer kwam het koppel eraan te pas toen De Leeuw de bal doorkopte op zijn aanvalspartner, maar de actie werd afgefloten wegens buitenspel.

Aan de andere kant toonde FC Twente zich uiterst effectief. Een van de eerste échte kansen ging er direct in. Jayden Oosterwolde passeerde Bernadou en Araujo alsof ze er niet stonden en gaf de bal voor, waarna Vaclav Cerny de Tukkers met een simpele intikker op voorsprong zette. Er leek een overtreding op Tibbling aan vooraf te gaan, maar scheidsrechter Allard Lindhout en zijn kompanen aan de zijlijn lieten het gaan.

‘Het moet echt anders’

Vanaf dat moment was het vrijwel eenrichtingsverkeer, merkte ook analist Lesmond Prinsen op. „Het is echt heel pover, wat ik tot nu toe zie’‘, zei hij gedurende de eerste helft. „Peña is onzichtbaar, omdat hij goed wordt gedekt door Twente. Tibbling staat zo ongeveer rechtsvoor, waar hij helemaal niet thuishoort. Jansen is te sloom, de twee centrale verdedigers staan veel te dicht op elkaar en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het moet echt anders.”

‘Anders’ werd het echter niet. Integendeel, FC Emmen kwam vijftien minuten later 0-2 achter. Het was Peña die de bal achteloos het middenveld inschoof, waarna Cerny ermee vandoor ging. De Tsjech was niet zelfzuchtig en legde de bal af op teamgenoot Queensy Menig, die van afstand via de onderkant van de lat Dennis Telgenkamp verschalkte. Het kwam de Peruaanse smaakmaker op de nodige kritiek van zijn teamgenoten staan.

FC Twente veel feller dan FC Emmen

Ook Prinsen was niet te spreken over het door FC Emmen vertoonde spel. „Weer wordt een Emmenaar opgejaagd”, oordeelde hij. „De bal wordt goed veroverd, omdat Twente veel feller is. De Tukkers zitten er bovenop. De eerste goal komt daar uit voort en nu de tweede goal ook. Dat mag echt niet gebeuren. Emmen moet juist zo fel zijn. Kort doordekken, dat moet echt gebeuren. Emmen onderschept de bal gewoon niet. Geen één keer.”

Luttele minuten later kon Prinsen zijn uitspraak in de herhaling gooien, nadat Jesse Bosch uit een voorzet van Oosterwolde de derde treffer van de avond erin prikte. Het deed de oud-speler van FC Emmen concluderen dat de wedstrijd op dat punt ‘allang beslist’ was. ,,Ik mis echt een stukje strijd. Emmen dwingt echt helemaal niks af. Je moet het met elkaar doen, he? Dat zie ik niet. Af en toe kijkt Jansen ook om, zo van: waar blijft iedereen? Ze vinden elkaar totaal niet. Het is allemaal zo passief. Als je zo de winterstop uitkomt... Niet best.’‘

Als de wiedeweerga terug naar 4-3-3?

Dat vond ook Lukkien, bleek na rust. De Veendammer oefenmeester liet zijn ploeg in de tweede helft spelen met drie verdedigers, vijf middenvelders en twee aanvallers. Zonder groot succes overigens. Hoewel Araujo na tien minuten spelen het enige Emmer doelpunt van de wedstrijd maakte, lag vier minuten later aan de andere kant alweer de vierde treffer van FC Twente in de touwen. Vanuit een inworp van Drommel kwamen de Tukkers na twee passes voor het vijandelijke doel, waarna Cerny binnenschoot.

Het zou uiteindelijk bij 1-4 blijven, waardoor FC Emmen hekkensluiter in de eredivisie blijft. Bovendien zag het concurrent ADO Den Haag van de andere concurrent RKC winnen, waardoor de Drentse ploeg de achterstand op de nummer zeventien met een punt zag groeien. Dinsdag staat de uitwedstrijd bij Heracles op het programma. In aanloop naar dat duel wil Prinsen Dick Lukkien een advies meegeven.

,,Als het aan mij ligt, stapt FC Emmen direct weer over op 4-3-3. Dit 4-4-2-systeem is gewoon niet goed. De Leeuw en Jansen hebben helemaal niks te vertellen voorin. Jansen is veel te sloom voor dit systeem en er is totaal geen aanvoer.” Bovendien oogt FC Emmen simpelweg niet fit genoeg, ziet de analist. „Met alle respect, maar Jansen en Veendorp zien er echt niet fit uit. Naar mijn idee speel je dan gewoon met tien man.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu