FC Emmen heeft de wind nog niet in de zeilen, maar trainer Dick Lukkien is vastberaden in aanloop naar Vitesse-uit: 'Wij gaan niet op onze rug liggen'

FC Emmen heeft dit seizoen vooralsnog de wind niet in de zeilen. Na zeven wedstrijden omvat de buit drie gelijke spelen en een zestiende plek op de ranglijst. Desondanks houdt trainer Dick Lukkien onverminderd vertrouwen in zijn ploeg.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

„Als ik er geen vertrouwen meer in zou hebben, was ik al naar huis gegaan”, zegt Dick Lukkien. Een duidelijk statement van de Veendammer trainer, die verder van mening is dat zijn ploeg, ondanks het uitblijven van de gewenste resultaten, de eerste zeven wedstrijden van dit seizoen wel degelijk heeft laten zien waartoe zij in staat is.

„We hadden zondag tegen Feyenoord (2-3 verlies, red.) een punt kunnen pakken. Dat was misschien ook wel verdiend geweest, maar we hebben ‘m niet. Dan kun je twee dingen doen: op je rug gaan liggen en medelijden met jezelf hebben of keihard blijven werken. En dat laatste doen we, beseffend dat dingen niet vanzelf gaan.”

Wederom een vijfmansverdediging

Wat Lukkien betreft tornt hij niet aan de vorm van de formatie die hij tegen Feyenoord het veld opstuurde. Hoogstwaarschijnlijk treedt FC Emmen zondag tegen Vitesse dus wederom aan met een vijfmansverdediging, waarbij de backs hoog staan. Het is echter onzeker of Nick Bakker daarin zijn opwachting zal maken. Tegen de Rotterdammers was dat wel het geval, maar Lukkien overweegt om Keziah Veendorp een kans te geven. „Ik vind dat we met Bakker heel voorzichtig moeten zijn. Die jongen heeft naar mijn beleving al te veel gespeeld ten opzichte van wat hij eigenlijk zou kunnen (in verband met de kruisbandblessure die hij vorig jaar opliep,red.).”

Omdat Anco Jansen afgelopen weekend een rode kaart kreeg, is hij er in Arnhem niet bij. In plaats van de Messi van de Meerdijk speelt de 22-jarige Nikolai Laursen, die juist terugkeert van een schorsing die hem twee wedstrijden kostte. Daartegenover staat de afwezigheid van de geblesseerden Robbert de Vos en Marko Kolar. Laatsgenoemde werd een paar weken geleden al verwacht, maar kampte onlangs met een terugslag in zijn herstel.

‘Gebruikmaken van de ruimte’

Met de gedeelde nummer één van de eredivisie staat FC Emmen een op papier lastige uitwedstrijd te wachten. Vitesse, waar Emmenaar Joseph Oosting assistent-trainer is, wist zijn laatste vier duels te winnen en kan zondag weer beschikken over de van een schorsing teruggekeerde smaakmaker Oussama Tannane. Lukkien: „Het is een frisse en dynamische ploeg. Ik denk dat hun speelstijl lijkt op die van ons, met goed en verzorgd voetbal, maar ze kunnen ook de lange bal spelen wanneer dat moet.”

De vorige ontmoeting in Arnhem eindigde begin dit jaar in 1-1. Vitesse kwam al vroeg op voorsprong, maar na rust was het Michael de Leeuw die met zijn treffer een punt uit het vuur sleepte. Als het aan Lukkien ligt, is FC Emmen zondag dan ook niet bij voorbaat kansloos. „Als je tegen een voetballende ploeg speelt, betekent dit vaak ook dat er ruimte is om zelf te voetballen. En daar ligt onze kracht, daar moeten wij gebruik van gaan maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu