FC Emmen heeft eindelijk beet. Didier La Torre en Jari Vlak gaan de Drentse club helpen in de strijd om lijfsbehoud in de eredivisie

FC Emmen hoopt deze maand vier nieuwe spelers te presenteren. Hoewel het binnen de club bevestigd noch ontkend wordt, lijkt de hekkensluiter van de eredivisie met Didier La Torre en Jari Vlak de eerste twee versterkingen binnen te hebben.

Didier La Torre.

Didier La Torre. Foto: Instagra Didier La Torre

Donderdag vertelde een trotse en blije Ronald Lubbers dat FC Emmen een akkoord had bereikt met ‘een heel groot talent’. De 18-jarige jongen, zo voegde de voorzitter van de Drentse eredivisieclub eraan toe, bivakkeert momenteel nog buiten de grenzen van de Europese Unie. De inmiddels aangevraagde verblijfsvergunning zou nog het enige zijn dat een vlucht naar Nederland in de weg staat. Een naam wilde de preses niet noemen, maar meerdere bronnen bevestigen tegenover Dagblad van het Noorden dat het om Didier La Torre gaat.

Perspectief in eerste elftal FC Emmen

De Peruaanse aanvaller speelde de afgelopen jaren in zijn geboorteplaats Lima voor Alianza Lima, maar liet onlangs zijn contract ontbinden nadat de hoofdmacht van die club naar het tweede niveau was afgezakt. La Torre genoot interesse van diverse clubs, waaronder de Braziliaanse grootmacht Palmeiras, maar die waren naar verluidt van plan om hem in eerste instantie op proef te nemen of hem naar het jeugdelftal over te hevelen. De gesprekken met FC Emmen liepen al sinds oktober. Dat de eredivisionist hem met een plek in het eerste elftal een beter perspectief biedt, lijkt de doorslag te hebben gegeven.

Niet geheel toevallig heeft La Torre dezelfde zaakwaarnemer (AGREF) als FC Emmen-spelers Miguel Araujo en Sergio Peña, die allebei net als hun landgenoot ter wereld kwamen in Lima en de nodige wedstrijden in het shirt van Alianza speelden. De komst van Araujo en Peña in de zomerse transferperiode van 2019 werd mede mogelijk gemaakt door Grads Fühler. De huidige scout van FC Emmen woonde jarenlang in Peru, van waaruit hij destijds voor FC Groningen en het Italiaanse Udinese de velden afstruinde naar talent. Zijn standplaats was... u raadt het al: Lima.

Didier La Torre, een ruwe diamant

Hoewel Lubbers de 18-jarige vooral als versterking ziet die er komend seizoen moet staan, zou het hem niets verbazen als hij in de aankomende maanden al de nodige minuten gaat maken. Opvallend is dat La Torre eind november vorig jaar pas zijn debuut in het eerste elftal van Alianza Lima maakte en tot nu toe verdeeld over twee wedstrijden in totaal ‘slechts’ 54 minuten speelde. Volgens ingewijden mag dat dan kort zijn, in die minuten maakte de aanvaller een betere indruk dan veel van zijn teamgenoten. La Torre wordt ook in zijn eigen land omschreven als ‘groot talent’ en ‘ruwe diamant’.

De aanvaller kan op meerdere posities voorin uit de voeten. Hoewel zijn sterkste been zijn linker is, voelt La Torre zich thuis op zowel de linker- als rechterflank. Dat geldt ook voor de nummer 10-positie achter de spits. Kenners roemen hem om zijn visie, scherpzinnigheid, snelheid en dribbelkwaliteiten die hem in staat stellen in de krappe ruimte te voetballen. Een kwaliteit waar FC Emmen naarstig naar op zoek is, zo lieten Ronald Lubbers en trainer Dick Lukkien zich de afgelopen maanden meermaals ontvallen. Naar verwachting duurt het minimaal nog een week voordat de papierwinkel in orde is.

Snelle buitenspeler en grote nummer 9

La Torre is echter niet de wedstrijdfitte versterking die er direct staat, waar FC Emmen gezien het drukke schema in de maand januari - met zeven wedstrijden - naar op zoek is. De Peruaan heeft al tijdje geen wedstrijden gespeeld. Lubbers verwacht daarom de komende weken ook nog ‘een snelle buitenspeler’, een ‘grote nummer 9’ en een waardige vervanger voor Michael Chacon te presenteren. De middenvelder vertrok afgelopen week naar zijn geboorteland Colombia om een transfer naar Atlético Nacional af te ronden. Hoewel hij nog niet officieel is gepresenteerd bij zijn nieuwe club, is de verwachting in Emmen dat de 26-jarige Chacon niet meer terugkeert.

FC Emmen biedt Jari Vlak kans in eredivisie

Wat betreft Chacon lijkt FC Emmen snel te hebben gehandeld. Vrijdagavond wist onder andere het Noordhollands Dagblad te melden dat Jari Vlak de overstap naar de Drentse club maakt. De 22-jarige middenvelder van FC Volendam reisde vrijdagavond niet met zijn selectie af naar Leeuwarden voor het eerste divisieduel met SC Cambuur, waarin hij voor het eerst sinds maanden weer in de basis zou starten. Zowel FC Emmen als FC Volendam wilden de transfer bevestigen noch ontkennen, maar bronnen stellen dat slechts een medische keuring een dienstverband van tweeënhalf jaar in de weg staat.

Vlak debuteerde in het seizoen 2017/2018 voor FC Volendam in de bekerwedstrijd tegen Willem II. Sindsdien speelde de centrale middenvelder 71 competitiewedstrijden en scoorde daarin negen keer. Dit seizoen raakte Vlak zijn basisplaats kwijt nadat hij in oktober aanwezig was geweest op een illegaal feest. Zijn club legde hem vervolgens een disciplinaire schorsing op. In de weken die volgden lukte het de geboren en getogen Volendammer niet om zijn basisplaats te heroveren. Het lijkt er nu op dat FC Emmen hem een kans in de eredivisie biedt. Hoeveel de Rood-Witten voor Vlak betalen, is vooralsnog onbekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu