FC Emmen hengelt vleugelaanvaller Donis Avdijaj definitief binnen na 'positieve' snuffelstage

Donis Avdijaj. Foto: FC Emmen

FC Emmen versterkt zich met Donis Avdijaj. De 24-jarige aanvaller was transfervrij en heeft een contract getekend voor de rest van het seizoen met een optie voor nog een jaar.

Avdijaj was tot voor kort twee weken op snuffelstage bij FC Emmen, nadat hij zichzelf bij de club had aangeboden. De zesvoudig Kosovaars international ziet in de Drentse club de ideale stap om zijn nog jonge carrière, waarin hij al de nodige clubs heeft versleten, een nieuwe impuls te geven. Naar eigen zeggen wilde hij alleen naar de Duitse Bundesliga en de Nederlandse Eredivisie, competities die hem qua creatieve en aanvallende speelstijl aanspreken.

FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers is verheugd met het aantrekken van de multi-inzetbare aanvaller: “We hadden Donis al enige tijd op proef en we hebben dit als erg positief ervaren. Donis is een speler die iets extra’s kan brengen op een positie waar we nu niet veel keuze hebben. We zien hem voornamelijk als linksbuiten, maar hij kan ook op de andere posities voorin uit de voeten. We hopen dat hij opnieuw laat zien wat hij in z’n mars heeft.”

Rode draad van onrust

De Duitse Kosovaar speelde in de jeugd bij VfL Osnabrück en FC Schalke 04. Die laatste club leende hem begin 2015 voor anderhalf seizoen uit aan het Oostenrijkse Sturm Graz. In 2018 kwam hij naar Nederland, waar de aanvaller eerst op huurbasis uitkwam voor Roda JC en later de overstap maakte naar Willem II. In Nederland speelde Avdijaj in totaal 32 officiële duels, waarin hij met twaalf goals een uitstekende indruk achterliet.

Dat de Kosovaar kan voetballen, is één ding dat zeker is. Dat zijn carrière gekenmerkt wordt door onrust en problemen, is een tweede. Zo besloot FC Schalke 04 hem definitief naar Willem II te laten gaan, onder andere omdat hij zich in interviews liet verleiden tot curieuze uitspraken over onder meer vrouwen en een keer met zijn Mercedes in vliegende vaart over zebrapaden reed en geparkeerde auto’s ramde.

‘Fake news’

De overstap naar Tilburg pakte echter ongelukkig uit. De begenadigde voetballer had zichzelf niet in de hand en deed waar hij zin in had, concludeerde het Brabants Dagblad in 2019. Mede door dat gedrag kwam hij in Tilburg in botsing met trainer Adrie Koster. Die legde hem - en drie ploeggenoten - in het seizoen 2018-2019 vlak voor de winterstop een schorsing op, uitgerekend vlak voor de uitwedstrijd tegen FC Emmen.

Het viertal zou zich niet optimaal hebben voorbereid op wedstrijden, verklaarde Koster. Het gerucht gaat dat het viertal de avond voor de wedstrijd tegen Emmen het hotel verliet om het Duitse nachtleven te verkennen, maar dat doet Avdijaj af als ‘fake news’. Waar zijn ploeggenoten later weer terugkeerden in de wedstrijdselectie, daar kwam Avdijaj niet meer in actie voor Willem II. Een paar maanden later werd het contract van de aanvaller ontbonden.

Trainer Dick Lukkien zei onlangs aan de Kosovaar te kunnen zien dat hij gezien zijn verleden op jacht is naar ‘eerherstel’. „Iemand zei onlangs dat ik wel van poetsen hou en dat klopt. Overigens niet thuis, maar op mensen met een krasje”, doelde Lukkien op Avdijaj. „Op die manier kun je vaak heel veel uit zulke spelers halen. En dat hij (Avdijaj, red.) goed kan voetballen, is hartstikke helder.” De aanvaller zelf beaamde de afgelopen weken meermaals toe te zijn aan een nieuwe start en een streep te willen zetten onder het verleden.

Linksbuiten

In Emmen moet Avdijaj, zoals clubvoorzitter Lubbers aangeeft, het tekort aan opties op de linksbuitenpositie oplossen. De Drentse club slaagde er niet in om die wens vóór de transferdeadline van 6 op 7 oktober te vervullen. Daardoor zag zij zich genoodzaakt de markt voor transfervrije en contractloze spelers te betreden. Eerder haalde de club al de transfervrije achtvoudig Oranje-international Ricardo van Rhijn.

Het afgelopen seizoen speelde Avdijaj in Turkije voor Trabzonspor en Heart of Midlothian, waar hij volgens eigen zeggen vanwege het uitbreken van de coronacrisis zijn contract niet verlengde. De kersverse Emmenaar heeft bovendien zes interlands voor Kosovo achter zijn naam staan en speelde zeventien jeugdinterlands voor Duitsland.

Nieuws

Meest gelezen

menu