FC Emmen legt ijzersterk Ajax geen strobreed in de weg (en verliest met grote cijfers)

Anco Jansen namens FC Emmen in duel met Davy Klaassen van Ajax. Foto: Olaf Kraak

Ondanks de hoop op een stunt, slaagde FC Emmen er in eigen huis niet in om koploper Ajax één of meerdere punten af te snoepen. De blik van de Emmenaren gaat nu op december, de maand van de waarheid.

Met koploper Ajax wachtte FC Emmen zaterdagavond opnieuw een lastig affiche. Opnieuw, want in de afgelopen weken namen de Emmenaren het op tegen zes teams uit de top tien van vorig seizoen. Onder andere Feyenoord, PSV en Vitesse bleken een maatje te groot, alleen tegen Willem II werd een puntje behaald.

Rode kaarten en persoonlijke fouten daargelaten, vrijwel nimmer kreeg je als toeschouwer het idee dat FC Emmen volledig van de mat werd gespeeld. Vorige week tegen AZ leek bij tijd en wijle zelfs een stunt in de maak. Zou de ploeg tegen de Amsterdammers wél voor een verrassing kunnen zorgen?

Gezien het vertrouwen dat volgens eigen zeggen tegen AZ werd getankt, verscheen FC Emmen zaterdagavond in vrijwel dezelfde opstelling aan de aftrap. Enige afwezige was Lucas Bernadou. De rode kaart die de Fransman tegen AZ opliep werd weliswaar geseponeerd, maar lichte spierklachten verhinderden voor hem alsnog een tweede basisplaats op rij.

Op zijn plek links op het middenveld stond Simon Tibbling. Michael Chacon, vorige week nog wissel, nam plaats in het tweemans blok opererend voor de verdediging. Daarmee koos Lukkien niet voor de aanvallende impuls waar hij eerdere deze nog naar hintte, namelijk de onlangs aangetrokken Donis Avdijaj.

‘Hoop is uitgestelde teleurstelling’

FC Emmen begon dan ook behoudend aan de wedstrijd. Het was Ajax dat de bal rondspeelde en dat bijna ongehinderd kon doen, grotendeels op de helft van de thuisploeg. De Emmenaren bleken nauwelijks in staat daar iets tegenover te stellen. Wie nog hoop op een stunt koesterde, kreeg algauw een teleurstelling te verwerken. Na een kleine twintig minuten spelen, brak Davy Klaassen door op de linkerflank. Met het nodige geluk belandde zijn inzet via de voet van Miquel Araujo in het Emmer doel, waarmee voor de zoveelste keer al vroeg in de wedstrijd de ban werd gebroken in het nadeel van FC Emmen.

Waar de ploeg vorige week liet zien dat in staat was om de draad weer op te pakken, bleek dat nu niet het geval. Integendeel, Ajax ging rustig verder met weer het mee bezig was: FC Emmen zijn wil opleggen. Een luttele tien minuten later verdubbelden de Amsterdammers de voorsprong via Zakaria Labyad. Op aangeven van Klaassen schoot de Marrokkaan de bal knap in één keer uit de lucht over doelman Felix Wiedwald heen. Alsof 0-2 nog niet genoeg was, voegde Lassina Traoré er kort daarna een derde treffer aan toe. Ditmaal was Antony de aangever.

Het was niet zozeer dat FC Emmen stond te schutteren, maar Ajax legde het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen op geraffineerde wijze bloot. Dat FC Emmen desondanks niet de aanval trachtte te zoeken, kon op begrip rekenen van analist Michel van Oostrum, de Amsterdammer die zich in Emmen nog altijd topscorer aller tijden mag noemen. „Het is vrij logisch, maar met dit systeem heb je snelle spelers voorin nodig. Dat mis je nu met Michael De Leeuw en Anco Jansen eigenlijk. En ook Tibbling en Nikolai Laursen zijn niet de snelsten. Het is hopen voor Emmen dat de schade beperkt blijft. Maar ik heb ooit geleerd dat hoop uitgestelde teleurstelling is.’‘

Schade beperken

Mede om die schade te beperken, bracht Lukkien na rust alsnog Avdijaj in het veld als linker middenvelder. Het was Jansen die het veld moest ruimen, waardoor Laursen doorschoof naar de aanval en Tibbling zijn plaats recht op het middenveld overnam. Of het aan de inbreng van Avdijaj lag of de driedubbele wissel bij Ajax, de Drentse ploeg leek even het mes tussen de tanden te nemen. Het balbezit nam toe en de ploeg kwam vaker in actie op de vijandelijke helft. Het leidde onder andere tot een uitbraak via Keziah Veendorp. De Groninger bediende Laursen, maar die schoot over het doel van André Onana.

Lang duurde deze fase echter niet. Jurgen Ekkelenkamp zorgde na zeventig minuten voor een nieuwe Amsterdamse treffer. Het had er alle schijn van dat Klaas-Jan Huntelaar voorafgaand aan de goal hinderlijk buitenspel stond, maar de VAR oordeelde anders. Voor zover dat nog niet al het geval was stak FC Emmen daarna vooral in op het beperken van de schade, voornamelijk met het oog op december. In die ‘maand van de waarheid’ nemen de Rood-Witten het onder andere op tegen Sparta, ADO Den Haag en PEC Zwolle. Dat zijn de wedstrijden waar FC Emmen de punten moet gaan pakken in de strijd om lijfsbehoud.

Ondanks de bus die de Emmenaren voor het eigen doel parkeerden, wist Ajax in de slotfase nog uit te lopen naar 0-5 door een goal van de ingevallen Quincy Promes. Een treffer van Huntelaar werd afgekeurd wegens buitenspel. Het spelbeeld verleidde analist Michel van Oostrum tot een snoeihard oordeel: „Het is echt kansloos, en niet zo’n beetje ook. Ajax is gewoon veel te goed. Het lijkt wel één grote rondo, een positiespel op de training.” Toch kan FC Emmen zichzelf niks kwalijk nemen, meent hij. ,,Dit laat maar weer eens zien hoe groot het verschil in de Eredivisie is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu