FC Emmen maakt het AZ lastig, maar komt vroege achterstand en rode kaart niet te boven

Emmen in de verdediging gedrongen door AZ. Foto: ANP

Een degelijk spelend FC Emmen maakte het AZ zondagavond bij tijd en wijle lastig, maar kwam mede door een vroege achterstand en een rode kaart niet tot het gewenste resultaat. Het werd in Alkmaar 1-0 voor de thuisploeg.

Net nu FC Emmen zondag op bezoek kwam, was de afgelopen weken door blessures en corona geteisterde selectie van AZ op volle oorlogssterkte. Menig Emmenaar zal bij het horen van dat nieuws toch een voorzichtige vloek in zijn of haar bovenkamer hebben laten rondzingen. De Alkmaarders dartelen de laatste weken als jonge hindes over het veld en worden bewierookt door jan en alleman, maar begonnen dit seizoen met vijf gelijke spelen op rij. Het toont aan dat niets onmogelijk is, ook niet voor het in een vormdip verkerende FC Emmen van Dick Lukkien.

Maar of de tegenstander nou wel of niet op volle sterkte zou zijn: het adagium van de Veendammer oefenmeester - uitgaan van eigen kracht - veranderde er niet door, liet hij voorafgaand aan de wedstrijd al doorschemeren. Toch verscheen zijn ploeg in Alkmaar in een andere formatie op het veld. Lukkien koos voor 4-4-2 in plaats van het 5-3-2-systeem dat hij enkele weken geleden introduceerde, hoofdzakelijk om het veelvuldig van positie wisselende AZ op de flanken in toom te houden en tegelijkertijd de mankracht te behouden om via tegenaanval gevaar te stichten.

Vroege achterstand

De noodzaak om de Alkmaarders in toom te houden, bleek niet uit de lucht gegrepen. Het was zondagavond AZ dat vanaf het beginsignaal aanviel en FC Emmen dat terugzakte en de linies gesloten probeerde houden. Dat laatste duurde echter niet lang. Na tien minuten was het Bruno Martins Indi die de bal vanuit een hoekschop in het Emmer doel werkte. Doelman Felix Wiedwald wist een eerdere actie nog op knappe wijze te redden, maar was kansloos op de inzet van de AZ-verdediger. Opnieuw dus een vroege achterstand FC Emmen, een bijltje waar de ploeg dit seizoen al regelmatig mee moest hakken.

Desondanks slaagden de Rood-Witten er een aantal keer in AZ in de omschakeling te verrassen. Zo werd Laursen na een klein half uur spelen op zijn wenken bediend. De Deense aanvaller sneed vervolgens vanaf de rechterflank naar binnen, kapte zijn tegenstander uit en haalde venijnig uit. Tot zijn teleurstelling suisde het leder richting de vuisten van doelman Marco Bizot, die FC Emmen middels een knappe redding op een hoekschop trakteerde. Een mogelijkheid waaruit Michael de Leeuw de gelijkmaker leek binnen te schieten, ware het niet dat zijn inzet via het hoofd van een AZ’er over de achterlijn vloog.

Rode kaart

„Ze verdedigen gegroepeerd en op het moment dat ze de bal hebben, proberen ze onder de druk van AZ uit te voetballen en gevaarlijk te worden. Dat is ze gedurende de eerste helft een aantal keren goed gelukt. Zolang het 1-0 blijft is het hopen dat de bal een keer goed valt”. vatte analist Antoine van der Linden samen. Maar de hoop die er was, vervloog na een kwartier spelen in de tweede helft. Basisdebutant Lucas Bernadou werd na ingrijpen van de VAR met rood van het veld gestuurd voor een overtreding op Jonas Svensson. De middenvelder plantte zijn rechtervoet op de enkel van de Zweed.

,,Het is een duel op volle snelheid. Als de VAR het dan in de vertraging tien keer bekijkt, lijkt het altijd erger. Ik vind het zwaar gestraft en denk ook niet dat hij de intentie had om Svensson te raken”, uitte Van der Linden onmiddellijk zijn twijfels. Vanaf dat moment zou het volgens de analist voornamelijk tegenhouden worden. Prompt probeerde FC Emmen op het veld het tegendeel te bewijzen. Eerst leek Miguel Araujo de bal uit een vrije trap achter Bizot te werken, een minuut later kopte De Leeuw het leder via de binnenkant van de paal binnen. De inzet van Araujo bleek de doellijn echter niet te zijn gepasseerd en De Leeuw stond buitenspel.

Alles of niets

Ondanks met een man minder te spelen was het tegen het einde van de tweede helft alles of niets voor FC Emmen, maar zowel de rentree van Marko Kolar als het inbrengen van Lentini Caciano en de kersverse aanwinst Donis Avdijaj mocht niet baten. Het was AZ dat de meeste kans maakte op een goal, maar met hangen en wurgen voorkwamen de Emmenaren een grotere nederlaag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu