FC Emmen met Kulhan en Siekman tegen aanstaande kampioen

Interim-trainer Gert Heerkes gaat ervan uit dat hij het seizoen afmaakt bij FC Emmen. Dat zei de 50-jarige Hardenberger donderdag na de laatste voorbereidingen op de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam.

Op het Kasteel treffen de Drenten vrijdagavond de koploper van de eerste divisie. Op de vraag of Heerkes zich vooraf tevreden stelt met een punt, antwoordde de opvolger van de naar Cambuur vertrokken Marcel Keizer in eerste instantie dat hij altijd gaat voor de winst.

Grijnzend kwam hij daar enigszins van terug toen hij hoorde hoe de thuisstatus van Sparta dit seizoen is. De Rotterdammers, die op ramkoers liggen voor het kampioenschap, verloren nog niet één wedstrijd in eigen stadion. Sterker nog, de 13 thuisduels leverden 39 punten op. ,,Oeh, dat meen je niet, dat wist ik niet’’, krabbelde Heerkes voorzichtig terug.

Kulhan start
De oefenmeester gunt Johan Kulhan een basisplaats. De back maakte vorige week tegen Go Ahead Eagles met een invalbeurt zijn rentree, nadat hij sinds 28 augustus niet meer in actie kwam vanwege een zware kruisbandblessure. ,,Hij heeft er toen voor gekozen zich niet te laten opereren, maar de kruisband langzaam op te trainen’’, vertelt Heerkes. ,,Dat is de reden dat hij nu sneller dan verwacht weer zijn opwachting kan maken. Hij was in het begin van het seizoen onze eerste rechtsback. Nu hij weer topfit is, staat hij in de basis.’’

Seip en Siekman
De trainer laat het hart van de defensie, dat tegen Go Ahead Eagles de nul hield, staan. Dat betekent dat centrumverdediger Jens Jurn Streutker na zijn schorsing weliswaar terugkeert in de wedstrijdselectie, maar wel plaats moet nemen op de bank ten faveure van Marcel Seip en Tim Siekman. Verder kiest Heerkes opnieuw voor een viermans middenveld met Sander Rozema, Frank Olijve, Boy Deul en Jurjan Mannes. Aanvallers Raymond Gyasi en Rick ten Voorde mogen eerst hun trainingspak aanhouden.

,,Ik vind dat Siekman vorige week een prima wedstrijd heeft gespeeld’’, geeft Heerkes tekst en uitleg bij zijn keuzes. ,,Hij en Jens Streutker zitten wat betreft hun kwaliteiten dicht bij elkaar. Misschien is Jens opbouwend iets sterker, maar het maakt elkaar niet veel. Ik zie geen reden om Siekman er na zijn goede optreden weer uit te halen.’’

Terechte aanstaande kampioen
Heerkes bestempelt Sparta als de terechte aanstaande kampioen. ,,Ze zijn de meest stabiele club in de klasse, hebben een goed elftal, winnen hun wedstrijden en hebben, als het nodig is, ook het geluk een beetje aan hun zijde. Ze hebben weinig personele wisselingen in het elftal, hetgeen ook bijdraagt aan de stabiliteit. Sparta staat terecht bovenaan. Maar goed, niets is onmogelijk. Ik wil niet zeggen dat ze in de war raken als wij eerst scoren, maar je krijgt dan wel een andere wedstrijd. In zo’n situatie gaan ze toch iets sneller uit hun organisatie lopen. Misschien kunnen we daar van profiteren. We geven ons niet op voorhand gewonnen.’’

Gediplomeerd
Op organisatorisch vlak moet FC Emmen intussen zorgen dat het, in ieder geval voor de periode tot het eind van het seizoen, een assistent aantrekt die over de vereiste papieren (tc1) beschikt. Door het wegvallen van Keizer is Heerkes op dit moment de enige in de staf die voldoende gediplomeerd is. Assistent-trainer René Grummel heeft het vereiste diploma niet. FC Emmen kreeg na het opstappen van Keizer eerst respijt van de KNVB, maar die periode loopt volgende week af. Voorzitter Ronald Lubbers laat weten te werken aan een oplossing.

Paul Weerman, die sinds het faillissement van WKE geen baan meer heeft, zou een optie zijn, maar FC Emmen hoopt ook nog steeds op het tussentijds aantreden van FC Groningen-assistent Dick Lukkien. Op spelersgebied is het contract van aanvoerder Sander Rozema verlengd met een jaar. Bij het spelen van 25 officiële wedstrijden werd een clausule gelicht in zijn contract. Die grens bereikte hij onlangs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu