FC Emmen moet op zoek naar een nieuwe algemeen directeur: 'De club gaat mij aan het hart en ik wil geen last zijn'

Jan Zwiers, voormalig algemeen directeur van FC Emmen. Foto: DVHN/Archief

De aanstelling van Jan Zwiers als één van de nieuwe wethouders in de Drentse gemeente Hoogeveen, betekent dat FC Emmen op zoek moet naar een nieuwe algemeen directeur. Dat is de functie die Zwiers sinds 1 maart bekleedde.

Hoewel de voortekenen zich al langer aandienden, bleek het huwelijk tussen Jan Zwiers en FC Emmen vandaag niet voor eeuwig te zijn. Ten eerste werd hem hetgeen waarvoor hij werd aangesteld, het doorontwikkelen van FC Emmen als club en bedrijf, al snel heel moeilijk gemaakt. Door het om zich heen grijpende coronavirus bleek het namelijk lastig om bijvoorbeeld concrete plannen te maken voor het bouwen van een nieuw stadion. Ten tweede bekroop hem de afgelopen maanden een ongelukkig gevoel.

‘Ik wil geen last zijn’

Zwiers: „De mooie plannen die we hadden met FC Emmen voor de doorontwikkeling van de organisatie, kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Snel na de start op 1 maart overheerste het coronavirus en alle onzekerheid die ermee gepaard gaat. Het is nu voor de voetbalsector een kwestie van de ballen in de lucht houden en consolideren. Daar werd en wordt van mij ook niet een grote bijdrage verwacht, want dat deden ze al. Bovendien ben ik daar het type directeur niet voor.”

„Ik heb dat met clubvoorzitter Ronald Lubbers en binnen het dagelijks bestuur ook besproken”, vervolgt de in Zwinderen geboren Zwiers. „FC Emmen gaat mij aan het hart en ik wil geen last zijn, maar vooral vanuit mijn kennis en ervaring iets toevoegen. Toen verschillende mensen tegen me zeiden dat wethouder in het zakencollege van Hoogeveen echt iets voor mij zou zijn, kwamen mijn gedachten in een stroomversnelling. Mijn conclusie was dat ik in deze fase niet de juiste directeur voor FC Emmen ben.”

Gesprekken liepen al langer

Lubbers erkent dat hier open over gesproken is, al voordat Zwiers de belangstelling kreeg voor het wethouderschap in Hoogeveen. Lubbers: “Ik zag ook wel dat Jan hier niet gelukkig van wordt en zijn kracht daar niet ligt. Het gesprek ging zelfs al richting stoppen per 1 december 2020. We hadden het graag anders gezien, maar de situatie is zoals die is en we kunnen niet inschatten hoe lang het gaat duren. Jammer, maar alle begrip voor zijn overwegingen en goed dat hij daarin oprecht is.”

Lubbers zegt nu ‘in alle rust’ te gaan onderzoeken hoe het vetrek van Zwiers kan worden opgevangen. „We gaan kijken wat FC Emmen op dit moment nodig heeft. De situatie is zo volstrekt anders dan aan het begin van het jaar.”

Aanblijven als commissaris

Het is niet zo dat Zwiers, die in het verleden drie duels voor FC Emmen speelde, met zijn vertrek alle banden met de club verbreekt. Hij blijft aan als commissaris, een rol die hij eerder ook al bekleedde. “De gunfactor van sponsoren en supporters heeft grote indruk op mij gemaakt, evenals de betrokkenheid van al die vrijwilligers”, legt hij uit. „Ondanks dat het inwerken door het coronavirus lastig was, mocht ik met prima collega’s en mooie mensen samenwerken. Het contact met de technische staf was goed en open.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu