FC Emmen gaat in Alkmaar op jacht naar een stunt tegen AZ

DVHN Infographics Foto: Hesseling, Rob

In de jacht op een stunt in Alkmaar kan FC Emmen zondagavond niet rekenen op concessies van de tegenpartij. Er staat de ploeg tegen AZ op voorhand dan ook een hels karwei te wachten.

„We zitten in de competitie niet in de positie om spelers te sparen. En we gaan ook niet ineens op een andere manier spelen, zodat we minder energie zouden gebruiken. De komende periode moeten we elf keer dezelfde fysieke prestatie leveren als in de laatste wedstrijd tegen Heerenveen. Te beginnen tegen Emmen”, klonk het vrijdag aan de andere kant van de Afsluitdijk uit de mond van AZ-trainer Arne Slot.

Eerder deze week leek hij zondagavond tegen FC Emmen met Teun Koopmeiners, Dani de Wit, Jonas Svensson en Fredrik Midtsjø vier sterkhouders te moeten missen. Wonderwel blijken ze alle vier inzetbaar en dus moeten de bezoekers uit Emmen uitgaan van eigen kracht. „Met of zonder die sterkhouders moeten wij tegen AZ, een ploeg die maximale weerstand biedt, laten zien wat we kunnen”, reageerde Dick Lukkien, de oefenmeester van de Rood-Witten.

Robert de Vos en Luciano Carty niet inzetbaar

Waar zijn collega in Alkmaar over een vrijwel fitte selectie kan beschikken, ziet ook Lukkien zijn keuzes langzaamaan weer toenemen. Waar Robert de Vos en Luciano Carty niet inzetbaar zijn, lijkt Marko Kolar fit genoeg om na een lange periode vol blessureleed minuten te maken. Ook de kersverse aanwinst Donis Avdijaj maakt zondag naar alle waarschijnlijkheid zijn opwachting. Het is nog onduidelijk of de Kosovaarse aanvaller in de basis start of vanaf de bank gaat komen. Dat is een puzzelstukje dat Lukkien vandaag gaat leggen.

Datzelfde geldt voor Miguel Araujo, die vermoeid terugkeerde van een reeks interlandwedstrijden met Peru. Vandaag wordt in overleg met de medische staf bepaald of hij fit genoeg is voor een basisplek. Zijn landgenoot Sergio Peña is dat in ieder geval niet. Hij raakte in dienst van het nationale elftal geblesseerd aan zijn kuit en ligt er een aantal weken uit. Wie zijn vervanger wordt als aanvallende middenvelder, is gissen. Anco Jansen zou een voor de hand liggende keuze zijn, maar ook Avdijaj kan daar uit de voeten.

Ruimtes in de omschakeling

Wie het ook wordt, zal het op moeten nemen tegen een van de topploegen in Nederland. Want dat is AZ wel, vindt Lukkien, óndanks de achtste plek op de eredivisieranglijst. De Veendammer oefenmeester is onder de indruk van de Alkmaarders, die dit seizoen vooralsnog een ongeslagen status genieten. „Ze hebben weliswaar de eerste vijf wedstrijden van het seizoen gelijkgespeeld, maar ook toen vond ik ze prima spelen. Er zit een duidelijk idee achter.”

Maar Lukkien zou Lukkien niet zien als hij voor zijn ploeg geen kansen ziet. „AZ is net als ons een voetballende ploeg, waardoor in de omschakeling ruimtes ontstaan. Voor ons is het zaak de rijen gesloten te houden en die ruimtes te bespelen. Natuurlijk ben ik natuurlijk ook heel nuchter: AZ is zwaar favoriet en er zullen geen Kamervragen worden gesteld als wij deze wedstrijd niet winnen. Maar dat betekent niet dat je geen resultaat kunt halen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu