FC Emmen schreeuwt om meer creativiteit en blijft hopen op de komst van Kerim Frei

Over ruim drie weken staat de eerste competitiewedstrijd voor de deur, maar FC Emmen is er nog lang niet klaar voor. Leek er even sprake van een stijgende lijn, tegen Heracles was die weer verdwenen. De ploeg heeft dringend behoefte aan creativiteit en moet ook verdedigend nog veel stabieler worden.

Dick Lukkien beseft dat zijn selectie nog niet klaar is voor het komende seizoen, terwijl over ruim drie weken de competitie al begint.

Dick Lukkien beseft dat zijn selectie nog niet klaar is voor het komende seizoen, terwijl over ruim drie weken de competitie al begint. Foto: Jan Kanning

Dat Dick Lukkien in het laatste kwartier zijn 19-jarige, 1.93 meter lange verdediger Leon Sopic als een soort van kapstokspits in de voorste linie posteerde was veelzeggend. Misschien wilde de trainer door middel van een balvasthouder voorin proberen nog iets van voetbal in zijn ploeg te krijgen. Wat de Emmenaren in de vijf kwartier daarvoor lieten zien tegen Heracles Almelo was erg pover. Het aantal mogelijkheden dat de thuisclub creëerde bleef beperkt tot twee.

Het vlot op zijn zachtst gezegd nog niet met de Drenten deze voorbereiding. Na de 2-5 tegen SC Cambuur en de 1-4 tegen FC Groningen bood de 1-0 overwinning tegen eerstedivisionist Telstar een beetje hoop, maar die vervloog woensdagmiddag weer net zo snel. Excuses waren er genoeg. Zo miste FC Emmen met de geblesseerden Anco Jansen, Sergio Pena en Nikolai Laursen net het drietal dat normaal gesproken voor het artistieke, aanvallende gehalte moet zorgen bij de Drenten.

Creativiteit dun gezaaid

Aan de andere kant was de magere vertoning een signaal dat de creativiteit blijkbaar dun gezaaid is in de krappe selectie van Lukkien. Met een paar blessures blijft er niet veel over van het voetbal waarmee de Emmenaren vorig seizoen zo af en toe de harten van voetbalminnend Nederland veroverden. De mannen die de honneurs waar moesten nemen, zoals Marko Kolar en de van PSV overgekomen Sekou Sidibe, kwamen in het stuk niet voor.

Lukkien wilde na afloop niet spreken van een zorgwekkende situatie. ,,Ik heb dit namelijk vanaf het begin geroepen’’, zuchtte de trainer. ,,Onze kern is op zich best goed, maar als je twee bepalende, creatieve spelers kwijt bent, is de selectie gewoon te smal. Er moeten mensen bij. Dat maakte deze wedstrijd duidelijk. Zo houden we te weinig over om de competitie mee te spelen. Het is goed dat dit nu aan de oppervlakte komt. Daar is de voorbereiding ook voor. We zijn er volop mee bezig, er liggen lijntjes uit, maar het is niet gemakkelijk zomaar de juiste spelers aan je te binden.’’

Kerim Frei

De trainer speurt naarstig naar een keeper, een linker centrale verdediger en een linker vleugelaanvaller. Voor die laatste vacature is de hoop van de Veendammer oefenmeester nog altijd gevestigd op Kerim Frei, de 26-jarige aanvaller van het Turkse Başakşehir FK. Die maakte vorig seizoen zo’n sterke indruk tijdens een huurperiode in stadion De Oude Meerdijk. Als Frei komt, moet hij het doen om zijn carrière een nieuwe impuls te geven. Financieel is hij in Istanbul veel beter af.

,,Ik heb hem vorige week nog aan de telefoon gehad’’, zegt Lukkien. ,,Hij vertelde me dat ze daar net met de voorbereiding zijn begonnen. Ze zijn kampioen geworden, gaan de Champions League in en hij wil daar eigenlijk wel even zijn kansen beproeven. Daar heb je mee te maken. Frei wil wachten, terwijl ik hem liever vandaag dan morgen hier heb. De vraag is hoe lang wij geduld moeten hebben met onze droomkandidaat. De competitie nadert. Het is spanningsveld waarin beslissingen moeten nemen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu