FC Emmen slaat langverwachte slag op de transfermarkt, maar lijkt nog niet uitgewinkeld

Het duurde even, maar maandag bracht FC Emmen dan toch langverwacht transfernieuws naar buiten. De club heeft met Ricardo van Rhijn en Felix Wiedwald twee van de vier gewenste aanwinsten binnen.

Ricardo van Rhijn poseert in het shirt van FC Emmen, zijn nieuwe werkgever.

Ricardo van Rhijn poseert in het shirt van FC Emmen, zijn nieuwe werkgever. Foto: FC Emmen

FC Emmen legde de afgelopen maanden met Caner Cavlan, Simon Tibbling, Lucas Bernadou, Sekou Sidibe, Behadil Sabani, Denis Granecny en Collin Seedorf weliswaar de nodige spelers vast, vooralsnog zijn slechts de eerste twee geschikt bevonden voor een plek in de basisopstelling. Dat gecombineerd met de tegenvallende resultaten van de laatste tijd, verleidde trainer Dick Lukkien meermaals om zijn transferwensen op tafel te leggen: een doelman, een verdediger, een behendige linkervleugelaanvaller en een balvaste spits. De eerste twee wensen konden een dag voor de transferdeadline, van vandaag op woensdagnacht, worden afgestreept.

‘Een jaartje knallen’

Met het aantrekken van Ricardo van Rhijn krijgt Lukkien er in verdedigend opzicht een serieuze optie bij. De 29-jarige was transfervrij na zijn vertrek bij SC Heerenveen en tekent voor één jaar in Emmen. In aanloop naar zijn periode in Friesland kwam Van Rhijn uit voor Club Brugge, AZ en Ajax. In dienst van de Amsterdammers speelde hij 163 wedstrijden. Daarnaast mocht hij achtmaal in actie komen voor Oranje. Hoewel de geboren Leidenaar in het seizoen 2011-2012 bij Ajax doorbrak als rechtsback, kan hij ook uit de voeten als centrale verdediger. Dat is de positie waar hij zich naar verluidt bij Emmen op gaat richten.

Van Rhijn verwachtte na zijn vertrek bij SC Heerenveen niet bij FC Emmen te gaan spelen, aangezien hij had ingezet op een buitenlands avontuur. Toch toont de verdediger zich tevreden met zijn overstap. „Ik heb vanuit het buitenland twee aanbiedingen gehad en in Nederland was ADO Den Haag concreet, maar uiteindelijk is het FC Emmen geworden. Hoe men hier over het spelletje denkt, trok mij over de streep. Dat is tenslotte het belangrijkste. Dick Lukkien gaat altijd uit van het voetballende, met dat idee ben ik zelf ook opgeleid. Bovendien hebben ze hier de afgelopen jaren laten zien dat ze die speelwijze goed kunnen uitvoeren.”

Hoewel de verdediger met zijn gezin naar het Noorden zal verhuizen, heeft hij een buitenlands avontuur nog niet uit zijn hoofd gezet. Want ondanks dat Van Rhijn FC Emmen een prettige club met een mooi stadion vindt, heeft hij vooral ook een tactische keuze gemaakt: „Als je een seizoen lang goed presteert op eredivisieniveau, weet je dat je jezelf in de kijker speelt van andere clubs. Maar ik sluit een langer verblijf bij voorbaat niet uit. Je kunt van tevoren namelijk wel bepaalde ideeën hebben, maar het loopt soms toch anders.’’

Onervaren op kunstgras

Uren voordat FC Emmen maandag naar buiten trad met het nieuws over Van Rhijn, maakte de club bekend dat het met de Duitser Felix Wiedwald de gewenste doelman heeft binnengehaald. Wiedwald komt over van Eintracht Frankfurt en moet met Dennis Telgenkamp en Stefan van der Lei de strijd aangaan voor een plek tussen de palen. Aan de ervaring van de dertigjarige Duitser zal het in ieder geval niet liggen. Hij begon zijn carrière bij Werder Bremen en speelde vervolgens voor MSV Duisburg, Leeds United en Eintracht Frankfurt. In dienst van die clubs maakte Wiedwald zijn opwachting in onder meer 73 Bundesliga-duels en 28 Championship-wedstrijden.


„Ik vind het heel belangrijk dat ik een goed gevoel krijg bij een club,” vertelt de Duitser. „En door de gesprekken bij FC Emmen kreeg ik dat gevoel hier meteen. Ik heb erg veel zin in dit avontuur. Voor mij is het weliswaar een nieuwe competitie, maar toch ook niet heel ver van waar ik vandaan kom.” Afgelopen vrijdag doorstond de doelman zijn medische tests en gisteren stond hij voor het eerst met zijn nieuwe ploeg op het trainingsveld. Hoewel die ervaring bevestigde dat hij met FC Emmen een goede keus heeft gemaakt, heerst er ook enige twijfel: „Ik had tot vandaag nog nooit op kunstgras gespeeld, dus het is afwachten hoe dat bevalt.”

Bas Dost

Hoewel hij niet met FC Emmen bekend was voordat voorzitter Ronald Lubbers hem benaderde, bleek daarna dat hij wel degelijk een connectie met de club had: Bas Dost. De Oranje-international speelt zijn wedstrijden momenteel in dienst van Eintracht Frankfurt, de club die Wiedwald zojuist de rug heeft toegekeerd. „Ik heb hem om raad gevraagd en hij gaf aan dat het een goede stap zou zijn. Hopelijk sta ik de eerstvolgende wedstrijd na het interlandweekend in de basis, maar niets is wat dat betreft zeker. Ik moet gewoon laten zien dat ik dat waard ben en dat de jongens op mij kunnen vertrouwen.”

Kapstokspits

Nu FC Emmen een verdediger en een doelman van het verlanglijstje kan afstrepen, blijven twee van Lukkiens wensen over: de behendige linkervleugelaanvaller en de balvaste spits. Met Robbert de Vos, Marko Kolar en de van een blessure terugkerende Anco Jansen, lijkt de nood voor een aanwinst op de linksvoorpositie minder hoog dan in de punt van de aanval. Daar beschikt Lukkien over Michael de Leeuw en Kolar, maar ontbreekt nog een echte kapstokspits. Een speler zoals de naar VVV-Venlo vertrokken Jafar Arias, die de bal kan vasthouden en kopduels wint. Iemand die van waarde kan zijn als FC Emmen zich genoodzaakt ziet de lange bal te hanteren.

Voorzitter Ronald Lubbers laat weten druk bezig te zijn om de wensen van zijn trainer in vervulling te laten gaan, maar in hoeverre dat gaat lukken durft hij niet te zeggen.

In een speciale transfereditie van onze FC Emmen-podcast Radio Meerdijk bespraken we onder andere in hoeverre de kersverse aanwinst (en achtvoudig international) Ricardo van Rhijn in Emmen uit de neerwaartse spiraal weet te geraken. Ook gaat het over de wel of niet mislukte zoektocht naar een aanvallende versterking.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu