FC Emmen snakt naar Anco Jansen

De spelers van FC Emmen vieren de 1-0 tegen FC Twente. De oefenwedstrijd eindigde in 1-1. Foto: Dijks Fotografie

FC Emmen liet zaterdag in Enschede zien dat de ploeg ‘het spelletje’ nog niet is verleerd. Toch bleek ook nu weer dat de Rood-Witten nog altijd snakken naar dat ene missende puzzelstukje, getiteld: Anco Jansen.

We gaan terug naar dinsdag 15 augustus jongstleden. FC Emmen krijgt Telstar op bezoek, nadat de ploeg de voorbije week al twee oefenwedstrijden heeft afgewerkt, tegen SC Cambuur (2-5 verlies) en FC Groningen (1-4 verlies). In die beide duels maakte Anco Jansen zijn opwachting en speelde ondanks de einduitslagen redelijk naar behoren. Goed nieuws voor de aanvaller en zijn ploeg, want minder dan een jaar geleden vreesde de linkervleugelflitser door een slepende knieblessure nog voor het einde van zijn carrière. Het kan verkeren.

Maar tijdens de wedstrijd tegen Telstar grijpt Jansen in de tweede helft plotseling naar zijn hamstrings. FC Emmen staat op dat moment met 1-0 voor en het ziet er niet naar uit dat de tegenstander daar nog verandering in gaat aanbrengen, dus zoekt de De Messi van de Meerdijk de kleedkamer op. Is het een verrekking? Een scheurtje misschien? Of heeft het toch iets met die vermaledijde knie te maken? Na het laatste fluitsignaal stelt Lukkien de achterban gerust: „Het was uit voorzorg dat we hem eruit haalden. Hij voelde de spier vollopen.”

Het missende puzzelstukje

We spoelen vooruit naar zaterdag 5 september. FC Emmen hoopt in de Grolsch Veste tegen FC Twente een teleurstellende voorbereiding positief af te sluiten. Van de zes oefenwedstrijden werden er vijf verloren. Het swingde niet, de automatismen waren nog niet voldoende ingeslepen. Natuurlijk speelde ook mee dat Lukkien niet of nauwelijks kon beschikken over onder andere Nick Bakker, Anco Jansen, Sergio Peña, Nikolai Laursen en Marko Kolar. De laatste drie stonden evenals de week ervoor in Duitsland ook in Enschede weer op het wedstrijdformulier, maar wie het A4’tje nader bestudeerde, zag dat de naam van Jansen nog ontbrak.

Als er één ding is wat de wedstrijd tegen Twente aantoonde, is het dat Jansen het missende puzzelstukje in het Emmer aanvalsspel lijkt te zijn. Hoewel de ploeg in de eerste helft liet zien dat de patronen en automatismen waaraan het de voorgaande wedstrijden weleens schortte langzaamaan weer terugkeren, viel wederom op dat Emmen voornamelijk gevaarlijk wordt over de rechterflank. Dat is mede te danken aan de tandem Glenn Bijl-Laursen. Via de linkerflank, waar de inmiddels vertrokken Kerim Frei vorig jaar meermaals uitblonk, is de ploeg beduidend minder dreigend. Daar stond de laatste wedstrijden Marko Kolar geposteerd, van nature een centrale spits.

Het is dan ook geen geheim dat Lukkien voor die plek op de linkerflank aast op versterking. Een snelle terugkeer van Jansen zou een goedkopere optie zijn, maar hij kampte afgelopen week met een fysieke terugval. Het doel van de aanvaller is de seizoensopener aankomende zondag in eigen huis tegen VVV Venlo te halen, maar het is allerminst zeker of dat lukt. Toch liet Lukkien na afloop van het 1-1 gelijkspel tegen Twente doorschemeren dat de kans aanwezig is dat Jansen tegen VVV weer bij de wedstrijdselectie zit. Of en hoeveel minuten hij in dat geval gaat maken, is volgens de trainer nu nog koffiedik kijken.

‘Een verdiende 1-1’

Los van het vraagstuk Jansen, is de Lukkien blij dat hij weer kan beschikken over een nagenoeg fit beoogd basiselftal. Peña, Laursen en Kolar maakten in Enschede in de eerste helft een goede indruk, ondanks een gebrekkig wedstrijdritme. Daarnaast ziet Lukkien topaankoop Simon Tibbling met de week beter spelen op zijn vertrouwde positie op het middenveld voor de verdediging. Eerder werd hij bij afwezigheid van Peña op tien geposteerd, maar daar mist de Zweed volgens eigen zeggen de snelheid voor. Een linie naar achteren zette Tibbling tegen Twente de lijnen uit en werd door de trainer bestempeld als beste speler op het veld.

Ongelukkigerwijs ging keeper Dennis Telgenkamp aan het begin van de tweede helft in de fout door een houdbaar lijkend afstandsschot van Vaclav Cerny verkeerd in te schatten. Daardoor werd een prima eerste helft in één klap tenietgedaan. Het leek erop alsof FC Emmen moeite had om deze tik te verwerken. De ploeg kwam in het restant van de wedstrijd nog sporadisch aan aanvallen toe en zag Twente zelfs een tweede keer scoren, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Lukkien: „Met name bij de jongens die de voorbereiding hebben gemist vloeiden de krachten weg. Uiteindelijk denk ik op het tandvlees naar een verdiende 1-1.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu