FC Emmen stelt oud-speler Jurjan Mannes aan als hoofd scouting

Jurjan Mannes namens FC Emmen in duel met Gaston Salasiwa van Almere City FC. Foto: ANP

Jurjan Mannes is met ingang van 1 januari 2022 hoofd scouting bij FC Emmen. De 29-jarige oud-speler van de club tekent een contract tot de zomer van 2024 op De Oude Meerdijk.

Het scoutingsapparaat van FC Emmen bestond tot nu tot toe uit drie parttime scouts, te weten Jan Korte, de in het buitenland woonachtige Grads Fühler en zijn zoon Jordy. Alle drie vullen doorgaans hun tijd met het live bekijken en beoordelen van spelers en zijn minder van het bestuderen van beschikbare computerdata. Juist op dat gebied wordt Mannes geacht het voortouw te nemen bij de Drentse eerste divisionist.

‘Mannes in mijn ogen de perfecte hoofdscout’

„Data wordt steeds belangrijker in het voetbal en Jurjan werkte voor een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd”, legt Ronald Lubbers uit. De voorzitter van FC Emmen zegt in zijn nopjes te zijn met zijn nieuwste aanwinst. „Niet dat wij alles op computerdata gaan gooien, maar de ervaring die hij bij dat bedrijf heeft opgedaan en zijn tactisch inzicht maken van Mannes in mijn ogen een perfecte hoofdscout.”

Mannes heeft een contract getekend tot de zomer van 2024. Waar de overige drie scouts van FC Emmen parttime in dienst zijn, behelst de functie van Mannes een fulltimebaan. Daarmee keert de geboren Groninger terug bij de club waar hij tussen 2014 en 2017 in totaal 79 officiële wedstrijden voor speelde. Ook kwam hij als speler uit voor VUC Den Haag, O.N. Almelo, FC Twente, Fortuna Sittard, SC Cambuur Leeuwarden en meest recent HHC Hardenberg.

‘De lange termijn heeft de focus’

„Na mijn professionele carrière ben ik aan de slag gegaan met een maatschappelijke loopbaan”, zegt Mannes. „Zo kwam ik terecht bij SciSports (als datascout, red.), waar mijn interesse voor scouting en het tactische aspect van voetbal nog meer groeide. Ik heb daar veel geleerd over data en hoe belangrijk dat onderdeel van de scouting is. Maar live scouting blijft onmisbaar.”

De keuze voor FC Emmen legt hij uit als eentje die makkelijk verklaarbaar is. „Ik heb binding met de club en ken de mensen. Ik ben altijd in contact gebleven met Ronald Lubbers en Dick Lukkien, de laatste tijd heb ik ook veel contact gehad met technisch manager Michel Jansen. Na die gesprekken is het snel gegaan. Mijn doel bij FC Emmen is vooral om samen met Michel en de staf te zorgen dat de juiste spelers worden aangedragen voor komend seizoen, al heeft de lange termijn de focus.”

Nieuws

Meest gelezen

menu