FC Emmen-trainer Dick Lukkien vol vertrouwen over thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven. 'Niet in de war raken, maar focus houden'

Na de teleurstellend verlopen seizoensopener tegen Telstar, heeft FC Emmen vanavond in eigen huis de mogelijkheid tot rehabilitatie. Nog altijd zonder Miguel Araujo, maar mét Mitch Apau.

FC Emmen-coach ligt niet wakker van het eerste puntverlies en kijkt uit naar de eerste thuiswedstrijd, vrijdag tegen FC Eindhoven.

FC Emmen-coach ligt niet wakker van het eerste puntverlies en kijkt uit naar de eerste thuiswedstrijd, vrijdag tegen FC Eindhoven. Foto: archief Marcel van Hoorn

De hoop op een positief resultaat was groot bij FC Emmen, afgelopen vrijdag op bezoek bij SC Telstar. Daar was de club wel aan toe na een op zijn zachtst gezegd enerverend seizoen, dat eindigde met degradatie naar de eerste divisie. De weg omhoog kan over het algemeen maar het beste zo snel mogelijk worden ingezet, maar het liep anders: de Drentse voetbaltrots kwam tegen Telstar niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Een lastig affiche

Echt verrassend was dat niet te noemen. Naast het feit dat Telstar-uit voor FC Emmen historisch gezien een lastig affiche is, moet Dick Lukkien werken met een vrijwel volledig vernieuwde selectie. Met het vertrek van Glenn Bijl naar de Russische promovendus Krylya Sovetov Samara komt het aantal vertrokken spelers op maar liefst vijfentwintig. Daar kwamen de afgelopen maanden zestien nieuwe namen voor terug. Ook loopt er nog een tweetal proefspelers rond.

 

Hoewel Lukkien zeer content is met de huidige selectie, is het volgens hem ondenkbaar dat alles direct vlekkeloos verloopt. Die boodschap heeft hij begin deze week ook aan zijn pupillen verkondigd. „Ik heb ze verteld dat we beter kunnen dan we hebben laten zien. Aan de ene kant moeten we dus heel kritisch op onszelf zijn. Het was een wedstrijd die we met 1-3 of 1-4 hadden moeten winnen. We creëerden een paar 100 procent kansen. Aan de andere kant betekent dat tegelijkertijd ook dat we een aantal dingen goed deden. De scheidslijn tussen jezelf kritisch benaderen en daarin overdrijven moet wat dat betreft goed bewaakt worden. We kunnen én moeten beter, iedereen is zich ervan bewust dat die potentie erin zit. Maar als je een kleine twintig nieuwe spelers hebt, dan fluctueert de curve weleens. Raak je daarvan in de war of blijf je de focus houden? Daar hamer ik op dit moment op.”

Een ploegje dat niet snel opgeeft

In aanloop naar de thuiswedstrijd van vrijdagavond tegen FC Eindhoven werd er gericht getraind op het spelen in balbezit. Dat was tegen Telstar te rommelig, vindt Lukkien. Bovendien verwacht hij dat de bezoekers compact gaan verdedigen en dat FC Emmen in balbezit dus creatief en volhardend moet zijn. „FC Eindhoven is een ploegje dat niet snel opgeeft. Dat zag je vorige week tegen Volendam. Ze stonden 0-2 achter, maar kwamen alsnog terug tot 2-2. Met Joey Sleegers, Jens van Son en Brian de Keersmaecker beschikken ze over vaardige spelers.”

Zelf kan de Veendammer oefenmeester tegen FC Eindhoven gebruikmaken van vrijwel de volledige beoogde basiself, inclusief Mitch Apau. De onlangs aangetrokken rechtsback was tegen Telstar nog niet speelgerechtigd door een knullig ogende gang van zaken. De Belgische club Patro Eisden, waar hij eigendom van was, had hem vorig seizoen uitgeleend aan het Kroatische Slaven Belupo. Patro Eisden had de verhuurperiode echter niet tijdig beëindigd via het overschrijvingssysteem van de FIFA, waardoor Apau nog niet was vrijgegeven om voor FC Emmen te spelen. „We hadden niet nog een week dezelfde boodschap kunnen verkondigen. Gelukkig hoeft dat niet.”

Miguel Araujo

Lukkien heeft meer goed nieuws. Hij weet te melden dat Miguel Araujo donderdag op Schiphol is geland. De Peruviaanse international zou weken geleden al bij de selectie aansluiten, nadat hij met zijn land deelnam aan de Copa América, het Zuid-Amerikaanse equivalent van het Europees kampioenschap, maar dat werd om onduidelijke redenen telkens uitgesteld. Volgens de een ging het om transferperikelen, volgens de ander om reisdocumenten die niet in orde waren.

Wat de obstakels ook waren, hij lijkt nu toch écht terug te keren. Er is vooralsnog geen sprake van een vertrek, aldus FC Emmen en zijn zaakwaarnemer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen
menu