FC Emmen-verdediger Glenn Bijl: 'Voetballen is nu als optreden in een leeg theater'

In de rubriek ‘Op het lijf geschreven’ portretteert fotograaf Marcel Jurian de Jong sporters op speciale wijze. In deze derde aflevering is het de beurt aan voetballer Glenn Bijl, rechtervleugelverdediger bij FC Emmen.

Glenn Bijl op het podium van DNK in Assen.

Glenn Bijl op het podium van DNK in Assen. Foto Marcel Jurian de Jong

Naam : Glenn Bijl. „Lekker simpel, zonder tweede voornaam.”

Geboren : 13 jul 1995 in Stadskanaal. „Ik ben in mijn ouderlijk huis ter wereld gekomen.”

Burgerlijke staat : Vier jaar samenwonend met Sophie, in Groningen. „Na deze foto zal ze er vast concurrentie bij krijgen, ha ha. Nee, geintje natuurlijk.”

Gezin : „Ik woon nu zo’n vijf jaar op mezelf. Daarvoor woonde ik nog thuis in Stadskanaal bij mijn ouders en zusje Loïs. Mijn vader is accountant en mijn moeder administratief medewerker.”

Stadskanaal : „Tegenwoordig kom ik er alleen nog om mijn ouders te bezoeken. Al mijn vrienden zijn net als ik naar Groningen vertrokken. Stadskanaal heeft daarentegen wel een mooie voetbalclub, daar wil ik nog wel eens een wedstrijd spelen. Misschien na mijn carrière, anders een oefenwedstrijd met FC Emmen.”

Waar is je liefde voor voetbal ontstaan? : „Mijn vader voetbalde altijd en dan ging ik op zondags mee. Op mijn vierde werd ik al lid van de club, want mijn vader was er trainer. Inmiddels heb ik natuurlijk meer verstand van het spelletje dan hij, ha ha.”

Boek : „Ik ben niet zo’n lezer. De biografie van Zlaten Ibrahimovic vond ik wel mooi. De boeken van Andy van der Meijde heb ik ook gelezen, maar dat is niet echt literatuur te noemen.”

Serie : „Voordat corona om de hoek kwam kijken, had ik bij wijze van spreken alle series al gezien. Ik vind het een fijn tijdverdrijf, lekker op het bankie series kijken terwijl ik rust pak. Momenteel kijk ik op Netflix Queen of the South. Ook Game of Thrones vond ik mooi.”

Drank : „Een drankje op z’n tijd moet kunnen. Likeurtjes, mixjes... Maar alleen in een vrij weekend, bijvoorbeeld tijdens een interlandperiode. Na een wedstrijd moet je namelijk herstellen.”

Eten : „Ik ben niet heel culinair. Wij eten thuis voornamelijk Wereldgerechten van Knorr.”

Corona : „Het virus heeft van dit jaar het slechtste jaar in mijn leven gemaakt. Wedstrijden spelen zonder publiek is verschrikkelijk, er zit minder spanning op. Het is dezer dagen inderdaad net als optreden in een leeg theater, zoals bovenstaande foto impliceert. Iets gezelligs doen met het elftal, familie en vrienden zit er ook niet in. Evenals een weekendje weg met Sophie.”

Ambities : „Daar laat ik mij niet meer over uit. Het verleden heeft mij geleerd dat dat niet verstandig is. Je kunt het niet altijd waarmaken. Ik zie wel wat er komt en probeer gewoon elke dag beter te worden. Uiteindelijk wordt je wel beloond.”

Specialiteit : „Mijn spelinzicht, de wil om te winnen.”

Rolmodel : „Vroeger keek ik altijd naar Zinedine Zidane en dat soort jongens. Op een gegeven moment kreeg ik wel door dat dat ‘m voor mij niet zou worden. Nu kijk ik onder andere op YouTube veel naar andere rechtsbacks om specifieke dingen op te pikken. De voorzet van Alexander Arnold, het combinerende vermogen van Dani Alves, et cetera.”

Leven voor de sport : „Elke dag, totdat er af en toe een leuk uitje op het programma staat. Dan denk ik er even niet aan. Ik heb veel plezier in mijn sport, doe het met veel passie. Ik denk dat als je dat aan de mensen om mijn heen vraagt, dit wordt bevestigd.”

Dick Lukkien : „Alleen maar lof! Hij laat je op het veld heel vrij in het maken van je keuzes. Aan de bal mag je alles doen. Zonder bal zet-ie het heel goed neer. Het is makkelijk voetballen onder zo’n trainer. Het komt er bij ons nu even niet uit, maar als er iemand is die de boel op de rails kan krijgen, is Dick het.”

Waart het degradatiespook rond in je hoofd? : „Als wij voor januari geen nieuwe punten hebben gepakt, dat zit-ie zeker in mijn hoofd. Op dit moment nog niet. We spelen nu een paar wedstrijden tegen concurrenten. Pakken we punten, dan het tij zomaar keren.”

Ik word emotioneel als ik... : „...poeh, ik word niet zo vaak emotioneel. Wacht, ik vraag het even aan Stefan (Van der Lei, teamgenoot bij FC Emmen, red.) die nu bij mij in de auto op de achtergrond meeluistert. Stefan? [gemompel vanaf de achterbank...] Ah ja, ‘tuurlijk. Bij het scoren van doelpunten. Ook familie gerelateerde dingen kunnen mij trouwens wel raken.”

Teamgenoten omschrijven jou als ijdel : „Ik kijk af en toe wel in de spiegel naar mezelf, onder andere in de kleedkamer. Dan flex ik de spieren even, kijk ik of het vetpercentage op orde is en laat ik mijn teamgenoten subtiel zien hoe het wél moet, ha ha. En natuurlijk moet het haar goed zitten, maar in de wedstrijd hecht ik daar minder waarde aan. Na een kopbal lijkt het al nergens meer op.”

Mooiste aan je lichaam : „Mijn sixpack denk ik. Daar doe ik mijn best voor.”

Lelijkste aan je lichaam : „Ik zou op zich wel tien centimeter langer willen zijn, maar dat is niet per se voetbal gerelateerd. Meer qua uitstraling en voorkomen. Als voetballer en rechtsback ben ik content met mijn lengte. Het zorgt ervoor dat mijn zwaartepunt precies goed ligt.”

Beste karaktereigenschap : „Mijn wedstrijdmentaliteit. Zeker tijdens wedstrijden, op het veld. In mindere mate in de kleedkamer. Wat dat betreft ben ik het eens met Lukkien. Die vindt dat je het op het veld moet laten zien.”

Slechtste karaktereigenschap : „Poeh, weer een lastige vraag man! Stefan? [wederom gemompel vanaf de achterbank...] Ja, daar heb je gelijk in. Mijn slechtste karaktereigenschap is denk ik dat ik overal wel ergens een mening over heb. Niet zozeer slecht of lastig voor mijzelf hoor, meer voor anderen denk ik. Zelf vind ik namelijk dat ik in 95 procent van de gevallen gelijk heb.”

De fotosessie : „Marcel Jurian is een prima fotograaf. Hij werkte mooi vlot door en was lekker duidelijk. Het kostte mijzelf weinig moeite, daar hou ik wel van. Na een half uur waren we klaar. Ik heb niet veel andere foto’s van hem gezien, maar deze mag er zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu