FC Emmen-verdediger Glenn Bijl na rood tegen Willem II: 'Zij kwamen met vier man op ons af, ik moest wel gaan glijden'

Emmen-verdediger Glenn Bijl kan haast niet geloven dat hij rood krijgt. Foto: ANP

De rode kaart van Glenn Bijl was hét meest besproken moment van de wedstrijd tegen Willem II, maar legde FC Emmen geen windeieren. Sterker nog, terugkijkend bleek het cruciaal in het behalen van het eerste punt van dit seizoen.

De tweede helft is ruim tien minuten onderweg als Hilal Ben Moussa uitglijdt en de bal op eigen helft verspeelt. Vier Tilburgers stormen vervolgens af op doelman Dennis Telgenkamp, maar Glenn Bijl poogt het tempo uit de aanval te halen door een sliding in te zetten. Scheidsrechter Edwin van de Graaf geeft in eerste instantie voordeel, maar fluit alsnog op aangeven van de VAR. Op de beelden is namelijk te zien dat Bijl de bal met de hand beroert. De Knoalster wordt met een directe rode kaart van het veld gestuurd.

„Ik voelde dat ik de bal met de hand raakte, weliswaar onbewust”, zegt Bijl. „Ik had niet gedacht dat ik direct zou worden weggestuurd. Hij liet eerst zelfs nog doorspelen. Voor het zelfde geld gaat het schot van Willem II er vervolgens in en word ik niet weggestuurd. Ik kan achteraf wel zeggen dat ik dit niet had moeten doen, maar ze kwamen met vier man op ons tweeën af, dus ik moest wel gaan glijden. Misschien heb ik de ploeg er uiteindelijk wel mee geholpen, zo moet je het maar bekijken. ”

‘Gestreden voor wat ze waard waren’

De rechtervleugelverdediger is alleszins tevreden over de prestatie van het tiental dat overbleef. „Ik ben trots op de ploeg. Na de rode kaart moesten we nog een half uur spelen, tegen een ploeg die ik best goed acht. Het is mooi dat de tien jongens, inclusief wissels dat punt over de streep hebben getrokken. Ik denk dat iedereen volle bak heeft gelopen wat ze konden en heeft gestreden voor wat ze waard waren. Het is nog vroeg in het seizoen, maar conditioneel zag het er goed uit.”

Bijl schat zo in dat het voor de toeschouwers een leuke wedstrijd was om naar te kijken. „De eerste helft was goed spel, van beide kanten. De tweede helft is het een totaal andere wedstrijd omdat je met tien man komt te staan. Dat hebben we goed volgehouden. In de vorige twee wedstrijden (3-5 verlies tegen VVV-Venlo en 2-1 verlies tegen PSV) hebben we twee keer in de slotfase van de tweede helft de nekslag gekregen. Dat was nu niet het geval, en dat is positief.”

‘Wij kunnen de opmars van Twente stuiten’

Volgende week wacht met een uitwedstrijd tegen FC Twente een volgende uitdaging. De Tukkers staan vierde op de ranglijst, met twee gewonnen wedstrijden en een gelijkspel. Een ploeg in vorm, om het zo maar te zeggen. Toch voorspelt Bijl dat FC Emmen in Enschede een goed resultaat gaat behalen. „Twente heeft zeven punten uit drie wedstrijden, die gaan er komend weekend de tien punten niet halen. Ik denk dat wij hun opmars met ons voetbal kunnen stuiten.”

Dat moet dan hoogstwaarschijnlijk zónder de rechtsback. Bijl gaat er namelijk vanuit dat hij door deze rode kaart één wedstrijd vanaf de tribune moet toekijken. Het is nog niet bekend of de club daartegen in beroep gaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu