FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers over uitspelen eredivisie: 'Het is allemaal nog erg fragiel'

Heldere scenario’s werden er niet geschetst tijdens de belangrijke, plenaire vergadering met alle stakeholders in het betaald voetbal, maar er kwam wel een houvast. Vanaf 19 juni zou er weer gespeeld moeten worden in de Nederlandse stadions.

Voorzitter Ronald Lubbers van FC Emmen op de tribune van stadion De Oude Meerdijk.

Voorzitter Ronald Lubbers van FC Emmen op de tribune van stadion De Oude Meerdijk. Foto: ANP SPORT/Cor Lasker

Half mei beginnen met trainen om half juni de competitie te kunnen hervatten en uit te spelen. Dat is globaal het plan van de KNVB en de Eredivisie CV om dit voetbalseizoen toch nog tot een goed einde te brengen. Het was dinsdagmiddag de belangrijkste boodschap tijdens een videoconferentie met alle profclubs.

,,Het is nog erg fragiel allemaal, maar het is in ieder geval een richtpunt’’, meent FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers, die – net als bij FC Groningen het geval is – de spelers tot eind april vrijaf heeft gegeven.

De verwachtingen waren voorafgaand aan de vergadering met alle stakeholders – ook de Coaches Betaald Voetbal (CBV), de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO), spelersvakbond VVCS en het Supporters Collectief Nederland namen deel – hooggespannen. Verwacht werd dat er heldere gevolgen geschetst zouden worden bij de twee scenario’s die nog op tafel liggen voor de eredivisie en de eerste divisie: uitspelen met of zonder publiek of een streep onder het huidige seizoen.

Kampioen

Duidelijkheid over wie er kampioen wordt of degradeert bij het staken van de competitie bleef uit, maar de voetbalbond en de ECV herhaalden wel de intentie om het seizoen af te willen maken. Sprongen er vorige week nog kikkers (Ajax, PSV en AZ) uit de kruiwagen, deze keer werd solidariteit verzekerd door KNVB-directeur Eric Gudde.

Sterker nog, AZ kwam zelfs met een plan om alle Europees spelende clubs te laten bijdragen aan een noodfonds voor het Nederlands betaald voetbal om clubs die in de problemen komen de helpende hand te bieden. Zo zouden de deelnemers die de groepsfase van de Champions League bereiken 25 procent van hun inkomsten in de pot moeten storten en clubs die de poulefase van de Europa League halen 15 procent.

Groen licht

Bij het geschetste scenario voor het uitspelen van de competitie hopen de Nederlandse clubs tijdens de persconferentie van minister-president Mark Rutte van 21 april groen licht te krijgen om in mei de trainingen te hervatten. Vanaf 15 mei zouden spelers dan individueel op mogen starten. Vervolgens zou trainen in kleine groepen mogelijk moeten worden om vanaf 29 mei weer collectief te trainen. In vijf weken tijd zouden de selecties klaar moeten zijn voor de staart van de competitie, die begint met de inhaalwedstrijden FC Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord.

Ook is het de bedoeling dat de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht nog wordt gespeeld. De play-offs worden mogelijk ingekort tot één duel per speelronde op neutraal terrein in plaats van een heen- en een terugwedstrijd, omdat de competitie op last van de UEFA voor 3 augustus afgerond moet zijn. In het weekend van 21, 22, en 23 augustus start vervolgens het nieuwe seizoen. Alles valt of staat met het signaal van het RIVM dat het verantwoord is om weer te voetballen.

Eenmansacties bij clubs

,,Gezondheid staat uiteraard voorop’’, stelt Lubbers, die vorige week namens FC Emmen een brief uit heeft gedaan naar alle eredivisieclubs om op te roepen tot eensgezindheid. ,,De schade is al enorm voor de gehele bedrijfstak betaald voetbal. Die mag je niet nóg groter laten worden door allerlei eenmansacties bij clubs, zoals dat vorige week is gebeurd. Dan gebeuren er ongelukken. Dat hoort niet thuis in dit proces. Niemand heeft er iets aan als straks de helft van de betaald voetbalclubs omvalt door financiële problemen. Dat moeten we zien te voorkomen met elkaar.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu