FC Emmen wacht zware kluif tegen Ajax

Opstelling FC Emmen - Ajax

Realistisch gezien is de kans op een overwinning klein, klinkt het in en rond Emmen. Dat wil echter niet zeggen dat een bezoekje van koploper Ajax betekent dat de lokale trots op voorhand bij de pakken neer gaat zitten. In tegendeel.

Afgaande op de ranglijst kan de tegenstelling tussen beide ploegen haast niet groter. FC Emmen bezet de op een na laatste plaats, verloor zes keer, speelde drie keer gelijk en wist geen enkele wedstrijd winnend af te sluiten. Koploper Ajax won acht wedstrijden en verloor er ‘slechts’ eentje. Bovendien maken de Amsterdammers bij vlagen indruk in de Champions League, tegen onder andere Atalanta Bergamo en Liverpool. Daarbij vergeleken lijkt een bezoekje aan Drenthe andere koek.

Dezelfde elf als tegen AZ

Of toch niet? Hoewel FC Emmen vier van de laatste vijf wedstrijden verloor, overigens niet tegen de makkelijkste tegenstanders, groeide de ploeg qua spel. Zo slaagden de rood-witten er afgelopen zondag in om het AZ knap lastig te maken en scheelde het niet veel of er was een puntje mee terug naar Drenthe genomen. Volgens trainer Dick Lukkien geeft dat vertrouwen in aanloop naar de wedstrijd tegen Ajax, zaterdag om 18.45 uur. FC Emmen start naar alle waarschijnlijkheid dan ook met dezelfde elf als tegen AZ.

De Veendammer oefenmeester moet het tegen de Amsterdammers echter stellen zonder Lucas Bernadou. De rode kaart die de Fransman tegen AZ opliep is weliswaar geseponeerd, maar lichte spierklachten verhinderen een tweede basisplaats op rij van hem. Daar staat tegenover dat de blessure van Donis Avdijaj meevalt. Na het laatste fluitsignaal tegen AZ stortte de Kosovaar ter aarde. Achteraf bleek het om een pijnlijke knie te gaan, maar volgens Lukkien is hij fit genoeg om in ieder geval een uur te spelen.

Bij vlagen geniaal

Mogelijk neemt Avdijaj links op het middenveld de plaats van Bernadou in. Volgens Lukkien zou dat FC Emmen aanvallend sterker maken. „Tegen AZ misten we te vaak het moment om de spits in te spelen”, aldus de coach, die tot nu toe zeer tevreden is over zijn nieuwste aanwinst. „Dit soort types hebben we nodig, vergelijkbaar met Anco (Jansen, red.). Hij is bij vlagen geniaal op het veld en af en toe onnavolgbaar in zijn gedrag buiten het veld. Ik hou er wel van. Het brengt een beetje leven in de brouwerij.”

Ajax heeft door deelname aan de Champions League een overvol speelschema, maar dat beschouwt Lukkien niet per se als een voordeel voor zijn ploeg. „Ajax is gewend veel wedstrijden te spelen en beschikt over een selectie die breed genoeg is om het aan te kunnen. Natuurlijk, ook zij hebben spelers die niet zomaar vervangen kunnen worden. En als die jongens uit voorzorg niet spelen, moet je daar gebruik van maken. Maar dat zullen wij morgen (vandaag, red.) wel zien.”

Nieuws

Meest gelezen

menu